Web Analytics

„Angajaţii fac duş la intrarea în ferma de porci şi li se asigură inclusiv lenjeria intimă”

de | 20.09.2018 14:00 | Economie

# Declară Ionel Chiriac (foto), directorul celei mai mari ferme de porci din Argeș # Exclusiv. Măsuri draconice la Danbred Slobozia

Danbred Slobozia, cel mai mare crescător de suine din Argeș, a trecut la măsuri draconice de biosecuritate, în condițiile în care epidemia de pestă porcină africană se extinde cu repeziciune, iar în județe apropiate, precum Ilfov și, recent, Dâmbovița, s-au confirmat noi focare ale acestei boli. Danbred este un complex format din trei ferme de porci și una vegetală, care deține un efectiv de peste 44.000 de animale, dintre care peste 3.000 de scroafe pentru reproducere, și în care lucrează aproape 150 de oameni. Legat de situația actuală, dar și de măsurile luate la Slobozia am discutat cu directorul complexului, Ionel Chiriac.

„În afara angajaților, nu mai calcă nimeni în fermă”

„Vreau să vă spun din start că la noi sistemul de biosecuritate al fermei era foarte bun încă de dinainte de a apărea această epidemie. Cu toate acestea, am luat măsuri suplimentare de protecție, în sensul în care acum în fermă nu mai calcă nimeni în afară de angajații acesteia, nici măcar persoane din zona administrativă, nimeni. Mai mult, am creat o nouă zonă tampon între exteriorul și interiorul fermei, iar zona de parcare a mașinilor, care oricum era în exterior, a fost mutată cu cel puțin 50 de metri mai departe de locul în care era înainte”, ne-a spus directorul Danbred.

„Angajații trec prin trei filtre de biosecuritate”

„În ceea ce privește angajații, aceștia trec prin trei filtre de biosecuritate, inclusiv duș. Fiecare angajat care intră în fermă face duș și se schimbă în totalitate de haine, societatea punându-le la dispoziție nu doar echipamentul de lucru complet, ci chiar lenjeria intimă și tot ce ține de igiena, intimitatea și confortul personal. Mai mult, un angajat care lucrează și în curtea fermei, dar și în interiorul adăposturilor pentru animale folosește echipament diferențiat, el se schimbă de fiecare dată când trece din curte în interior. Echipamentul purtat afară se pune într-un container și se ia echipamentul pentru interior. Încercăm să conștientizăm angajații asupra necesității acestor măsuri foarte stricte, pentru că, în final, e vorba și de siguranța locurilor lor de muncă”, ne-a mai informat directorul Ionel Chiriac.

„Am putea ajunge în situația de a ne ucide singuri o parte din porci”

Legat de efectele acestei epidemii asupra fermei de la Slobozia, Ionel Chiriac ne-a declarat: „Deocamdată nu suntem afectați foarte mult, pentru că în Argeș nu a apărut niciun focar al pestei porcine africane. În eventualitatea în care această epidemie se va apropia sau va apărea și în județul nostru, atunci avem două situații pentru cazul fericit în care virusul nu ar fi confirmat în fermă, ci doar în județ. Prima situație, care din punct de vedere comercial e ceva mai permisivă, este aceea în care focarul este la peste 30 de kilometri distanță de ferma noastră, ceea ce ar însemna că nu suntem în zona roșie, iar a doua situație este aceea în care focarul este la maximum 10 kilometri, ceea ce înseamnă deja zona roșie. Partea proastă, pe care eu nu o agreez, este aceea că autoritățile europene au recomandat pentru România ca, odată cu apariția primului focar, tot județul să fie inclus în zona roșie, ceea ce pentru mine, care sunt la capacitate maximă, ar fi o catastrofă. Includerea în zona roșie presupune minimum 30 de zile de blocaj în care tu, care nu ai focar în fermă, nu te poți mișca pentru comercializare decât în zona roșie, adică… nicăieri. În aceste condiții, dat fiind că un porc ia un kilogram pe zi în greutate și în fiecare zi avem fătări în ritm semnificativ, e o chestiune de zile până când se va ajunge la suprapopularea fermei. Asta înseamnă că am putea ajunge în situația de a ne ucide singuri o parte din porci din cauza acestei suprapopulări. Sunt destule ferme în țară care au recurs fie la uciderea porcilor care au depășit greutatea de comercializare, fie a purceilor abia înțărcați, pentru că înainte de înțărcare ar fi afectată scroafa aflată în lactație, fie au decis punctual, unde s-a putut, provocarea avorturilor la scroafele gestante. Eu, personal, sunt adeptul sacrificării purceilor abia înțărcați, dar sper să nu fiu nevoit să iau astfel de decizii”.

„Lumea să nu cumpere carne ieftină de la samsari, e sigur carne de la porci contaminați!”

„Vreau să atenționez că nu doar porcul mistreț este un vector de răspândire a virusului, ci și omul, de fapt, omul este acum principalul vector de răspândire. Populația trebuie conștientizată să nu cumpere carne ieftină de la samasari, pentru că e sigur carne de la porci contaminați, și să nu mai sacrifice pentru consum și comercializare porcii bolnavi din gospodăriile proprii, pentru că astfel contribuie la extinderea epidemiei. Și, da, cine vrea să crească porc ar trebui să-și facă acasă filtru de biosecuritate, care să însemne nu doar acea suprafață impregnată cu soluție pentru tălpi, ci și haine speciale pentru accesul la animal, altele decât cele de curte sau casă, și un duș care să fie făcut înainte de acest acces. Problema nu este însă la cel care crește un porc pentru familia lui, ci la cei care cresc zece porci, dintre care nouă pentru comercializarea din ogradă sau de pe marginea drumului sau la samsari”, a atenționat directorul de la Danbred.

„Efectele asupra unei ferme sunt dezastruoase și pe termen lung”

„Chiar dacă într-o fermă ca a noastră nu se confirmă pesta, dar ferma se află în zona roșie, efectele comerciale sunt dezastruoase din cauza acelui blocaj de care v-am vorbit. Dacă apare virusul în fermă, atunci situația este catastrofală, pentru că efectele sunt pe termen lung. Au fost situații în alte țări în care virusul a rezistat în incinta unor ferme contaminate și 20-30 de ani. Chiar presupunând că se reușește decontaminarea totală în termen foarte scurt, o astfel de fermă este aproape imposibil de readus la situația de dinainte de contaminare mai devreme de câțiva ani buni, timp în care pierzi piață, forță de muncă, pierzi tot, ești falimentat. Cât despre despăgubiri, acestea oricum nu sunt suficiente pentru relansarea unei ferme și se vorbește până acum doar de despăgubiri pentru populație, nimic pentru fermieri, nici măcar pentru cei cu focar în fermă, nici atât pentru cei cu ferme necontaminate, dar afectate de restricții. De fapt, nu am auzit vorbindu-se ca fermele care nu au virusul, dar intră în colaps pentru că se află în zona roșie, nu pot să vândă și ajung să-și ucidă singure porcii să primească vreo despăgubire”, este îngrijorat Ionel Chiriac, directorul Danbred Slobozia.
Florin Silvestru

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole