Web Analytics

Anchetă DNA la Direcţia Apelor în dosarul „Angajări pe şpagă”

de | 18.04.2014 21:45 | Dezvăluiri

# Procurorii de la structura anticorupție din Pitești au cerut un sac de documente de la Administrația Bazinală Argeș-Vedea în dosarul angajărilor # Totul a pornit de la un denunț al unui fost șef de serviciu împotriva actualului director general Dumitru Ciobanu (foto)  # Au fost luate la puricat toate investițiile făcute la Direcția Apelor Argeș-Vedea, inclusiv cele în autoturisme, făcute pe vremea fostului director PDL Adrian Moisescu. Forfotă mare, luni, 14 aprilie, la sediul Administraţiei Bazinale de Apă Argeş Vedea, care a trebuit să predea Serviciului Teritorial Piteşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie un sac de documente. E vorba de acte contabile, contracte, documente de atribuire, recepţionare lucrări, achiziţii, plăţi, dar şi dosare de personal, mai exact dosare de angajare. Conform unei „ordonanţe de prezentare şi predare a înscrisurilor”, semnată de procurorul Nicorina Magraon, au fost cerute copii după documente şi înscrisuri cu opisele aferente privind următoarele: achiziţionarea a 12 autoturisme de teren 4X4 marca Hyundai, 5 autoturisme 4X4 Volkswagen Passat, autoutilitare, automacarale, precum şi adresa de la ANAR privind suplimentarea plafonului de cheltuieli alocat Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea în anul 2012. De asemenea, structura DNA Pitești a mai fost interesată de o serie de investiţii, precum execuţia lucrărilor de mărire a gradului de siguranţă în exploatare a acumulării Pecineagu din judeţul Argeş, barajul priză Clucereasa, regularizarea Văii Drăghici, tot de pe teritoriul judeţului Argeş, dar şi lucrări din Teleorman, Olt, Giurgiu sau Dâmboviţa. Asta înseamnă că toate înscrisurile cerute servesc drept mijloace de probă într-un complex dosar penal în care s-a dispus, din câte am reușit să aflăm, începerea urmăririi penale cu privire la mai multe infracţiuni: luare de mită în formă continuată şi abuz în serviciu, dare de mită în formă continuată și complicitate la abuz în serviciu. E vorba, practic, de două dosare distincte: unul, cel cu investițiile în baraje și achizițiile de mașini, pornit de la o anchetă din plan național și care vizează nu doar Direcția Apelor Argeș Vedea, ci și Administrația Națională Apele Române și persoane de la conducerea acestei structuri; și al doilea, strict local, care vizează angajările în Direcția Apelor Argeș și care ar fi plecat de la un denunț împotriva actualului director general Dumitru Ciobanu și care s-ar fi extins și la fostul director general din perioada PDL, Adrian Moisescu și la adjunctul acestuia, Marian Coman. Despre amândouă, vom vorbi în continuare. Închideți ferestrele, că vine viitura.

Moisescu: „Sunt singurul director din țară care am achiziționat autoturismele prin Programul Rabla”

„În legătură cu maşinile, nu e niciun  fel de problemă. Le-am achiziționat prin Programul Rabla, cu vouchere, pentru că îmbunătăţirea parcului auto la instituţiile publice se făcea doar prin intermediul Programului Rabla. Se pare că unii, și mă refer la colegii din țară, de la alte Administrații Bazinale, nu au făcut aşa. Indiferent că au fost luate prin compensare, mașinile trebuiau achiziționate prin Programul Rabla. Trebuia să depui la fondul de mediu o maşină casată, ca să poţi să iei una, două, etc. Este vorba despre 12 autoturisme Hyundai Santa Fe și de 5 Volkswagen Passat, că pentru restul nu trebuia vouchere. Mă refer la camionete, autoutilitare și la ce am mai achiziționat pe Direcția Apelor Argeș Vedea… Sincer, chiar nu te poţi duce pe câmpuri, fără o maşină de teren. Nu poţi intra pe câmpuri cu o maşină normală. E o chestie la nivel de toate administraţiile bazinale care au beneficiat de compensarea făcută prin Oltchim și care se află acum în atenția DNA. Noi nu am plătit, practic, maşinile. Noi doar licitaţiile le-am făcut aici. La fiecare administraţie bazinală în parte s-au făcut licitaţii iar plata a făcut-o Bucureştiul, prin compensare cu creanţa de la Oltchim. Deci noi nu am făcut decât să punem un caiet de sarcini pe SEAP, care a fost văzut de sistemul electronic internaţional. Am pus condiţia să fie făcută plata prin compensare, e adevărat că putea fi considerată ca și condiţie restrictivă, însă nu ne-a contestat nimeni caietul de sarcini. Necontestând nimeni, am trecut la treabă. Prin 2011, 2012, se întâmpla asta. Cred că sunt singurul director de administrație bazinală din ţară care a achiziționat mașini aşa cum trebuia, prin Programul Rabla. Am făcut totul prin fondul de mediu şi, repet, cred că sunt și singurul din toate administraţiile bazinale care a procedat aşa. Din ce știu, DNA a mai cerut date și despre investiţiile pe BDCE (Banca de Dezvoltare a Comunităţii Europene), făcute tot la nivel naţional, despre cele cu fonduri de la trezoreria statului, de la Guvern sau investiţii pe alte fonduri. Au cerut dosarele la toate investiţiile pe BDCE, prin urmare e o chestie declanșată la nivel naţional”.

De la denunțul împotriva lui Ciobanu, hora DNA s-a întins și la angajările făcute de Moisescu

Dacă problema achiziţiilor şi investiţiilor pare a avea o amplitudine naţională, nu la fel stau lucrurile și în cazul ultimei solicitări din Ordonanța semnată de către procurorul Nicorina Magraon de la DNA Piteşti, cea privind dosarele de personal a trei dintre angajaţii Direcţiei Apelor Argeş Vedea. Aici, structura Anticorupție a cerut în mod expres documentaţia care a stat la baza angajării numiţilor Achim Delia Margareta, Coman Radu Florin şi Băjan Sergiu. Prima e sora fostului director general Adrian Moisescu, al doilea-fiul fostului director adjunct Marian Coman, iar al treilea e Sergiu Băjan, fost pedelist, actual penelist, fost membru și în Consiliul de Administraţie al SC Apă Canal, intrat de curând și în vizorul ANI pentru venituri pe care nu le poate justifica. Pe surse, am aflat că acest dosar al angajărilor pe șpagă de la Direcţia Apelor (și căruia i-au căzut printre ultime victime și foștii directori PDL-iști, Moisescu și Coman) este disjuns dintr-un altul, mai complex, și care îl vizează pe actualul director general, PSD-istul Dumitru Ciobanu. Dosarul care îl vizează pe Dumitru Ciobanu ar fi fost deschis în urma unei plângeri penale (denunț) făcute de un angajat, cercetat la rândul său de…hărţuire sexuală, urmare a unei plângeri depuse de o subalternă… Complicată problema, nu-i aşa?! Dar să ne reamintim. În luna februarie, o salariată de la Direcţia Apelor, Vasilica Baicu, s-a plâns autorităţilor că şeful Staţiei Hidro Pitești, Marius Croitoru, o hărţuieşte sexual. Problema a fost că femeia nu s-a plâns doar procurorilor, ci a făcut-o şi în faţa conducerii instituţiei, care, la inițiativa directorului general Ciobanu, a făcut o comisie care să cerceteze speța. Numai că cel vizat de cercetarea respectivei comisii s-a supărat și l-a reclamat și el pe directorul Ciobanu la DNA. Iar asta a condus la o serie de audieri la sediul Anticorupției, unde au dat cu subsemnatul, până acum, mai mulți angajați ai Direcției Apelor. Tot pe surse, am aflat că respectivul denunțător l-ar fi reclamat pe Dumitru Ciobanu că ar fi primit 8000 euro ca să o angajeze în Direcție pe fiica unui anume șef de secție, Popescu. Urmarea (comică și nu prea) a fost că unul dintre angajații de la Ape care au fost chemați să dea cu subsemnatul în dosarul „Angajări pe șpagă”, care îl vizează de directorul general Ciobanu, și-a adus aminte că și foștii directori PDL-iști, Adrian Moisescu și Marian Coman, și-au angajat în instituție rudele, respectiv sora și fiul. Așa se și explică recenta solicitare a DNA Pitești, cea cu cele trei dosare de personal ale Deliei Margaretei Achim, a lui Radu Florin Coman și a lui Sergiu Băjan.
Tot legat de dosarul angajărilor la Administraţia Bazinală Argeş Vedea, e bine de știut și că numărul angajaților a crescut, în 2013-2014, cu peste 200 de persoane, cam o sută de persoane în medie pe fiecare an. Și mai spectaculos este că cei mai mulți dintre cei peste două sute nou angajați sunt rude între ei, de unde și bancul:  De ce nu fac angajații Direcției Apelor sex între ei? Pentru că sunt rude. Dar să vedem și ce spun cei direct vizați în dosarul angajărilor, fie pe șpagă, fie pe  sprânceană, și ne referim la fostul director PDL-ist Adrian Moisescu, respectiv la  actualul director PSD-ist Dumitru Ciobanu.

Fostul director  Moisescu, despre angajarea sorei sale la Ape: ”Nu are Direcția Apelor o economistă mai bună ca sora mea”

„Angajarea sorei mele a fost o angajare ca la carte. Adică s-a făcut anunţul oficial, s-a dat anunţul în ziar… Eu am plecat în 2012 din instituție, lăsând 1082 de oameni. În momentul de faţă, sunt aproximativ 1300. Am scos posturile la concurs. Sora mea a fost contabilă şefă şi director economic la Alprom și a lucrat, de când a terminat facultatea, numai în instituţii unde s-a cerut performanţa. Şi în continuare cred că e cea mai bună. Nu are Direcţia Apelor Argeş Vedea o economistă mai bună ca sora mea. Iar băiatul lui Coman a terminat energetica și a fost şef de promoţie. Apele Române nu au  avut oameni de valoarea ăstora. Iar Sergiu Băjan este inginer din ăla adevărat. Nu e vorba de tras spuza pe turta mea, însă vă pot spune că atât băiatul lui Coman, cât şi soru-mea nu sunt profesionişti, sunt super profesionişti. Asta comparativ cu ce lichele au fost angajate prin Apele Române după plecarea mea din funcția de director”, ne-a spus Adrian Moisescu.
Dacă acesta s-a dovedit destul de comunicativ, nu la fel a fost actualul director de la Ape, Dumitru Ciobanu. Fără a infirma că DNA a cerut acte de la instituția pe care o conduce și că el însuși ar fi vizat pentru angajări cu cântec, Dumitru Ciobanu s-a dovedit foarte reţinut în dialogul pe care l-am purtat și pe care îl redăm mai jos.

Directorul Ciobanu, despre denunţul făcut împotriva lui la DNA: „Probabil că așa e, însă deocamdată nu am văzut nimic…”

# Înţeleg că astăzi (luni, 14 aprilie, n.red) trebuie să predaţi nişte documente la DNA Pitești…
– Aşa.
# Ce documente v-au cerut procurorii?
– Nişte documente de la nişte lucrări.
# Lucrări de construcţie sau ce ?
– Da, mă, da, da,da… Dar de unde ai tu informaţiile astea?
# Am aflat! Cine v-a făcut denunţul, Croitoru?
– Aia… e altceva.
# Păi, și la aia vroiam să mă refer.
– Nu, nu te referi deocamdată la treaba aia. Nu te referi la nimic, vorbim, deocamdată nu am ce să vă spun.
# Cum credeţi, dar problema pare gravă din ce se aude, cu cei… 8.000 de euro…
– Lăsaţi-l, lăsaţi-l. Deocamdată nu e nimic.
# Dar chiar aşa e? V-a făcut denunţ?
– Probabil că aşa e, însă deocamdată eu nu am văzut nimic…
Material realizat de Alina Crângeanu

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii