Web Analytics
scris luni, 03.04.2023

Aproape 300 de controale efectuate de ITM Argeș, în februarie 2023

În februarie 2023, ITM Argeș a efectuat 295 de controale la firmele din județ. Valoarea totală se ridică la 431.600 lei.      

Aproape 300 de controale efectuate de ITM Argeș, în februarie 2023

În domeniul relaţiilor de muncă :

S-au efectuat un număr de 134 controale, s-au aplicat  26 sancţíuni, din care 17 amenzi în valoare totală de 299.600 lei.

Principalele domenii de activitate în care au fost constatate deficiențe:

Citește și: Accident la Mioveni. Un rănit, în vârstă de 80 de ani, dus la spital!

– comerț, transport, confecții, prelucrare lemn, construcţii, restaurante, baruri, service auto, agenți de muncă temporară și furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă

Principalele deficiențe constatate:

– primirea la muncă a persoanelor fără încheierea în formă scrisă a unui contract individual de muncă (munca nedeclarată), nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, neevidenţierea orelor de muncă prestate de fiecare salariat, neacordarea drepturilor salariale, netransmiterea în termen a modificărilor intervenite în Registrul general de evidenţă a salariaţilor, neînmânarea salariatului anterior începerii activităţii a unui exemplar din contractul individual de muncă, neeliberarea adeverinţei de vechime, prestarea activității ca agent de muncă temporară fără obținerea prealabilă a autorizației de funcționare.

În vederea diminuării numărului de persoane ce desfăşoară muncă nedeclarată, în    luna februarie 2023, ITM Argeş a efectuat un număr de 134 controale. Astfel, la 9 angajatori sancționați, au fost depistate ca prestând  muncă  nedeclarată  un număr de 10 persoaneValoarea amenzilor aplicate este de 280.000 lei.

Citește și: Un bebeluș a murit pe masa de operație după o greșeală făcută de chirurg

 În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă :

În baza Legii nr.319/2006 privind securitatea şi sănătatea în muncă, au fost efectuate 161controale. Au fost aplicate 83 sancțiuni, din care 31 amenzi, valoarea totală a acestora fiind de 132.000 lei.  

Principalele domenii de activitate în care au fost constatate deficienţe:

– construcţii, exploatare forestieră, transport, alimentație publică, distribuție mărfuri, morărit  și panificație, confecții textile, comerț, industria extractivă și de producere a energiei electrice.

Principalele deficiențe constatate:

-neasigurarea controlului medical la angajare și periodic, necomunicare eveniment, nedepunerea dosarului de cercetare a evenimentului, neasigurare instruire în domeniul securității și sănătății în muncă la angajare și periodic, neasigurare echipamente individuale de protecție, neverificarea sistematică și testarea utilajelor, neautorizarea INSEMEX.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...