Săptămâna trecută, sala de lectură a Bibliotecii Judeţene „Dinicu Golescu” a fost gazda lansării volumului al treilea al cărţii „Evantaiul celor 10.000 de gânduri. România şi China: trei veacuri de istorie”, organizate în parteneriat cu Asociaţia de Prietenie România – Republica Populară Chineză, Filiala Argeş, care, în acest fel, a aniversat un deceniu de la înfiinţarea sa. La eveniment au participat şi ambasadorul Chinei în România, generalul Luo Dongquan, împreună cu soţia sa. Din delegaţia oficială a făcut parte şi Florea Dumitrescu, fost ministru al finanţelor între anii 1969 – 1978 şi fost guvernator al Băncii Naţionale, între anii 1984 – 1989. Domnia sa a fost şi ambasador al României la Beijing în perioada comunistă, iar în prezent este preşedintele Asociaţiei de Prietenie România – Republica Populară Chineză. Printre participanţii la acest eveniment cultural s-au mai numărat prefectul Gheorghe Davidescu, oameni politici locali, prof. Petre Popa, profesoara de limba chineză Olga Halibei, vicepreşedintă a filialei locale a asociaţiei, prof. Ileana Hogea-Velişcu, reprezentanţi ai cadrelor militare în rezervă şi în retragere. Alături de volumul lansat cu această ocazie a fost prezentată şi cartea „Nestemate ale culturii chineze. Prinos de iubire pentru sufletul chinez”, a aceloraşi autori, şi anume Ileana Hogea-Velişcu şi Luo Dongquan.
După alocuţiunea de început a prof. Petre Popa, au spus câteva cuvinte despre carte şi despre prietenia româno-chineză directorul Bibliotecii Judeţene, Octavian Sachelarie, dl. Florea Dumitrescu, prof. Olga Halibei, generalul Luo Dongquan, prefectul Gheorghe Davidescu, col. (r) Gogu Rădescu, supervizor de calitate al maşinilor exportate în China de către Dacia, Nicolae Pietrăreanu, fost director al Combinatului de Prelucrare a Lemnului Piteşti şi alţii. Olga Halibei a spus despre volumul ce a făcut subiect al lansării că este „o crestomaţie de articole şi contribuţii ştiinţifice referitoare la prietenia dintre poporul român şi cel chinez. Lucrarea este o foarte bună sursă de documentare ce poate fi consultată ori de câte ori este nevoie de informaţii referitoare la China.”
În discursul său, susţinut în limba română, ambasadorul chinez, genealul Luo Dongquan a spus că, în tinereţe, înainte de a urma cursurile Institutului de Limbi Străine „Maxim Gorki” din Bucureşti, a învăţat limba română la Piteşti, în anul pregătitor ce trebuia, obligatoriu la acea vreme, să preceadă studiile oricărui student străin în România. „Eram surdo-mut, pentru că nu ştiam niciun cuvânt în limba română. Dumneavoastră sunteţi profesorii mei acum, mă puteţi verifica dacă am trecut examenul”, a spus generalul, într-o română foarte bună, provocând aplauzele auditoriului. Unul dintre reprezentanţii cadrelor militare în rezervă şi în retragere, col. Ion Bratu a oferit ambasadorului, în semn de apreciere şi respect, un tablou care, potrivit spuselor sale, a fost pictat chiar de dânsul, împreună cu alte peste o mie de picturi proprii. (Adriana Gândilă)

Video. Piteștean arestat pentru că a pipăit un minor în autobuz
Luni, 30 iunie, polițiștii de investigații criminale din Pitești, sub supravegherea Parchetului de...
0 Comentarii