Web Analytics

Ambasadorul Georgiei ne-a povestit cum şi de ce a urcat pe Vf. Moldoveanu

de | 31.07.2020 10:15 | Actualitate

De curând, Nikoloz Nikolozishvili, ambasadorul Georgiei în România, a urcat pe Vârful Moldoveanu (2.544 metri), cel mai înalt vârf din România, alături de alpiniști români cunoscuți, printre care și piteșteanul Teofil Vlad, un salvamontist, un istoric și un atașat al apărării. Ascensiunea a avut loc în data de 18 iulie a.c. Contactat de Jurnalul de Argeș, ambasadorul Georgiei a declarat că „împreună cu vicepreședintele Federației Române de Alpinism și Escaladă, Marius Gane, alpiniștii Romeo Popa, Teofil Vlad, salvamontistul Constantin Berevoianu, istoricul și scriitorul român Stejărel Olaru și atașatul Apărării, col. Zurab Kipiani, am urcat drapelele Georgiei și României în cinstea celor 300 de ani de relații de prietenie”.

„Fiecare georgian, încă din momentul nașterii, are o legătură deosebită cu munții”

Ambasadorul Georgiei este obișnuit cu ascensiunile montane. „După cum deja știți, Georgia este o țară muntoasă și fiecare georgian din momentul nașterii are o legătură deosebită cu munții. Pe timpul studenției mele, am participat la expediții alpine studenţești. Acestea au fost cele mai bune și mai strălucite timpuri ale studenției mele. Munții întotdeauna sunt asociați cu libertatea. Noi, ca și studenți, mergeam de fiecare dată cu plăcere în aceste expediții, simțind o viață excelentă față de viața de la oraș. Unii dintre prietenii mei au ajuns alpiniști profesioniști cunoscuți, dar pe mine munții m-au atras prin locuitorii lor, etnografie, modul de viață, poezie ș.a.”, a mai spus ambasadorul. Nikoloz Nikolozishvili ne-a povestit cum a pornit ideea acestei ascensiuni. „Moldoveanu este primul vârf pe care l-am urcat în România, dar acest urcuș are istoria sa. După cum știți, Georgia și România sunt legate de o relație de prietenie de mai bine de 300 de ani. Noi sărbătorim această aniversare în cinstea fondării primei tipografii georgiene la Tbilisi în anul 1709, inițiatorul căreia a fost regele Georgiei, Vahtang al VI-lea Bagrationi, care s-a adresat domnitorului Țării Românești Constantin Brâncoveanu și Mitropolitului Ungro-Vlahiei, Antim Ivireanul de origine georgiană, cu rugămintea de a ajuta la înființarea unei tipografii georgiene la Tbilisi. Pe atunci, România era lider în arta tipografiei în Europa de Est. Constantin Brâncoveanu și Antim Ivireanu au răspuns binevoitor la rugămintea regelui georgian și au trimis în Georgia tipografia, care era condusă de ipodiaconul Mihai Ștefan, român din Transilvania. Această tipografie a funcționat mai bine de 20 de ani și acolo s-au tipărit atât cărți bisericești, cât și opere literare laice.
Noi, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe din România, am ajuns la un acord că vom sărbători această dată din viața ambelor popoare prin diferite evenimente culturale, științifice, educative, sportive. Inclusiv a fost un proiect prin care alpiniști români cunoscuți, Romeo Popa și Teofil Vlad, au plecat în Georgia, au urcat câteva vârfuri din Caucaz și aceste escaladări le-au dedicat celor 300 de ani ai relațiilor noastre. A doua etapă a acestui proiect presupunea sosirea alpiniștilor georgieni pentru a escalada Carpații României, dar, din cauza situației cunoscute a pandemiei provocate de COVID-19, acest lucru nu a fost posibil.
Dar din orice situație se poate găsi ieșire și, de această dată, eu cu atașatul apărării, col. Zaurab Kipiani, am hotărât împreună cu alpiniștii români să urcăm în vârful celui mai înalt munte din România, Moldoveanu, și de asemenea să dedicăm această escaladare celor 300 de ani ai relațiilor noastre”, a declarat ambasadorul Georgiei în România.
Ambasadorul Georgiei a fost impresionat de peisajele din Carpați. „Noi am ales traseul de sud, din jud. Argeș, și am plecat din satul Nucșoara, care este un sat cunoscut în istoria României pentru lupta pentru libertate. Dificultăți tehnice deosebite în drumul spre vârf nu au fost, dar a fost un drum dus-întors lung de 18 km, ceea ce necesită genunchi rezistenți. Cu toate acestea, se deschid peisaje deosebite ale munților românești și chei cu lacuri muntoase și câteodată întâlnești ciobani care pasc oile pe pășunile alpine. De asemenea, și flora Carpaților românești este minunată. Pentru expediția noastră, acest urcuș a avut un rol simbolic important în istoria popoarelor noastre și în același timp a fost plăcut”, a spus Nikoloz Nikolozishvili.

Alpinistul Teofil Vlad: „A fost o tură de o zi. Am plecat dimineața din Nucșoara și am ajuns în București seara”

Am luat legătura și cu alpinistul argeșean Teofil Vlad, cu care am vorbit despre ascensiunea pe Moldoveanu împreună cu ambasadorul Georgiei. „A fost o tură de o zi. Am plecat dimineața din Nucșoara și am ajuns în București seara. Vremea a fost destul de rece pentru o zi de vară, dar a fost potrivită ascensiunii, câțiva stropi de ploaie după-amiaza, când eram la coborâre, care nu au afectat bunul mers al turei.”
Teofil Vlad a mai spus că pe traseul pe care au fost ei nu erau alți turiști. „Am fost pe un traseu care începe din curmătura Malița, dar pe vârf, fiind o zi de vară, erau și alți turiști care urcau pe trasee mai circulate.”
Scopul călătoriei nu a fost unul sportiv. „Ne-am oprit de câte ori a fost nevoie pentru fotografii, explicații, am făcut opriri ca într-o tură relaxată.” Despre ambasadorul care a făcut ascensiuni în tinerețe alpinistul spune că „era foarte încântat și s-a bucurat de ascensiune”.
Așa cum ne-a declarat și Teofil Vlad, ambasadorul nu a mai fost pe alți munți din țara noastră, „dar încearcă să călătorească cât mai mult în România, în măsura în care îi permite timpul, pentru că îi place foarte mult și își dorește să descopere cât mai mult din țara noastră.”

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii