Web Analytics
scris vineri, 17.01.2025

Angajații din IT cer companiilor să acopere scăderile de salarii apărute ca urmare a eliminării facilităţilor fiscale

Angajații din IT cer companiilor să acopere scăderile de salarii apărute ca urmare a eliminării facilităţilor fiscale

Alianța Sindicatelor din Tehnologia Informațiilor și Comunicații (ANTIC), membră a Blocului Național Sindical (BNS), cere angajatorilor din IT să acopere diferențele salariale apărute ca urmare a eliminării facilităților fiscale.

Prin Ordnanța „Trenuleț”, Guvernul a eliminat facilitățile fiscale acordate angajaților din sectoarele IT, Construcții și Agricultură cu salarii de până la 10.000 de lei, decizie ce a dus la o reducere semnificativă a salariilor nete, afectând direct veniturile angajaților cu sume între 500 și 1.000 de lei lunar.

Această schimbare pune în lumină o problemă mult mai profundă: atitudinea marilor companii, în special din domeniul IT, care au beneficiat ani de zile de generozitatea statului român prin facilități fiscale, dar care acum refuză să compenseze pierderile salariale ale angajaților”, se arată într-un comunicat emis de ANTIC.

Alianta Sindicatelor din Tehnologia Informatiilor si Comunicatii (ANTIC), care reprezintă salariați din mari companii multinaționale din IT, a atras atenția asupra amputării veniturilor nete ale angajaților.

„Mesajul nostru este clar: soluția stă în conștientizarea importanței sindicatelor și în presiunea pe care acestea o pot exercita pentru protejarea drepturilor angajaților și pentru acoperirea pierderilor salariale. Doar printr-o voce sindicală puternică putem asigura un echilibru între interesele angajatorilor și drepturile salariaților. Îi încurajăm pe toți angajații din sectorul IT să se înscrie în sindicate și să își facă vocea auzită”, precizează Cristiana Matei, președintele ANTIC.

Citește și A șasea scumpire la carburanți, doar în prima jumătate a anului

Sindicaliștii susțin că asistăm la o „răzbunare” îndreptată de companii asupra propriilor angajați.

„Marile companii din IT, care au beneficiat de ani de zile de facilități fiscale oferite de statul român, refuză acum să acopere această diferență pentru angajați. În schimb, asistăm la o „răzbunare” îndreptată asupra propriilor angajați, mascând decizia sub pretextul de a pedepsi statul.

În același timp, multe dintre aceste companii susțin, prin comunicate, că eliminarea facilităților ar putea duce la migrarea afacerilor și a locurilor de muncă în alte țări. Dar să nu uităm că, în compania mamă din alte țări, un angajat IT primește de cel puțin trei ori mai mult pentru aceeași muncă – și, de cele mai multe ori, în România, calitatea muncii depășește standardele internaționale”, se arată în comunicatul semnat de Cristiana Matei, președinte ANTIC.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită