Web Analytics
scris vineri, 10.11.2023

Angajații care lucrează de Sf. Andrei și 1 decembrie trebuie să fie recompensați cu zile libere sau cu bani

30 noiembrie, zi în care se sărbătorește Sfântul Andrei, și 1 decembrie, Ziua Națională a României, sunt, potrivit Codului muncii, zile nelucrătoare, în care salariații, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat, primesc liber.

Angajații care lucrează de Sf. Andrei și 1 decembrie trebuie să fie recompensați cu zile libere sau cu bani

Chiar dacă, prin Codul muncii, este stabilit că salariaţii au dreptul la zile libere cu ocazia sărbătorilor legale naţionale, anumite categorii de angajaţi trebuie să se prezinte la muncă şi în aceste zile.

Citește și Ciclon polar în România. Temperaturi scăzute, ninsori și lapoviță

Concret, vorbim aici despre cei ce lucrează în unitățile sanitare și în unitățile de alimentație publică, dar și în locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

În cazul acestor angajați, angajatorii trebuie să le asigure compensarea cu timp liber corespunzător (în următoarele 30 de zile).

Dacă, din motive justificate, nu li se pot acorda zile libere, se va acorda un spor la salariu (pentru zilele legale de sărbătoare lucrate) ce nu va putea fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, conform Codului muncii.

Angajatorii care nu acordă timp liber în zilele de sărbătoare legală sau nu recompensează munca în aceste zile pot primi amenzi de până la 10.000 de lei.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită