Web Analytics
scris miercuri, 29.05.2024

Analiza amoniacului: ce este și când este recomandată determinarea nivelului de amoniac din sânge

Analiza amoniacului este un test de sânge în cadrul căruia este măsurat nivelul acestui compus chimic. Amoniacul este un produs rezidual ce trebuie eliminat eficient din organism. În caz contrar, se acumulează în sânge, ajunge la creier, determinând confuzie, oboseală extremă și, în unele cazuri, comă sau chiar moarte. Analiza amoniacului este folosită de medicul specialist, atât ca parte pentru un diagnostic corect, cât și ca metodă de monitorizare a tratamentului acordat.

Analiza amoniacului: ce este și când este recomandată determinarea nivelului de amoniac din sânge

Ce este amoniacul și care este rolul său în corpul uman

Amoniacul este un compus chimic, cunoscut și ca NH3. Acesta este principalul produs al catabolismului amino-acizilor, pe care bacteriile din intestinul uman în produc, atunci când digeră proteine. În organismul uman, amoniacul este procesat la nivelul ficatului, unde este transformat într-un alt produs rezidual, uree, transportată la rinichi, de unde este eliminată prin urină. Ciclul ureei asigură eliminarea corectă a amoniacului din corp. În momentul în care apar perturbări ale procesului, la orice nivel, amoniacul se acumulează în sânge și poate ajunge la creier. 

Nivelul de amoniac în sânge trebuie să rămână scăzut, în caz contrar, chiar și la valori ușor crescute, este extrem de toxic pentru creier.

Când este recomandată determinarea nivelului de amoniac din sânge

Testarea nivelului amoniacului din sânge, pentru stabilirea unui diagnostic, oferă informații legate de cauza apariției simptomelor neplăcute. Rezultatele îl pot ajuta pe specialist să stabilească dacă este vorba despre o boală hepatică sau de o afecțiune genetică. 

Analiza amoniacului este și un test de monitorizare a evoluției persoanelor. Testarea este folosită pentru a-i monitoriza pe cei tratați pentru hiperamoniemie, pentru a observa dacă tratamentul scade nivelul de amoniac din sânge.

Nu în ultimul rând, analiza amoniacului poate fi indicată pentru a verifica starea de sănătate la persoanele cu afecțiuni, precum insuficiența hepatică.

Deși testul singur nu poate diagnostica afecțiunile care cresc cantitatea de amoniac din sânge, în asociere cu alte analize, oferă informații relevante despre cauza producerii acestora. Afecțiunile pentru care se poate stabili un diagnostic prin folosirea analizei care măsoară nivelul de amoniac din sânge sunt:

  • encefalopatie hepatica – apare când toxinele precum amoniacul se acumulează în creier, atunci când ficatul nu le poate descompune. Afecțiunea poate determina pierderi de memorie, confuzie, pierderea conștienței, comă;
  • Sindromul Reye – boală rară care afectează creierul și ficatul și care pune viața în pericol. Sindromul este frecvent întâlnit la copiii sub 15 ani care au avut o infecție virală cu febră, așa cum se poate întâmpla în varicelă sau gripă. În plus, studiile au arătat că, administrarea aspirinei pentru o boală virală poate crește riscul de sindrom Reye.
  • tulburări ale ciclului ureei – afecțiuni genetice rare pe care copiii le moștenesc de la părinți. În acest caz, lipsesc enzimele care ajută la transformarea amoniacului în uree. 

Medicul poate recomanda efectuarea analizei amoniacului la copii și adulți cu următoarele simptome:

  • confuzie;
  • schimbări de comportament;
  • somnolență excesivă;
  • dezorientare;
  • modificări ale dispoziției;
  • tremurături ale mâinilor.

Analiza amoniacului este recomandată și nou-născuții și copiilor care prezintă simptome ale sindromului Reye sau ale unei tulburări a ciclului ureei, precum:

  • vărsături;
  • somnolenţă;
  • iritabilitate; 
  • convulsii.

Cum se realizează analiza amoniacului din sânge

Înainte de a efectua testul de amoniac din sânge, este important să nu mănânci. De asemenea, este esențial să discuți cu medicul despre orice medicamente pe care le iei, deoarece unele pot afecta rezultatele testului. Este posibil ca medicul să îți spună să nu iei anumite medicamente, să nu consumi alcool, să nu fumezi și să nu faci exerciții fizice cu ceva timp înainte de recoltarea probei de sânge. 

Procedura de prelevare a sângelui este simplă și relativ nedureroasă. Analiza se efectuează dintr-o probă de sânge recoltat din venă.

Interpretarea rezultatelor

Interpretarea nivelului de amoniac din sânge implică înțelegerea valorilor normale și anormale. Pentru femei, valorile normale pot fi cuprinse în intervalul 11 – 51 µmol/ L, în timp ce pentru bărbați, acestea pot fi 16 – 60 µmol/ L. Variații există, deoarece analizele se efectuează în laboratoare diferite, cu reactivi diverși. 

Interpretarea rezultatelor se face numai de către medic. Un nivel ridicat de amoniac poate indica o problemă cu ficatul sau rinichii, organe responsabile cu eliminarea acestuia din corp. Valorile crescute de amoniac pot fi un semn al unei boli hepatice, cum ar fi ciroza, sau al unei insuficiențe renale. Pe de altă parte, un nivel scăzut de amoniac poate fi semnul hipertensiunii arteriale sau al administrării unor antibiotice. 

Nivelurile crescute de amoniac din sânge pot indica, fie că organismul nu procesează corect amoniacul, fie că nu îl elimină eficient din organism. Când nivelul de amoniac din sânge este foarte mare, medicul îți poate recomanda teste suplimentare, în vederea stabilirii cauzei apariției acestui fenomen.

Analiza amoniacului este un test extrem de important, care oferă informații esențiale despre starea de sănătate a persoanelor cu diverse probleme. Medicul specialist este singurul în măsură să recomande efectuarea unei astfel de testări, în anumite momente ale vieții, și să interpreteze corect rezultatul analizei, pentru acordarea tratamentului adecvat nevoilor.

Citește și:

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Lasconi a lipsit de la școală

Treburile națiunii au făcut ca să se scrie din nou istorie la Câmpulung, în sensul că prima zi de școală a fost marcată fără prezența primarului la...