Web Analytics
scris duminică, 09.06.2024

Amenda pe care o riscă cei care fotografiază buletinul de vot

Alegerile care au loc astăzi vin cu o serie de reguli care trebuie respectate. E interzis, spre exemplu, să fotografiezi sau să filmezi buletinul de vot.

Amenda pe care o riscă cei care fotografiază buletinul de vot

Urnele s-au deschis la ora 7.00 și urmează să se închidă la ora 22.00, cu posibilitate de prelungire până la 24.00. Românii care vor vota în țară trebuie să aibă asupra lor unul dintre următoarele documente: – cartea de identitate – cartea de identitate provizorie – buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic – paşaportul diplomatic electronic – paşaportul de serviciu – paşaportul de serviciu electronic – carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare)

Cum se aplică ștampila pe buletinul de vot

Ștampila trebuie pusă în interiorul unui singur patrulater pentru fiecare buletin de vot. Dacă un buletin de vot va avea, de exemplu, două ștampile în patrulatere diferite (adică pentru candidați diferiți), acesta se va declara nul. Alegătorii trebuie să pună ștampila cu atenție, pentru a se vedea clar intenția de vot pentru un anumit candidat, astfel încât alegerea sa să fie clară la numărarea voturilor.

Citește și: Mioveni. Dosar penal pentru coruperea alegătorilor pe Facebook

Legea prevede mai multe sancțiuni în ceea ce privește infracțiunile care pot fi făcute în ziua alegerilor: – înscrierea cu bună știință a unui alegător pe mai multe liste electorale sau înscrierea fictivă a persoanelor: amendă între 2.200 și 3.000 de lei (pentru alegerile locale) și între 4.500 și 10.000 de lei (pentru alegerile europarlamentare) – continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei, inclusiv în ziua votului: amendă între 2.200 și 3.000 de lei – comercializarea de băuturi alcoolice în timpul adunărilor electorale sau în ziua votării: amendă între 2.200 și 3.000 de lei – interzicerea accesului în secția de vot a persoanelor autorizate: amendă între 600 și 1.000 de lei – prezența altor persoane sau fotografierea/filmarea buletinului de vot și tipărirea neautorizată a buletinelor de vot: amendă între 600 și 1.000 de lei (pentru alegerile locale) – tipărirea neautorizată a buletinelor de vot: între 4.500 și 10.000 de lei (pentru alegerile europarlamentare)

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită