Web Analytics

Argeş. Ploi torenţiale cu fulgere şi tunete în decembrie! Explicaţia specialiştilor

de | 17.12.2022 15:29 | Actualitate, Home

În noaptea de vineri spre sâmbătă (16 spre 17 decembrie 2022) la Piteşti, dar şi în alte zone din Argeş şi din ţară, a plouat torenţial, cu tunete şi fulgere, ca în plină vară. Meteorologii ne avertizaseră în legătură cu acest fenomen mai puţin obişnuit. Dar cum poate fi explicată o asemenea stare a vremii?

Citeşte şi: Ploi însemnate cantitativ, până sâmbătă. Cod galben în Argeș


Specialiştii meteorologi analizează astfel de situaţii la nivel de circulație atmosferică. Fiindcă arealul geografic al României se situează într-o masă de aer cald și umed, asociat unei depresiuni mediteraneene, pot apărea condiții pentru dezvoltarea unor sisteme noroase convective.

Evident, aerul cald şi umed urcă, fiind dislocat de un transport de aer rece, moment în care au loc și procesele convective. Are loc condensul, se formează nori într-o formă verticală, iar precipitațiile pe care le lasă sunt de obicei abundente.


În urma acestui proces, în Argeș, de exemplu (cu precădere, în zona deluroasă și montană), se produc, deci, ploi care au și caracter torențial. Uneori, cade şi grindina. Sistemele noroase fiind cu dezvoltare pe verticală, aşa apar și descărcările electrice.

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *