Web Analytics

Argentina Culcuş, directoarea Centrului Cultural Mioveni: „Dorim să aşezăm Mioveniul pe harta culturală a ţării şi să-l facem binecunoscut prin evenimente de calitate”

de | 6.04.2016 17:36 | Cultură

# Care sunt impresiile dumneavoastră legate de Festivalul de Teatru de la Mioveni?
– Festivalul de Teatru Mioveni, deși este numai la cea de-a III-a ediție, a devenit unul dintre evenimentele mele de suflet. Pot să vă spun şi cu ce impresie a rămas publicul – una foarte bună, motiv pentru care piesele s-au jucat cu casa închisă aproape de fiecare dată.
# Ce spectacol v-a plăcut cel mai mult? Dar actori?
– Deși această ediție nu a dus lipsă de actori buni, trebuie să recunosc că preferatul meu rămâne Dan Puric. A fost prezent pentru prima dată în cadrul festivalului la Mioveni, unde a susținut conferința Teatrul Viitorului. Dan Puric reușește să umple o sală până la refuz. Așa a fost și la Mioveni. A vorbit, în stilul său unic, care m-a impresionat ca de fiecare dată. De câte ori am ocazia merg să îl văd.
# Ce şanse sunt ca Mioveniul să devină o capitală culturală în regiune?
– Centrul Cultural Mioveni a devenit o prezență din ce în ce mai simțită în viața cotidiană a argeşenilor, pot spune eu. Publicul nostru provine din tot judeţul. Viața culturală a unei comunități este într-o continuă și amplă mișcare și transformare. Dorim să așezăm Mioveniul pe harta culturală a țării și să-l facem binecunoscut prin evenimente de calitate sperând că vor determina un aflux de doritori de a cunoaște noile straie culturale ale comunității noastre. Politicile culturale adoptate la nivelul Centrului Cultural Mioveni au în vedere progresul cultural al oamenilor. Încurajăm creşterea participării cetăţenilor la o viaţă culturală atractivă, dinamică şi conectată la valorile culturale naţionale şi internaţionale, prin sprijinirea dezvoltării tuturor actorilor culturali, care să asigure o ofertă culturală diversificată şi de calitate, să păstreze şi să valorifice bogăţia patrimoniului cultural local, ca expresie a multiculturalităţii şi să formeze armonios tânăra generaţie, astfel încât cultura să contribuie la asigurarea unei calităţi superioare a vieţii cetăţenilor.
# Vă propuneţi şi o extindere a festivalului?
– Cred că modul în care a fost conceput festivalul satisface foarte bine nevoile publicului nostru. Însă, orice lucru trebuie să evolueze. Asta nu o vom putea spune decât pe parcurs. Consider că succesul acestui eveniment stă în prezenţa foarte mare a spectatorilor, ceea ce demonstrează că este un eveniment bine gândit. Poate ați observat, poate nu, dar am avut spectatori și din alte orașe din județ, nu doar din Mioveni. Un alt motiv de bucurie! Este un semn că evenimentele organizate de noi se bucură de popularitate și în alte zone ale județului.
# Aţi adus în spectacole nume sonore ale teatrului românesc. Cât de greu a fost să îi convingeţi să joace la Mioveni, pentru că e o performanţă să aduci asemenea actori an de an?
– Nu, nu a fost greu să-i convingem, de fapt, nici nu a fost nevoie. Încă de la prima ediţie am păstrat un contact permanent cu o parte a acestora, alţii veniseră deja cu alte spectacole în oraş. Cred că le-a făcut plăcere să vadă un public civilizat şi iubitor de artă teatrală. Majoritatea actorilor au întâmpinat acest festival de teatru cu foarte mare bucurie și apreciere. Centrul Cultural Mioveni este o instituţie cunoscută, chiar la nivel naţional. Poate şi datorită ediţiilor anterioare ale acestui festival.
Iustina Harco-Burcea

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii