De când a fost ales președinte al Uniunii Scriitorilor din România, prozatorul și poetul Varujan Vosganian are un mare of pe suflet: Uniunea e îmbătrânită, media de vârstă se apropie de… 70 de ani. Din acest motiv, Vosganian a organizat, la 24 martie, o sesiune specială pentru scriitorii sub 35 de ani, una în care să primeze cărțile publicate și mai puțin cronicile apărute în reviste naționale la acestea (așa cum e la sesiunea din toamnă).
De la Filiala Pitești a Uniunii Scriitorilor din România au plecat două dosare care întruneau condițiile de valoare. Comisia națională l-a admis ca membru pe Andrei Ungureanu (celălalt dosar fiind amânat, sub condiția ca pentru toamnă să mai scrie o carte spre a-și dovedi talentul).
Andrei Ungureanu s-a născut la 28 iunie 1992, în satul Valea Popii, comuna Mihăești, Argeș. Remarcabil la el este faptul că toate cele trei cărți ale sale au apărut în urma unor concursuri de manuscrise, nu prin sponsorizări.
Este vorba de volumele „Povestiri și întâmplări din țara fumului” (2021), „Nașterea eroului” (2022) și „Gava nebunul” (2024, roman pe care l-am prezentat în „Jurnalul de Argeș”, cronica ajutându-l mult la primirea în Uniune; iată că „Jurnalul de Argeș” reușește și să se implice concret în viața literară a țării, nu face doar artă pentru artă).
Interesant este că Andrei Ungureanu, specialist în marketing, s-a apucat să scrie proză destul de recent, în perioada pandemiei, după ce a rămas șomer (lucra pe atunci în Franța, după ce câștigase o bursă de doi ani) și stătea închis în casă. Pentru proza românească a fost bună la ceva și pandemia!
Alături de premiile soldate cu publicarea în volum, a mai câștigat următoarele premii: Premiul I al concursului de proză scurtă ’’Radu Rosetti’’, ediția XXIII, 2021; Premiul al III-lea la concursul național literar ’’Moștenirea Văcăreștilor’’, secțiunea proză, 2022; Premiul al II-lea la concursul național literar ’’Vasile Lucaciu’’, secțiunea proză, 2022; Premiul ’’Fănuș Neagu’’ pentru proză scurtă, la concursul literar ’’Nicolae Velea’’, 2022; Nominalizat la premiul ’’Cel mai bun personaj’’ pentru Moussa din „Nașterea Eroului”, concursul revistei „Ficțiunea”, 2023; Nuvela „Chindie” – printre cele mai bune 10 nuvele publicate în revista „Ficțiunea” în 2022; Premiul al III-lea, concursul național ’’Ioan Slavici’’, secțiunea proză organizat de revista USR Tribuna, 2023.
Încă nu și-a primit legitimația, dar a devenit cel mai tânăr membru al Filialei Pitești. Decanul de vârstă rămâne poetul Florian Stanciu, născut în 1932.
Citește și Răgaz pentru suflet (6). Melancolie
Citește și Şase cărţi publicate în ultimul an
0 Comentarii