Web Analytics

”Am plâns la procesul domnului Nicolescu fiindcă am fost foarte afectat”

de | 5.04.2012 14:33 | Actualitate

# Un interviu altfel cu deputatul Ion Burnei.

# De când sunteți în PSD?
– De 17 ani de zile, din 1995.
# Cine a mai venit atunci, în ‚95, cu dvs în partid?
– Domnul Nicolescu, doctorul  Dan Manu, suntem aceeași promoție.
# Cam tot atunci, dacă nu mă înșel, s-a apropiat și Nicolae Văcăroiu de județul Argeș. Era prim-ministru în funcție și Constantin Nicolescu tocmai fusese numit prefect.
– Inițial, și profit de ocazie să îmi cer scuze acum, eu am fost mai rezervat față de venirea unui prim-ministru în organizația noastră pentru că  se punea și candidatura domniei sale la Parlament din partea PSD Argeș. Întotdeauna un prim-ministru mai ia și hotărâri nepopulare și mă gândeam că dl. Văcăroiu e puțin erodat. Acum, privind retrospectiv, vă spun cu mâna pe inimă că dl. Văcăroiu a fost un mare câștig pentru județul nostru, în absolut toate perioadele. Și când am fost în opoziție, și când am revenit la putere, după 2000.
# Se spune chiar că ați fost unul dintre favoriții lui Nicolae Văcăroiu…
– Am fost chiar și consilier personal al dânsului, atunci când era președinte al Senatului. Pentru mine a fost o experiență profesională și de viață de neuitat, alături de un om de mare omenie și probitate profesională. De exemplu, în perioada în care am fost lângă dânsul a fost organizată întâlnirea de la București a tuturor președinților de Senat din Uniunea Europeană. Am participat, de asemenea, la o întâlnire memorabilă cu șeful Senatului Franței.

”Simpla prezență a dlui Văcăroiu ne obliga pe toți la decență și respect”

# Cum reușea Nicolae Văcăroiu să coaguleze atâtea personalități, cu orgolii și identități profesionale diferite, câte existau atunci în PSD?
– Chiar simpla lui prezență și felul de a fi emanau un echilibru care ne obliga pe toți la decență și respect. Și între noi erau orgolii, viziuni și interese diferite, dar dl. Văcăroiu avea anvergura, tactul și autoritatea să medieze întotdeauna între noi.
# E adevărat că în momentul în care existau discuții cu un potențial conflictual mare vă invita acasă la el la masă, la Ștefănești?
– Da, și nu doar la masă, pentru că dânsul era mai mereu în mijlocul nostru și știa să creeze pretexte plăcute pentru a ne întâlni unul cu altul pentru  a lămuri o chestiune litigioasă sau de orgolii între noi. Eram ca o familie, asta este și explicația de ce am rezistat atât de mult și am avut succes ca organizație de partid.
# Ca ziarist, îmi amintesc că Nicolae Văcăroiu a fost cel care a impus această modă sau practică de a merge tot timpul în județ și în special în mediul rural. Văcăroiu era practic liderul ce ara județul și, în fiecare week-end, după ce termina treburile la Guvern, vă lua cu el în localitățile pe care urma să le bată cu pasul.
– Da, avea o forță de muncă extraordinară, ca și domnul Nicolescu, de altfel, de aceea au și făcut o echipă imbatabilă amândoi, atâția ani. Îmi amintesc că dl. președinte Văcăroiu, și eu așa o să-i spun toată viața dintr-un mare respect pe care i-l port, avea o forță de muncă extraordinară. De exemplu, în campania electorală din 1996, dânsul venea în fiecare dimineață de la București și sosea, la Pitești, întotdeauna cu un sfert de oră mai devreme față de 7 dimineața, ora programată cu noi. Era incredibil să ne întâlnim în fiecare dimineață cu un prim-ministru în funcție și apoi să mergem cu el în campanie electorală prin tot județul, până la opt sau nouă seara. Iar seara, după ce ajungeam la partid, mai stăteam încă o oră să analizăm cum a fost în ziua respectivă.  Asta a fost în campania din 1996. Apoi, între 1996-2000, cât am stat în opoziție, vă spun că nu a existat săptămână de la Dumnezeu ca dl Văcăroiu să nu vină la conferințele de presă ale partidului ca să răspundă întrebărilor ziariștilor, în calitate de senator de Argeș. 
# Se poate spune că secretul longevității și al succesului echipei PSD din Argeș i se datorează lui Nicolae Văcăroiu?
– Da, pentru că dânsul a fost un element de mare echilibru pentru județul Argeș și un actor politic extraordinar, a știut să facă o echipă extraordinară cu domnul Nicolescu.
# Cum s-au completat, practic, cei doi?
– Parcă aveau aceeași identitate. În momentul în care existau tensiuni,  aveau aceeași manieră de a media, nu amplificau niciodată un conflict. ”Să așteptăm să se mai stingă flacăra, după aceea ne așezăm la  masă și analizăm lucrurile”, aceasta a fost filozofia de viață după care s-au ghidat amândoi. E vorba de o școală, de foarte multă experiență de viață și de lucru cu oamenii și, nu în ultimul rând, de un dar cu care fiecare dintre cei doi s-a născut.
# Ca să epuizăm subiectul Nicolae Văcăroiu, altfel unul tabu, până acum, pentru vreun parlamentar al PSD Argeș, vă amintiți cum s-a hotărât dânsul să se stabilească în Argeș și să-și facă o casă la Ștefănești?
– A venit ca ceva firesc pentru că dânsul era cu noi tot timpul, ne vedeam dimineața și ne despărțeam la unsprezece seara. Prin urmare, eram mai tot timpul împreună, pe teren, la masă, la tot felul de evenimente la care participam. Domnul Văcăroiu își împărțea practic timpul între familie și noi, așa a și decis să-și facă o casă la Ștefănești și să devină argeșean.

”La locale, vom depăși 60% pe colegiul Mioveni”

# Să trecem acum și la dumneavostră. Sunteți secretar al Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților, dacă nu mă înșel….
– Da, în toate cele trei mandate de până acum am deținut această funcție. La început m-a propus partidul, pe urmă au fost alegeri în comisii și majoritatea colegilor a optat de fiecare dată pentru mine. A contat probabil și experiența mea, dar și modul în care am lucrat în fiecare mandat cu colegii din comisie și din aparatul Camerei Deputaților. La fel de adevărat este că și profesia mea de farmacist și expertiza din domeniul sanitar a contat de fiecare dată.
# Dați-mi câteva nume de tineri din PSD, care vă plac…
– Îmi place din plan național Dan Șova, senatorul de Olt,  pe care îl consider un tânăr de mare viitor. Știe să comunice și are o mare eleganță în relațiile interumane. Iar din Argeș pot să vă spun că sunt foarte plăcut impresionat de prestația deputatului Mircea Drăghici. Muncește mult, e tenace, are un discurs cu substanță și a crescut în ultima vreme. Îl cunosc încă de la începutul intrării sale în politică și pot să afirm că a făcut progrese substanțiale, față de alți colegi din generația sa.
# L-a ajutat și relația de prietenie cu președintele partidului, Victor Ponta.
– Tot ce e posibil, dar de ce să nu privim această relație a lui Mircea Drăghici și ca pe o șansă pentru județul Argeș. În definitiv, Victor Ponta are mari șanse să fie viitorul prim-ministru, iar în momentul în care ai un deputat de Argeș, care e foarte bine poziționat în cercul unde se iau deciziile la vârf, eu privesc acest lucru ca pe o oportunitate și un fapt pozitiv pentru comunitatea noastră.
# Cum s-a sudat, acum după patru ani, echipa aceasta dintre dvs și primarul Ion Georgescu pe Colegiul Mioveni?
– Iertați-mi, poate, lipsa de modestie dar eu cred că suntem o echipă chiar de invidiat. Suntem colegi adevărați și prieteni, dl. Georgescu e un om de mare onorabilitate și fair play, de aceea are și respectul cetățenilor din Mioveni care l-au ales și îl vor alege și în continuare la un scor considerabil. Dar, ca să nu fiu nedrept față de ceilalți primari din colegiul meu, vreau să precizez că sunt în raporturi corecte și deosebite cu toți edilii  care m-au ajutat să îi reprezint în Parlament pe colegiul Mioveni.
# Își va menține supremația PSD-ul pe colegiul Mioveni și la alegerile locale din iunie?
– Fără îndoială.
# Luați 60%, de exemplu?
– Ba eu cred că vom depăși acest procent.
# Vă numărați printre parlamentarii care și-au obținut mandatul din prima, cu 50 la sută plus unu din voturi…
– Așa este, am avut cel mai mare procent dintre toți deputații, 54% și ceva.
# Asta însemnând câte voturi?
– Peste 13.000.
# Câți primari are PSD-ul pe colegiul dvs?
– E mai simplu de numărat unde nu avem. La Valea Mare Pravăț, Poienarii de Muscel, Vlădești și Vulturești. Deci, din 15 comune, doar în patru comune nu avem primarii noștri. Eu sper ca, după alegerile din iunie, să mai câștigăm cel puțin doi.

”Când am aflat decizia în procesul ANI contra dlui Nicolescu i-am spus soției mele că Dumnezeu există”

# Sunteți perceput ca unul dintre cei mai apropiați oameni de actualul președinte, Constantin Nicolescu. Dacă alți colegi au mai făcut balet în perioada asta zbuciumată din ultimul an, dvs i-ați rămas foarte aproape.
– Asta o spuneți dvs, domnu’ Grigore, pentru că nu vreau să înțeleagă cineva altceva.
# Bineînțeles că o spun eu. Care ar fi explicația acestei fidelități?
– E foarte simplu de explicat, pentru că niciodată nu mă văd în altă postură decât în aceea de mare apropiere, și asta în primul rând față de omul Nicolescu. Eu mă cunosc cu omul acesta din 1975, și nu bine, ci foarte bine. Prin urmare, pe noi ne leagă o istorie a relațiilor personale și umane. Constantin Nicolescu reprezintă omul de suflet al familiei mele. Indiferent ce s-ar întâmpla, eu sunt și voi fi alături de acest om și de familia lui.
# Nu-mi iese din minte imaginea aceea de dinainte de proces, reluată apoi de toate televiziunile naționale, când ați izbucnit în lacrimi în momentul în care președintele Nicolescu a fost adus la judecarea recursului de la Tribunalul Argeș…
– A fost o reacție instinctuală, omenească, față de un om căruia i se făcea o mare nedreptate.
# Și, totuși, pe alți colegi pe care îi văd acum deschizând ușa cu capul pe la partid, nu i-am văzut atunci la Tribunal. Și nu ca să plângă, așa cum ați plâns dvs. sau Maria Dinu, ca să dau alt exemplu de fidelitate, ci măcar să-i fie alături lui Nicolescu din solidaritate colegială.
– Referitor la ceilalți colegi, în niciun caz nu pot face greșeala să mă exprim eu despre cum s-au comportat ei. Știți și dvs că afinitățile față de o persoană sunt graduale, nu pot fi de aceeași intensitate și de același nivel. Am plâns la procesul domnului Nicolescu pentru că am fost foarte afectat. A fost o reacție spontană, necontrolată, dar foarte firească față de situația în care se afla un om bun și pe care eu îl știu că e cu totul altfel decât au încercat să-l zugrăvească adversarii lui politici.
# Vă amintiți cum l-ați cunoscut prima oară pe Constantin Nicolescu?
– Mergeam la service și  îl supăram mereu fiindcă îmi plăcea să fac foarte des tot felul de modificări la Dacia mea. Era omul care nu zicea niciodată nu. După aceea, cu timpul, ne-am apropiat și ca oameni, ca familie, ca suflete, inclusiv religios pentru că dânsul a devenit părintele spiritual al familiei noastre.
# Cum ați primit recenta decizie a Curții de Apel de la Târgu Mureș, prin care instanța a respins acuzațiile ANI de incompatibilitate împotriva președintelui Consiliului Județean, Constantin Nicolescu?
– Nu ați fost lângă mine, dar vă dau cuvântul meu că am primit-o cu lacrimi de bucurie. Chiar i-am spus soției mele, care era lângă mine, că Dumnezeu există întotdeauna”.
Interviu realizat de Gabriel Grigore

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii