Web Analytics
scris miercuri, 22.03.2023

Angajații din Finanțe se pregătesc de grevă generală

Sindicatul Național Finanțe Publice – SindFISC, organizație sindicală națională care reunește funcționari publici și personal contractual din cadrul Ministerului Finanțelor și instituțiilor aflate în subordine, se artă nemulțumit de  ultimele evoluții cu privire la procesul elaborării noii legi a salarizării bugetarilor și anunță grevă generală.

Angajații din Finanțe se pregătesc de grevă generală

Citește și: Penitenciarele și militarii rezerviști se alătură protestului declanșat de polițiști în fața Guvernului României

„1. Constatăm faptul că în ultima perioadă au fost promovate acte normative ce vizează creșteri salariale pentru anumite categorii profesionale, aspect care induce în rândul membrilor noștri de sindicat stări de frustrare și de nemulțumire, cu consecințe negative asupra atingerii obiectivelor instituționale. Semnificativă în acest sens este situația inspectorilor din cadrul Direcției generale antifraudă fiscală (DGAF) care se regăsesc în majoritatea discursurilor conducătorilor instituțiilor, fiind implicați profesional in activități complexe si cu grad ridicat de risc (a se vedea situația conflictuală generată la nivelul OMV Petrom), în condițiile în care de aproximativ trei ani, prin ordonanță de urgență, pentru aceștia a fost eliminată funcția specifică (care prevedea printre altele recrutarea de personal numai prin concurs), in prezent fiind echivalată funcției generale. Mai mult, anterior, respectiv în anul 2016, printr-un ordin al Președintelui ANAF a fost diminuat semnificativ cuantumul sporului de suprasolicitare neuropsihică de care beneficia această categorie.

Citește și: Falimentul companiei de asigurări Euroins a fost publicat în Monitorul Oficial al României

2. De asemenea, la nivelul DGAMC, instituție prin care se administrează primii 3000 de contribuabili din punct de vedere al importanței contribuției la bugetul statului, semnalăm faptul că, anterior apariției legii salarizării (în prezent in vigoare) și până la 31 decembrie 2022, angajații DGAMC au avut cele mai mici salarii din cadrul sistemului instituțional ANAF. Acest lucru s-a datorat și faptului că, la acea vreme personalul DGAMC a fost omis din conținutul unui act normativ care prevedea egalizarea salariilor din cadrul unităților teritoriale la nivelul celor din centrală, aspect neremediat, deși portofoliul de contribuabili al DGAMC este reprezentat de cele mai mari firme care activează în România cu activitate complexă și care, în relația cu ANAF, respectiv cu inspectorii, beneficiază de suportul specialiștilor marilor firme de avocatură, contabilitate, fiscalitate, audit, consultanță etc.

3. O altă nemulțumire a angajaților din Finanțe, este cea referitoare la modul defectuos de implementare a actualei legi privind salarizarea care a permis interpretări diferite ce au avut ca rezultat venituri salariale disproporționate pentru funcționari cu atribuții și responsabilități similare, aspect evidențiat de cele peste trei sute de acțiuni colective aflate pe rolul instanțelor judecătorești”, spun sindicaliștii.

Citește și: Ligia Deca are COVID. Ministrul Educației  face parte din delegația lui Iohannis în Emirate

Sindicatul Național Finanțe Publice – SindFISC consideră că este inadmisibil faptul că, deși încă din anul 2021 sunt cunoscute țintele din PNNR cu privire la noua lege a salarizării, până în  acest moment, cu mai puțin de două luni înainte de termenul asumat pentru emiterea actului normativ, Guvernul să nu facă public nici măcar un proiect al acestui act normativ. „Drept urmare, la nivelul conducerii sindicatului am demarat procesul de consultare a membrilor pentru inițierea unui conflict de muncă, respectiv strângere de semnături, program acțiuni de protest, etc”, anunță SindFISC.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită