Inițial câteva zeci, pentru ca apoi să se ajungă la circa 400 de angajați de la fabrica piteșteană a concernului german Dräxlmaier și-au manifestat joi, 2 februarie nemulțumirea față de modul cum decurg relațiile dintre aceștia și conducerea societății.
Oamenii au reclamat faptul că în timp ce mare parte din ei se aflau în șomaj tehnic cu plata a 75% din salariu, datele lor personale (numere private de telefoane, adrese, etc) au fost livrate fără acordul lor unei firme de recrutare de forță de muncă și că reprezentanții acestei firme îi sună insistent, inclusiv în zile și la ore nepotrivite, și fac presiuni asupra lor pentru a demisiona din Lisa Dräxlmaier și a se angaja în condiții net dezavantajoase în SDPC, cealaltă unitate de producție din Pitești a concernului german. O altă nemulțumire a angajaților Dräxlmaier este aceea că li s-ar putea impune o detașare de 2 luni, se vorbea chiar de 8 luni, la fabrica de la Satu Mare. La evenimentul de joi, alături de angajați au fost prezenți reprezentanții Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Cablaje dar și cei ai Blocului Național Sindical în frunte cu președintele Dumitru Costin.
Angajați Lisa: „Între noi și SDPC e un zid al Berlinului”
Sub protecția anonimatului, câțiva angajați ai Lisa Dräxlmaier ne-au declarat că „Atunci când au făcut cealaltă secție, SDPC-ul acesta, au spus și au declarat că e unitate nouă. Nu e nicio unitate nouă, e tot la noi în hală, ne-am trezit într-o zi cu un perete de OSB între noi și ei. Ne-au rămas acolo scule, echipamente, vestiare, chiar și obiecte personale în aceste vestiare. Cei de acolo au voie să treacă la noi în Lisa dar noi nu avem voie să trecem acolo, deși avem acolo cele necesare muncii. Între noi și SDPC e un zid al Berlinului. Societatea a dat, fără acordul nostru, numerele noastre private de telefon unei firme de recrutare care acum ne sună și face presiuni să demisionăm de aici și să ne angajăm în SDPC în condiții dezavantajoase, ni se cere chiar și să ieșim din sindicat. Majoritatea la noi sunt femei, multe dintre ele au început să aibă probleme acasă pentru că indivizii ăștia le sună și în week-end și la ore nepotrivite. Nu avem de lucru aici și ni se cere să fim de acord să plecăm pentru două luni la Satu Mare, fără să avem garanția că aceste două luni nu se prelungesc, vă dați seama, avem familii, copii cum să plecăm la Satu Mare? Dacă nu sunt în stare să ne aducă de lucru, să obțină comenzi, atunci să ne spună și plecăm la alte companii, nu să ne trimită la Satu Mare!”, și-au spus oamenii nemulțumirile față de ceea ce se întâmplă în fabrica lor.
Sergiu Lincă, lider Sindicat Cablaje: „Când au aflat de protest au început să cheme oamenii la muncă”
La rândul său, Sergiu Lincă, liderul Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Cablaje, ne-a confirmat cele spuse de angajații care au vorbit cu noi: „Absolut tot ce v-au spus oamenii este adevărat, și referitor la relația dintre cele două secții și la stresul din partea firmei de recrutare și la plecările la Satu Mare, tot, absolut tot. Și ca să vedeți cum suntem tratați vă spun următorul lucru: înainte de protestul de joi cam 500 de oameni erau acasă cu 75% din salariu pentru că nu avem de lucru, de îndată ce conducerea a aflat de protest, a chemat pentru joi și vineri 300 de oameni la lucru. Vă dați seama? Brusc au găsit de lucru, cum au aflat că se adună oamenii, că vine presa că vine și BNS-ul au găsit subit de lucru. Pentru două zile cât să treacă iureșul. Vă spun eu de ce au chemat lumea la muncă, pentru ca astfel să nu avem participare la protest. Ei, bine, tot am avut peste 400 de participanți, cei care lucrau după-amiaza au venit înainte de program, iar cei din schimbul unu – după program. Oamenii nu sunt doar nemulțumiți, sunt și furioși pentru că e inadmisibil cum se joacă acești manageri cu soarta a 1.100 de oameni”.
Dumitru Costin, lider BNS: „E o complicitate între autorități și companii”
Prezent la protestul de la Lisa Dräxlmaier, Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical le-a cerut salariaților fabricii să nu cedeze presiunilor și să fie solidari: „Ceea ce se întâmplă aici nu e singular, se întâmplă în toată țara pentru că legislația permite acest lucru, iar această legislație a fost făcută într-o complicitate, o cârdășie, între autorități, stat și companii. Important este să nu cedați acestor presiuni pentru că nu au ce să vă facă, să rămâneți solidari și să comunicați permanent cu sindicatul dumneavoastră, iar liderii dumneavoastră să comunice cu noi. Eu și Blocul Național Sindical vă asigurăm de tot sprijinul nostru și vă vom oferi toată asistența de care aveți nevoie pentru a fi respectați și a vă fi respectate drepturile”.
Punct de vedere Dräxlmaier
Referitor la evenimentele de joi, conducerea Lisa Dräxlmaier, a trimis redacției noastre un punct oficial de vedere conținut într-o notă de presă pe care o redăm integral în cele ce urmează:
„Notă de presă
Pitești, 3 februarie 2017. DLR Pitești este o companie care, prin prisma activității, are o dinamică de lucru aflată în strânsă legătură cu nevoile și cerințele clienților. „Pe fondul competiției și a necesității de flexibilitate, avem, uneori, dificultăți în asigurarea desfășurării activității la capacitate completă a fabricii. Proiectele nu pot fi transferate de la o fabrică la alta. Dacă nu putem asigura activitatea angajaților într-una dintre fabrici, putem să îi transferăm pe ei acolo unde proiectele sunt în desfășurare”, a afirmat Siegfried Angerer, Directorul de Producție Europa de Est. Astfel, în perioadele în care producția este redusă, angajatorul poate trimite salariații în șomaj tehnic, conform prevederilor legale. Codul Muncii dă posibilitatea angajatorilor de a dispune intrarea temporară a salariaților în șomaj tehnic, datorită unor motive economice, tehnologice, structurale sau similare. Când interesele de serviciu o impun, salariații pot fi delegați în alte localități decât cea de reședință. Delegarea poate fi dispusă pe o perioadă de cel mult 60 de zile calendaristice, într-un interval de 12 luni. „Le oferim angajaților delegați plata costurilor de călătorie și cazare, precum și indemnizația aferentă”, a precizat Siegfried Angerer. Pachetul de beneficii include un bonus de relocare, diurnă, două mese pe zi, transport gratuit și cazare într-un hotel de trei stele. „De peste 23 de ani avem fabrici în România și am reușit mereu să rezolvăm lucrurile într-o manieră pozitivă. Suntem optimiști că vom găsi o soluție fezabilă”, a declarat Siegfried Angerer, Directorul de Producție Europa de Est.
0 Comentarii