Web Analytics

Arderi necontrolate în mai multe localități din Argeș

de | 23.08.2021 17:27 | Actualitate

Pompierii atrag atenția asupra arderilor necontrolate din ultimele zile, din Argeș, care au afectat o suprafață de aproximativ 38.000 mp, unele dintre ele fiind provocate de țigări aruncate. 

În perioada 21-23 august, au fost 14 incendii în localitățile Mozăceni, Călinești, Lunca Corbului, Rociu, Ștefănești, Rătești, Tigveni, Curtea de Argeș, Mioveni și Băbana, unde au ars circa 1.000 kg de deșeuri din plastic, 3.000 kg de fân și aproximativ 90 de pomi fructiferi (pruni). Pomii fructiferi au ars în Lunca Corbului. 

„Subliniem, încă o dată, faptul că incendiile de vegetaţie uscată se pot propaga la locuinţe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje, păduri etc., periclitând viața oamenilor și provocând pagube materiale semnificative”, semnalează ISU Argeș.

Citește și Fermierii care ard miriștile pe terenul arabil riscă sancţiuni care vizează reducerea sau chiar excluderea de la plată

Un alt incendiu a izbucnit aproape de  A1, la Rătești și Oarja, în imediata apropriere a asfaltului, iar flăcările erau întețite de vânt. Pompierii au intervenit cu două autospeciale de stingere. „Au ars aproximativ 10.000 mp de vegetație uscată și circa 200 kg de deșeuri din plastic și cauciuc. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului la acest incident este o țigară care a ajuns în vegetația uscată.”, mai transmite ISU Argeș.

La arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale țineți cont de următoarele prevederi generale:

– condiţii meteorologice fără vânt;

– colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;

– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;

– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

– supravegherea permanentă a arderii;

– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:

– condiţii meteorologice fără vânt;

– parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum zece hectare, prin fâşii arate;

– izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;

– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

Citește și able și o „miuță” în drum atunci când șoselele României sunt aglomerate

– asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;

– asigurarea, pentru suprafeţe de ardere mai mici de cinci hectare, a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;

– asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de cinci hectare, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.

Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte:

– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;

– amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.

Inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, H.G. nr. 537/2007 privind stabilirea sancţiunilor în domeniul apărării împotriva incendiilor, se arată într-un comunicat al ISU Argeș.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii