Web Analytics
scris duminică, 29.12.2013

Anarhie la Obştea Rucăr

# Grupul de iniţiativă a preluat conducerea Adunării Generale  n Conducerea Obştei cere anularea votului la şedinţa de duminică. Adunarea Generală Extraordinară a Obştei Moşnenilor Rucăreni şi Dâmbovicioreni, convocată în vederea discutării spre aprobare a unui act adiţional la Statut a fost prilejul pentru răbufnirea în public a disensiunilor dintre moşneni. Şedinţa care a avut loc duminică s-a transformat într-un fel de lovitură de stat, după ce reprezentanţii Grupului de iniţiativă, cei care spun că se opun intrării străinilor în Obşte, au preluat conducerea Adunării Generale. Conducerea Obştei a părăsit sala de şedinţă şi a declarat nestatutară întrunirea.

Anarhie la Obştea Rucăr

„Nu ne vindem dramurile la străini!”

Dacă la prima strigare, cea din 15 decembrie, s-au adunat moşneni cu vreo 2.600 de dramuri, în duminica din 22 decembrie 2013 s-a umplut sala de sport a Liceului din Rucăr. La o primă adunare au fost peste 100 de moşneni, iar numărul de dramuri reprezentat direct sau prin reprezentanţi cu procură a fost estimat la peste 12.000. Ulterior s-a ajuns la aproape 20.000, dar acest lucru nu a constituit decât o mică parte din iureşul faptelor întâmplate la şedinţă. Cei mai mulţi moşneni din Obştea Rucărenilor şi Dâmboviciorenilor au izbucnit în huiduieli atunci când preşedintele Sever Soare a vrut să deschidă şedinţa, iar apelul la calm a venit tocmai din partea lui Ion Pârnuţă, liderul Grupului de iniţiativă, cel care a şi solicitat convocarea Adunării Extraordinare. A fost doar o frunză de măslin căzută pe securea războiului, fiindcă imediat Pârnuţă a revendicat iniţiativa convocării şi a cerut ca şedinţa să fie coordonată de către un prezidiu cu o componenţă diferită de cea a Consiliului de Administraţie al Obştei. Au urmat momente de năuceală, când în prezidiu şi în comisiile de lucru se amestecau reprezentanţi din conducerea Obştei şi din Comitetul de iniţiativă. Până la urmă s-a realizat retragerea pas cu pas a celor din Consiliul de Administraţie, iar la masa din faţa mulţimii au ajuns doar moşneni care se opun ca firma Sănătate & Natură Braşov să cumpere dramuri de la membrii Obştei. Astfel s-a trecut la prezentarea unicului subiect de pe ordinea de zi, adică modificarea Statutului, prin adoptarea unui act adiţional care prevede, printre altele, ca niciun moşnean să nu deţină mai mult de 10% din totalul dramurilor, iar tranzacţiile proprietăţilor să se facă numai în interiorul Obştei. Au urmat discuţiile, toate evidenţiind spiritul patriotic al rucărenilor – „Nu ne vindem dramurile la străini!” – sau atitudinea conducerii Obştei – „Sunt doar pentru ei, în loc să fie pentru noi”, iar momentul votului a prins în sală doar o parte a mulţimii prezentă la deschiderea şedinţei. A fost nevoie de un alt apel, de excluderea de la numărătoare a dramurilor celor ieşiţi pe uşă cu revoltă şi dezamăgire şi s-a ajuns să conteze circa 12.000 de dramuri dintr-un total declarat de 20.000. Cum toţi cei rămaşi au fost de acord cu actul adiţional, şedinţa s-a închis.

Sorin Bălănică: „Categoric vom contesta rezultatul votului”

Deşi pe ordinea de zi era prevăzută adoptarea actului adiţional la Statut, discuţiile din timpul şedinţei au vizat în mod inevitabil problema intrării în Obşte a persoanelor străine de aceasta. Au fost foarte mulţi moşneni care, atunci când li s-a solicitat votul, au spus că nu sunt de acord cu vânzarea dramurilor către „neamţ”, în pofida faptului că scopul Adunării Generale era altul. Sorin Bălănică, membru în Consiliul de Administraţie al Obştei, ne-a declarat: „Din punctul nostru de vedere, al Consiliului de Administraţie, şedinţa nu a fost statutară, nu poate să-şi producă efectele. Noi trebuia să conducem şedinţa, iar ei aproape ne-au obligat să plecăm din sală. Categoric vom contesta rezultatul votului, fiindcă Statutul nu poate fi modificat în acest mod, numai o instanţă judecătorească o poate face”. Cătălin I. BUTOIU

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită