Web Analytics
scris vineri, 16.05.2025

Anularea alegerilor, unul dintre motivele invocate de americani pentru eliminarea României din Visa Waiver

Nerespectarea de către România a ceea ce Casa Albă consideră a fi norme democratice, după anularea alegerilor de anul trecut a fost luată în considerare de administraţia Trump pentru excluderea României din Programul Visa Waiver, scrie POLITICO, conform Știrile Pro Tv.

Anularea alegerilor, unul dintre motivele invocate de americani pentru eliminarea României din Visa Waiver

Citește și: Alegeri prezidențiale 2025. A început votul în diaspora. Câți români s-au prezentat deja la urne

„Există cerinţe stricte pentru a beneficia de programul Visa Waiver, iar nu era clar dacă România le îndeplinea cu adevărat atunci când administraţia Biden a grăbit procesul în ultimele sale zile de mandat”, a declarat un oficial al Casei Albe citat de POLITICO.

Departamentul pentru Securitate Internă al SUA a anunţat în luna martie că România a pierdut accesul la programul Visa Waiver, parţial pentru a „asigura securitatea frontierelor şi a imigraţiei”.

POLITICO invocă însă un memorandum intern al Consiliului de Securitate Naţională (NSC), obţinut de corespondentul său la Casa Albă Daniel Lippman, care arată că administraţia Trump a luat în considerare şi un alt factor: nerespectarea de către România a ceea ce Casa Albă considera a fi norme democratice, după anularea alegerilor de anul trecut.

”România a atras furia vicepreşedintelui JD Vance pentru că l-a împiedicat pe politicianul de extremă dreapta Călin Georgescu să candideze din nou luna aceasta la alegerile repetate, pe care le câştigase anul trecut şi care ulterior au fost anulate”, notează POLITICO.

Memorandumul conţine un „rezumat al concluziilor” şedinţei comitetului de coordonare a politicii NSC din 14 martie şi arată că au existat unele disensiuni interne legate de această decizie. Ambasada SUA la Bucureşti a transmis că „eliminarea României din program ar putea dăuna imaginii SUA”, conform documentului.

Totuşi, comitetul, condus de directorul senior NSC pentru Europa şi Eurasia, Andrew Peek, a afirmat că este important ca România „să respecte procesul democratic şi să desfăşoare alegeri libere, corecte şi transparente.”

Citește și: Alegeri prezidenţiale 2025. Aproape 19.000 de români au votat în străinătate până la 10.00, aproape dublu față de turul 1 la aceeași oră

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită