Web Analytics
scris joi, 18.11.2021

Ar fi putut Câmpulungul să aibă Castelul Peleș de astăzi? De ce l-au refuzat muscelenii pe Carol I

Ar fi putut Câmpulungul să aibă Castelul Peleș de astăzi? De ce l-au refuzat muscelenii pe Carol I

Castelul Peleș a reprezentant reședința de vară a regilor, începând cu Carol I. Ar fi putut Câmpulungul sa aibă un astfel de castel?
Printre zonele unde Carol I și-ar fi dorit construirea castelului numară și Muscelului. Astăzi, în locul vizat, se află cunoscutul Colegiu “Carol I” care a format și formează în continuare sute de generații.

 


 Colegiul Național Pedagogic “Carol I”

Povestea referitoare la acest subiect și la refuzul muscelenilor de a avea un castel în propriul oras a fost dezbătut de publicistul Sterian Procopie în revista sa, intitulată “Historia”.

 

„Vodă Carol ar fi vrut să-şi facă în Câmpulung reşedinţa sa de vară, dar negăsind aici bunăvoinţă şi inimi înţelegătoare, a renunţat. La scurt timp după aceasta, a fost aleasă Sinaia şi s-au pus acolo temeliile castelului Peleş. Câtă deosebire este astăzi între Sinaia şi între Câmpulung!”. Rămâneau însă confuze motivele acestui refuz, singurul element care coincidea era vechea cutumă a moşnenilor, respectată sub jurământ, de nu vine pământ străinilor, nici măcar domnitorului ţării, se arată în revista publicistului.

 

Regele Carol I, la balconul Hotelului Regal-Câmpulung

 

 

Povestea documentată integral a fost reconstituită de publicist si publicată în revista sa.

“Retrospectiva începe cu prima vizită a principelui Carol, neconsemnată de istorici, şi ajunge în contemporaneitate prin preotul Cârstina, din Dragoslavele, şi inginerul Emil Hagi.

 

 

În total, peste 20 de pagini, bogat ilustrate alb-negru şi color, cu fotografii de epocă, inclusiv cu coperta dedicată acestui subiect, aşa cum se vede în fotografia anexată. Iar prezentarea revistei este următoarea: Peleşul a fost, ştim bine, reședinţa de vară a regilor României de la Carol I încoace. Dar putea să nu fie aşa. Căci Carol a avut în vedere mai multe zone ale României, iar una dintre acestea a fost Muşcelul (denumirea corectă din punct de vedere istoric a acestui legendar ţinut românesc). Însă, supriză! Moșnenii i s-au opus”, conchide publicistul Pricopie.

 

B.S

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

PSD cucerește cu greu Muscelul

Câmpulungul și multe dintre localitățile rurale din zona Muscel au făcut deseori tabără distinctă față de restul județului din punct de vedere al...