Web Analytics

Ambulanţa căpuşă

de | 4.10.2012 12:07 | Dezvăluiri

# Șefii Serviciului de Salvare din Argeș au înființat o fundație cu același obiect de activitate ca al serviciului de unde își iau salariul # Atât directorul instituției, fostul senator PDL Gabriel Popa, cât și directorul medical, fostul viceprimar PD Tudor Ionescu, sunt membri fondatori ai AMPA. Șefii Ambulanței din Argeș și-au făcut o asociație paralelă și care, cel puțin la prima vedere, nu face altceva decât să căpușeze serviciul mamă, de stat. Dar să vedem despre ce este vorba. În luna martie a acestui an, ia ființă Asociația de Medicină Prespitalicească Argeș, AMPA, avându-i drept capete de afiș pe managerul general al Seviciului Public de Ambulanță Argeș, dr. Gabriel Popa și pe directorul medical, dr. Tudor Ionescu. Printre ceilalți membri fondatori îi regăsim pe fiul directorului medical, Tudor  T. Ionescu, medic rezident la Spitalul Floreasca din București, Daniela Cojocaru, asistenta șefă a Ambulanței Argeș, Irena Grigore, șefa Urgenței de la Ambulanța Argeș și pe doctorii Marius Popescu, șeful substației de la Curtea de Argeș, Cristina Nicolescu, Violeta Manole, Alina Duță și Alexandru Lazăr. Scopul declarat al asociației căpușă, AMPA, este promovarea importanței și imaginii medicinii de urgență prespitalicească, precum și elaborarea și implementarea de standarde profesionale având ca finalitate creșterea calității serviciilor oferite de către structurile specializate. Cum greu ne putem însă explica de ce anume toată crema de la conducerea ambulanței avea nevoie de o entitate privată, fie ea și neguvernamentală, pentru a împlini menirea din fișa postului de la serviciul de la stat, aceea de a asigura la cote înalte serviciile medicale populației, am stat de vorbă și cu unul dintre fondatorii asociației, doctorul Tudor Ionescu. Asta și pentru că în jurul nou-născutei fundații planează anumite suspiciuni privind existența unor interese de grup.

Dr. Ionescu dă o explicaţie amuzantă pentru crearea fundaţiei căpuşă: „Să ne degrevăm de sarcina asigurării echipajului la competițiile sportive”

Asociația care a luat ființă pe lângă Ambulanța Argeș și care desfășoară, practic, unele dintre activitățile acesteia,  nu funcționează deocamdată la întreaga capacitate pentru că nu este încă acreditată de către Centrul de perfecționare de la București. În schimb, AMPA are deja un formator în persoana doctoriței  Irena Grigore și a organizat în mod gratuit cursuri de prim ajutor pentru elevii de la colegiile IC Brătianu și Dimitrie Dima din Pitești. Însă fundația are și un scop strict financiar, după cum recunoaște chiar dr. Tudor Ionescu, directorul medical de la Ambulanță, pentru că, după obținerea țidulei necesare, AMPA poate organiza, contra cost, cursuri la cererea agenților economici. Însă cel mai mare avantaj pare a fi faptul că, odată acreditată, asociația poate organiza training-ul pentru cei 300 de salariați care fac parte din personalul operativ al Ambulanței Argeș și care, potrivit legii, ar trebui să fie instruit cel puțin odată la doi ani. Iar asta înseamnă costuri/tarife de circa 1200 de lei de persoană, în condițiile în care acum se apelează la formatori externi, în speță la cei ai fundațiilor aparținând altor Servicii de ambulanță din țară. De altfel, după cum am aflat de la doctorul Tudor Ionescu, fundația argeșeană a fost constituită după modelul oferit de alte ambulanțe din țară, ca de exemplu, ASAR, asociația care funcționează pe lângă Serviciul de Ambulanță București sau Fundația Ambulanța 2000 Constanța, cea care în vara acestui an a și organizat, timp de mai multe săptămâni, pe bani frumoși, cursuri pentru medicii, asistenții și ambulanțierii din țară. Un alt motiv pentru care a fost creată AMPA, și pe care ni-l dezvăluie tot dr. Ionescu: „Să ne degrevăm noi de sarcina asigurării echipajului medical, medic, asistent, ambulanțier, la competițiile sportive. Ei trebuie să lucreze în afara turei, în mod gratuit, pentru că nu îi putem plăti și le putem da doar zile de recuperare însă, de obicei, meciurile și alte competiții sportive au loc vinerea, sâmbăta sau duminica. Dacă însă acest serviciu l-ar asigura asociația contra cost, personalul ar putea fi plătit și, deci, stimulat.”

Dializa, o afacere bănoasă

“Dializa este o afacere”, recunoaște dr. Tudor Ionescu, care infirmă însă că AMPA ar putea viza deocamdată, după cum circulă unele zvonuri, și acest serviciu medical foarte bănos. Explicația directorului medical de la Ambulanță este că fundația al cărei membru fondator este, atât el, cât și fiul său, nu se poate ocupa de asigurarea transportului pacienților bolnavi de insuficiență renală cronică la tratament pentru că este nevoie de asigurarea unor condiții mai speciale, de mașini și de echipaj, iar genul acesta de activitate o poate derula numai Serviciul de Ambulanță Argeș sau o firmă privată foarte puternică. În Pitești, după ce o perioadă transportul bolnavilor care necesitau dializă îl realiza firma de protecție și pază bucureșteană BGS, Spitalul Județean a renunțat în 2009 la contractul cu această societate. Asta și după apariția unor suspiciuni legate de încărcarea pontajului cu mai mulți kilometri decât era normal. Prin urmare, transportul pacienților argeșeni pentru dializă îl face acum Serviciul Județean de Ambulanță, în timp ce firma privată BGS se ocupă doar de dializele private, deci de transportul bolnavilor în regim particular, la Centrul de Dializă Fresenius.

O fundație căpușă înțesată de PDL-iști

Concluzie de final? Chiar dacă oficial nu s-a trecut la punerea în practică a indicațiilor prețioase ale președintelui Traian Băsescu, adeptul privatizării sistemului public de sănătate (vă mai amintiți de megascandalul național cu Raed Arrafat?), aproape fără să ne dăm seama, acest lucru se petrece deja, chiar sub ochii noștrii, sub masca unor entități paralele, înființate ca să căpușeze bugetul public. Cum este vorba despre o găselniță apărută pe vremea guvernării portocalii, iar cei care o pun în practică sunt reprezentanți ai partidului de suflet al șefului statului (directorul Ambulanței Argeș, dr. Gabriel Popa, este fost senator PDL, iar directorul medical Tudor Ionescu este fost viceprimar PD), se vede de la o poștă că manevra cu pricina este o emanație a aceleiași formațiuni politice. Era să uit, actul constitutiv al fundației căpușă AMPA a fost redactat, avizat și parafat  de avocatul Ovidiu Marinescu, fost subprfect (ați ghicit din nou!) PD.
Alina Crângeanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii