Web Analytics

Anunțul ministrului Alexandru Rafila: antiviralele se vor elibera doar pe bază de rețetă

de | 6.01.2023 17:03 | Actualitate, Home

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății a declarat, vineri, că antiviralele vor fi distribuite în toate farmaciile din România și atrage atenția ca acestea să fie eliberate exclusiv pe bază de rețetă.

Citește și: Tineri din Câmpulung, amendați pentru că au desenat pe pereții unei scări de bloc

„În această perioadă trebuie să furnizăm medicamente, dar ele trebuie eliberate pe bază de prescripție, dacă ne referim la antivirale și la antibiotice, exclusiv pe bază de prescripție. (…) Reiterăm acest lucru farmaciilor, să nu elibereze decât pe bază de prescripție. Scopul este să tratezi, nu să stochezi astfel de medicamente și utilizarea lor în afara prescripției poate să fie periculoasă sau chiar contraindicată, mai ales dacă ne referim la antibiotice în cazul infecțiilor virale. Antibioticele nu sunt utilizate ca să scadă febra sau să trateze infecții virale, nu se dau decât în cazul infecțiilor bacteriene dacă acest lucru este constatat de către medic”, a declarat Alexandru Rafila.

Citește și: Alți doi tineri piteșteni s-au urcat drogați la volan! Unul a dat cu mașina-n gardul unei case!

Rafila a vorbit și despre evoluția creșterilor de cazuri cu noua gripă. Cu toate au fost îndeplinite condițiile pentru declararea epidemiei de gripă în România, autoritățile nu vor face acest lucru pentru că nu se dorește introducerea de restricții. Ministrul Sănătății va emite „o instrucțiune pentru stare de alertă epidemică” care nu aduce cu sine obligativitatea unor măsuri.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *