Web Analytics

Amintiri din celulă cu fostul director Valeriu Tudor

de | 11.07.2012 22:14 | Dezvăluiri

# Valeriu Tudor:  „ Nu sunt eu coruptul numărul 1 al judeţului!”  # Fostul PDL-ist acreditează ideea că totul i se trage de la candidatura pentru Primăria Ștefănești. Luat pe sus, cu cătuşe la mâini, în chiar a doua zi din campania electorală pentru locale, fostul candidat la postul de primar al oraşului Ştefăneşti, Valeriu Pavel Tudor, a mai ajuns acasă fix a doua zi după alegeri, pe 11 iunie.  După ce a petrecut o lună de arest preventiv,  în aceeaşi celulă cu criminali şi violatori,  directorul  Sucursalei CNCIR Piteşti, acuzat de către DNA pentru dare de mită, este liber în momentul de față, dar obsedat totuși de o singură întrebare: de ce a fost nevoie să fie aruncat într-o celulă de la Colibaşi, când, într-o situaţie similară cu a sa, alte persoane au fost cercetate în libertate?!

Singurul ajutor venit de la partid a fost avocatul Radu Nistor

Duminica trecută, l-am găsit pe Valeriu Tudor acasă, în cocheta vilă de la Ştefăneşti-Valea Mare, de pe strada Liviu Rebreanu. Întâlnirea o stabiliserăm prin telefon, atunci când s-a scuzat că a avut telefonul închis toată dimineaţa. Mi-a spus, mai în glumă, mai în serios, că a căpătat  o aversiune faţă de telefoane. Nici nu e de mirare, având în vedere interceptările întinse pe luni de zile și care i-au înţesat dosarul de urmărire penală. A fost de acord să stea de vorbă cu mine din dorința de a explica nişte lucruri, care, în opinia sa, n-au fost cunoscute de presă atunci când aceasta a scris pe marginea arestării sale. „S-a creat o falsă impresie, aceea că aș fi coruptul numărul 1 al judeţului, și nu sunt!”, mi-a spus Valeriu Tudor pe un ton amical, dar în care am detectat și un vag reproş. Politicos, calm, zâmbitor și aparent relaxat, așa l-am găsit pe fostul consilier local și director al CNCIR, Valeriu Tudor. Chiar i-am spus ca arată ok, având în vedere experienţa prin care a trecut și care  poate fi considerată traumatizantă pentru oricine. Treptat,  pe măsură ce avansam în discuție și îi puneam anumite întrebari, ba despre fostul său șef de la PDL, Mircea Andrei, ba despre șocul perioadei carcerale, constatam că nu mai este aceeași persoană ca la început. Valeriu Tudor  devenea mai ezitant, mult mai atent la nuanţe și la cum scoate vorbele din gură.

Pușcăria l-a îmbolnăvit de claustrofobie

Mi-a povestit apoi că în detenție s-a îmbolnăvit de plămâni, iar în timpul procedurilor medicale pentru o investigaţie RMN a descoperit că a devenit claustrofob. În timp ce vorbim, iese o clipă din casă şi soţia sa, Corina, din privirile căreia îmi dau seama că este încă marcată de ceea ce s-a întâmplat. Iar soţul ei îmi confirmă acest lucru. Valeriu Tudor îmi mai spune că cel mai mult, cât a fost arestat, s-a temut pentru viaţa mamei sale, care este o femeie în vârstă, dar şi pentru băiatul lui, student în anul patru la medicină și pe care imaginile cu tatăl său încătuşat l-au şocat. Până la urmă, familia suferă cel mai mult în asemenea situaţii. Dar  impactul detenţiei este, de cele mai multe ori, dramatic pentru un om. Ne mai spune că a fost închis timp de o lună la Penitenciarul Colibaşi, alături de oameni condamnaţi pentru crimă. Erau 28 într-o celulă care ar fi putut adăposti 60 de persoane, dar spaţiul parcă se comprimă, atunci când îţi duci zilele şi nopţile în acelaşi ritm. Valeriu Tudor râde, cam amar, ce-i drept, atunci când îşi aminteşte cum a reuşit să-i educe pe colegii săi de pușcărie să se spele, că să poată respira același aer al celulei. De la un anumit moment, l-a avut coleg de cameră și pe Daniel Dumitru, inspectorul de la ISCIR Bucureşti, cel învinuit că ar fi primit mita de 2000 lei de la Valeriu Tudor. Cum șocul carceral e deosebit de dur, Valeriu Tudor a trebuit să-l ia sub protecția sa și să-l susțină moral pe Daniel Dumitru, care căzuse din punct de vedere psihic.

Acum îi înțelege pe Constantin Nicolescu și Adrian Năstase

Privind în urmă la tot ceea ce i s-a întâmplat, Valeriu Tudor nu găseşte decât o singură explicaţie pentru arestarea sa: aceea că, fiind considerat incomod din punct de vedere politic, s-a încercat înlăturarea sa pentru a nu câştiga bătălia pentru Primăria Ştefăneşti. Tudor mai spune că politica i-a adus mari dezamăgiri și dă ca exemplu faptul că cei pe care i-a făcut consilieri pe listele PDL i-au înlocuit pur și simplu chipul de pe afişele electorale făcute cu puțin înainte de a fi arestat. În ceea ce-i privește pe  colegii din conducerea județeană a PDL, Valeriu Tudor  spune că aceștia i-au dat un singur sprijin, trimițându-i-l ca apărător pe avocatul Radu Nistor. Chiar dacă a fost singurul sprijin, el a fost totuşi unul binevenit, mai ales în acele prime  clipe când a început să fie pus în practică mandatul de reţinere. O altă dovadă că pe Valeriu Tudor l-a marcat și schimbat, deopotrivă, perioada detenției este și aceea că nu mai este așa înverşunat faţă de adversarii săi politici de la PSD. Cu tristețe în glas, acesta ni s-a mai confesat că   înțelege acum prin ce a trecut Constantin Nicolescu, atunci când i s-au  pus cătușele la mâini și că îi este milă  de Adrian Năstase. Și asta pentru că și el a trecut printr-o  experiență similară și pe care nu i-o dorește nimănui. 
Alina Crângeanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii