Web Analytics

Apel public pentru şapte familii sărace de pe Uliţa Bărboşilor din Merişani

de | 30.01.2020 13:30 | Dezvăluiri

# Avocatul Poporului s-a autosesizat din nou # „Dreptul la locuire pentru cetățenii din Ulița Bărboșilor”, un apel public pentru familiile care trăiesc la limita existenței în Merișani
În urma unui ”Apel public” lansat de două organizații neguvernamentale – Centrul de Resurse pentru Participare Publică și Asociația Partener pentru Tine – situația alarmantă a unor familii din Satul Malul Vânăt, comuna Merișani, care riscă să rămână fără adăpost în urma alunecărilor de teren din 2018, a ajuns în atenția mai multor instituții. Timp de un an și jumătate s-au făcut vizite în comunitate, multe discuții la primărie, sesizări publice și nepublice, intervenții în mass-media, petiții, s-au strâns semnături. Un an și jumătate mai târziu, Primăria Merișani a semnat actele de concesiune prin care oamenilor li se alocă câte 300 mp de teren într-o zonă sigură a satului. Două din șapte familii (în total 21 de persoane, din care zece adulți) au primit și două containere, spațiul fiind insuficient și condițiile insalubre. O altă familie și-a ridicat o casă pe terenul primit de la primărie. Totuși, și în continuare adulți, copii și persoane cu handicap trăiesc la limita existenței. Instituția Avocatul Poporului a emis săptămâna trecută o recomandare pentru primarul de la Merișani, Luigi Ionescu.

„Multă vreme au încercat să găsească la Primărie o plasă de siguranță care să îi ajute să iasă din cercul vicios al sărăciei. Nu au găsit…”

„Dreptul la locuire pentru cetățenii din Ulița Bărboșilor” s-a numit campania inițiată de societatea civilă care a cerut dreptul la locuire pentru 7 familii dintre cele mai sărace din Malul Vânăt, Merișani.
„În satul Malu Vânăt din comuna Merișani (județul Argeș), pe Ulița Bărboșilor trăiesc câteva familii, dintre cele mai lovite de sărăcie. Mulți copii, vârstnici, femei singure, persoane cu dizabilități. Sunt dintre cei care nu au reușit să se mute într-un loc mai sigur, în case mai bune. Cei mai mulți au rol fiscal pentru terenurile pe care își au bordeiele de chirpici, plătesc impozite și taxe locale. Terenul pe care stau a început să alunece la vale. Împreună cu Asociația Partener pentru Tine, multă vreme au încercat să găsească la Primărie o plasă de siguranță care să îi ajute să iasă din cercul vicios al sărăciei. Nu au găsit. Deja lucrurile s-au agravat extrem de mult. Între alunecarea de teren și prima casă ce va fi afectată mai sunt câțiva metri. Aici locuiește Sara, cu cei 5 copii ai săi, mama ei și un cetățean cu dizabilități motorii. Ca ei mai sunt alte 6 familii. Pentru că lucrurile nu mai pot rămâne așa, Asociația Partener pentru Tine a pornit o campanie pe această temă, cu implicarea celor afectați. Împreună, determinăm autoritățile publice să asigure dreptul la locuire celor șase familii, alocând, câte o parcelă pe teren sigur, în schimbul terenurilor afectate de alunecări”, suna S.O.S-ul celor două ONG-uri.

Instituția Avocatul Poporului: „Trebuie găsite mijloace de îmbunătățire a condițiilor de viață!”

Instituția Avocatul Poporului, care s-a autosesizat și urmărește acest caz, i-a transmis, săptămâna trecută, o recomandare primarului comunei Merișani, Luigi Ionescu. Măsurile recomandate se referă la identificarea regimului juridic și economic al terenului și efectuarea cadastrului. Autoritatea locală este îndemnată să solicite sprijinul Centrului de Resurse pentru Participare Publică și Asociației Partener pentru Tine, entități neguvernamentale care și-au manifestat interesul în cadrul apelului public, astfel încât, împreună cu Biroul pentru Romi din cadrul Prefecturii Argeș, să identifice mijloace de îmbunătățire a condițiilor de viață ale locuitorilor. Despre modalitatea însușirii acestei recomandări, primarul va înștiința Avocatul Poporului în termen de 90 de zile, prin Biroul Teritorial Pitești.
 

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii