Când vine vorba despre trecutul unei ţări, suntem conştienţi că nu poate exista doar bine. Întrebarea ar fi în ce măsură unii au adus bine sau rău în istorie şi cum trebuie ei studiaţi. Redeschidem, astfel, un subiect sensibil pentru mulți români, acela al mareșalului Ion Antonescu, al cărui bust se află acum într-un depozit al Muzeul Județean Argeș. Instituția de cultură este de ceva timp într-un amplu proces de reabilitare, iar noi am fost curioși dacă, odată încheiate lucrările, bustul respectiv își va regăsi loc în expoziția din interior.
Citește și: Bustul mareşalului Antonescu de la Muzeul Judeţean Argeş, în vizorul jurnaliştilor de la „Deutsche Welle”!
Citește și: Pitești. Ruinele Bisericii „Sfinții Îngeri” din curtea Muzeului vor fi acoperite cu sticlă și iluminate
Cornel Popescu, managerul Muzeului Județean Argeș ne-a declarat, miercuri, 30 aprilie, că „istoria este o ştiinţă ce prezintă fapte prin prisma obiectivităţii„. Ne-a dat astfel de înţeles că tot ce se află într-un muzeu are rolul de a prezenta trecutul, fie acesta bun sau rău.
În 2021 însă, așa cum „Jurnalul de Argeș” a relatat, ziariștii de la „Deutsche Welle” au taxat faptul că bustul mareşalului Ion Antonescu a fost expus în holul central al muzeului. În principal, adevărata problemă era modul în care fusese expus – în holul central – şi impresia cu care pleca publicul despre mareşal, aceasta părând să fie una bună.

Cornel Popescu ne-a explicat însă că procesul de expunere a unei statui, şi de altfel a oricărui obiect într-un muzeu, este unul complex, care nu ţine doar de manager, ci de o întreagă echipă de istorici, proiectanţi şi mulţi alţii.
„Există diverse expoziţii cu diverse tematici. Aceste tematici trebuie aprobate, iar exponatele trebuie să coincidă cu tematica” – a spus managerul muzeului.
Totuși, părerea personală a d-lui Popescu pare să rămână aceea că istoria trebuie prezentată publicului în totalitate, cu bune şi cu rele: „În 2025 există foarte mulţi oameni care consideră că ştiu istorie cu adevărat şi îşi dau cu părerea, chiar dacă nu au studii în acest domeniu”.
Cum rămâne, însă, cu bustul mareșalului Ion Antonescu? Înțelegem că decizia finală nu îi aparţine managerului Cornel Popescu, că scoaterea, din nou, a bustului la lumină poate ține și de circumstanţe. În orice caz, posibilitatea ca acesta să redevină un exponat permanent în holul central pare a fi una foarte redusă.
Tania Ungureanu
0 Comentarii