Ar fi putut Câmpulungul să aibă Castelul Peleș de astăzi? De ce l-au refuzat muscelenii pe Carol I

de | 18.11.2021 10:13 | Actualitate, Cultura, Home

Castelul Peleș a reprezentant reședința de vară a regilor, începând cu Carol I. Ar fi putut Câmpulungul sa aibă un astfel de castel?
Printre zonele unde Carol I și-ar fi dorit construirea castelului numară și Muscelului. Astăzi, în locul vizat, se află cunoscutul Colegiu “Carol I” care a format și formează în continuare sute de generații.

 


 Colegiul Național Pedagogic “Carol I”

Povestea referitoare la acest subiect și la refuzul muscelenilor de a avea un castel în propriul oras a fost dezbătut de publicistul Sterian Procopie în revista sa, intitulată “Historia”.

 

„Vodă Carol ar fi vrut să-şi facă în Câmpulung reşedinţa sa de vară, dar negăsind aici bunăvoinţă şi inimi înţelegătoare, a renunţat. La scurt timp după aceasta, a fost aleasă Sinaia şi s-au pus acolo temeliile castelului Peleş. Câtă deosebire este astăzi între Sinaia şi între Câmpulung!”. Rămâneau însă confuze motivele acestui refuz, singurul element care coincidea era vechea cutumă a moşnenilor, respectată sub jurământ, de nu vine pământ străinilor, nici măcar domnitorului ţării, se arată în revista publicistului.

 

Regele Carol I, la balconul Hotelului Regal-Câmpulung

 

 

Povestea documentată integral a fost reconstituită de publicist si publicată în revista sa.

“Retrospectiva începe cu prima vizită a principelui Carol, neconsemnată de istorici, şi ajunge în contemporaneitate prin preotul Cârstina, din Dragoslavele, şi inginerul Emil Hagi.

 

 

În total, peste 20 de pagini, bogat ilustrate alb-negru şi color, cu fotografii de epocă, inclusiv cu coperta dedicată acestui subiect, aşa cum se vede în fotografia anexată. Iar prezentarea revistei este următoarea: Peleşul a fost, ştim bine, reședinţa de vară a regilor României de la Carol I încoace. Dar putea să nu fie aşa. Căci Carol a avut în vedere mai multe zone ale României, iar una dintre acestea a fost Muşcelul (denumirea corectă din punct de vedere istoric a acestui legendar ţinut românesc). Însă, supriză! Moșnenii i s-au opus”, conchide publicistul Pricopie.

 

B.S

Distribuie!

Articol scris de Bianca Solomon

Redactor- Jurnalul de Argeș, Pitești. Absolventă a Facultății de Jurnalism, Universitatea din Pitești. Studentă la programul Master-Comunicare Organizațională, UPIT.

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole

DGA Argeș: Activitate de prevenire
DGA Argeș: Activitate de prevenire

La inițiativa Consiliului Județean Argeș și în baza Protocolului de colaborare încheiat în anul 2021, între MAI – Direcția Generală Anticorupție și Consiliul Județean Argeș, ofițeri din cadrul Serviciul Județean Argeș au desfășurat, în data de 19.05.2022,  o...

UE: Reducerea rapidă a dependenței de combustibilii fosili din Rusia
UE: Reducerea rapidă a dependenței de combustibilii fosili din Rusia

Comisia Europeană a prezentat în ziua de 18 mai planul REPowerEU - răspunsul său la situația dificilă și la perturbările cauzate pe piața mondială a energiei, de invazia Ucrainei de către Rusia. Există două argumente principale în favoarea transformării urgente a...


Loading RSS Feed