Angajații din spitalele CFR protestează la Ministerul Transporturilor

de | 25.01.2023 12:25 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR, afiliată la Federaţia Sanitas din România, pichetează, miercuri, sediul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), întrucât nu a primit explicaţii din partea ministrului Sorin Grindeanu cu privire la situaţia angajaţilor din instituţiile medicale pe care le are în subordine în prezent, în situaţia în care va pune în practică intenţia de a renunţa la coordonarea lor, potrivit G4Media.

Un comunicat al organizaţiei sindicale, transmis luni Agerpres, arată că, în spaţiul public, au apărut informaţii conform cărora, în urma unei solicitări a Secretariatului General al Guvernului, 25 de instituţii şi autorităţi care au reţea sanitară proprie şi-au anunţat intenţia de a prelua unul sau mai multe spitale aflate în prezent în subordinea MTI.

Citește și: A primit cinci facturi la curent, patru dintre ele – simultan

Citește și: Percheziţii în România şi în alte trei ţări, privind traficul internaţional de droguri

„Cum domnul ministru Sorin Mihai Grindeanu a ignorat până în prezent cererile Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR de a discuta subiectul cedării spitalelor din subordine şi impactul asupra celor peste 3.500 de angajaţi, suntem în situaţia de a cere public răspunsuri la următoarele întrebări: Ce statut vor avea, cum vor fi reorganizate şi cum vor funcţiona instituţiile medicale preluate, având în vedere că unele au personalitate juridică, altele nu? Ce garanţii avem că instituţiile care vor prelua unităţile medicale vor păstra destinaţia spaţiilor în care se desfăşoară activitatea medicală în prezent? Ce garanţii se oferă personalului angajat că nu-şi vor pierde locurile de muncă şi drepturile salariale câştigate până în prezent? Nicio instituţie care şi-a manifestat intenţia de preluare nu face vreo referire la actuala organigramă a spitalelor vizate, la contractele colective de muncă în vigoare şi nici la viitoarele organigrame ce vor fi adoptate după absorbţie”, se menţionează în comunicatul citat, semnat de către preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu.

De asemenea, sindicaliştii vor să ştie ce se va întâmpla, după cedare, cu entităţile care funcţionează în prezent în cadrul unităţilor sanitare şi care, prin lege şi în baza unor directive europene, nu pot ieşi de sub autoritatea MTI, referindu-se, în speţă, la Comisia Centrală Medicală şi Psihologică în Siguranţa Transporturilor, precum şi la unităţile medicale din oraşele port.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *