Am făcut spre cer o punte, ca să pot urca pe munte…

de | 11.07.2018 21:42 | Actualitate

17 Santilia mare 06 1252# Ştafeta Munţilor s-a ţinut în Argeş. La Podu’ Dâmboviţei, week-end-ul trecut # În cifre, 360 de participanți, 17 cluburi, 72 echipe de ștafetă și 96 de corturi au raportat organizatorii la recenta etapă, organizată în Muscel, în cadrul campionatului național de turism sportiv montan

Există oameni frumoși și sensibili care au făcut ceva cu viața lor și care se încăpățânează să facă ceva aici, în România și mai ales în Argeș. Există o Românie a munților și a naturii și despre această comunitate populată cu  oameni speciali vreau să vă vorbesc în continuare. Ignorați cu grație de autorități (și poate e mai bine că s-a întâmplat așa), ei au organizat în week-end-ul trecut, la Podu’ Dâmboviței, etapa a II-a din Ștafeta Munților, competiție din calendarul campionatului național de turism sportiv montan.

Ilustrată cu corturi multicolore

17 Santilia mare 08 1252Tabăra de bază s-a instalat încă de vineri la prânz pe Valea Cheii, la Pensiunea Petruța, una dintre cele șase unități de cazare angrenate în acest eveniment. Unul de anvergură națională, dacă ținem cont că la el s-au înscris 17 cluburi de profil din țară, 72 de echipaje de ștafetă, 360 de participanți și s-au instalat 96 de corturi. Printre participanți, câțiva tineri din Turcia și unul din China. Avem chiar o poză de seară cu cele 96 de corturi instalate în tabăra de bază, care seamănă cu o ilustrată de poveste. Iar această superbă imagine ce poate fi vândută oriunde în lume (foto – Minodor Ionuț Moraru) nu e de aiurea, din Elveția sau Austria, ci din Muscelul nostru. La final s-a decernat Trofeul Zimbrilor, ediția a IX-a, oferit de Asociația de turism montan ”Zimbrul Carpatin” (condusă de Ionuț Codrea și Cosmin Mihăescu) și câștigat de clubul ”Hai pe munte” din Iași.

Doi „Zimbri” care au preluat tradiția părinților

17 Santilia mare 03 1252Câteva cuvinte și despre cei doi argeșeni de la „Zimbrul Carpatin”, Ionuț Codrea și Cosmin Mihăescu. Sunt printre cei mai cunoscuți promotori de turism sportiv montan la nivel național, mult mai apreciați în afara granițelor județului decât în Argeș. Amândoi au preluat o tradiție de familie. Tații au înființat în urmă cu mai bine de treizeci de ani, în cadrul Subansamble Auto Pitești, un club de ștafetă montană, iar fiii au preluat  tradiția începând cu anii 2000.

17 Santilia mare 04 1252Acum, „Zimbrul Carpatin”, foarte activă și pe segmentul de voluntariat, e una dintre cele mai cunoscute și medaliate asociații de turism sportiv montan, cu numeroase titluri naționale la activ.

O zi la extreme şi cu multă adrenalină

17 Santilia mare 02 1252Referitor la traseu, mai ales că subsemnatul a fost unul dintre participanți, la categoria Open, a avut de toate. Am urcat pe soare, am coborât pe ploaie. Am traversat păduri mai negre ca-n ”Mistrețul cu colți de argint” al lui Doinaș, am respirat în luminișuri aproape eminesciene și m-am cățărat pe stânci mai lacustre ca poezia lui Bacovia. Ținta de altitudine a fost Vf Sântilia Mare din masivul Leaota, la granița cu Brașovul, ba chiar cu un picior în Brașov. Am atins 1888 m la 11.20, după 5 ore de la plecarea din tabăra de bază. Am avut parte de o zi la extreme. Cu multă adrenalină. La coborâre, pe 14 km din traseul de 18, a plouat şi a fulgerat la foc automat. Pe o porțiune din traseul de întoarcere am mărșăluit, când pe marginea râului Ghimbav, când direct prin el. Ba am gustat și câteva bobițe din Strugurele Ursului, fără să știu că nu e tocmai comestibil. Am scăpat.
17 Santilia mare 01 1252Una peste alta, în ciuda cumpenelor (sau poate datorită lor), a fost o zi în care am făcut istorie personală și am stabilit un nou record. Am urcat și coborât pe un traseu de aproape 30 km din Munții Leaota. Pentru cunoscători, redau și traseul în coordonatele lui cât mai exacte. Startul a fost pe ruta Cheia de Mijloc-Cheia Curmăturii-Cheile Crovului-Muntele Sântilia, cu vârfurile Sântilia Mică – 1790 m – și Sântilia Mare, cu 1888 m. La întoarcere, am coborât pe Curmătura Fiarelor-Muntele Șecările Mari-Plaiul Andoliei-râul Ghimbav- Bechet-Curmătura Ghimbavului, cu sosire la Cheia Curmăturii. Am plecat la 6.20 dimineața și m-am întors în tabăra de bază la 17.30, după 11 ore și 10 minute de ștafetă.

 

Distribuie!

Articol scris de Jurnal de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

Ultimele articole

Brăduleț. Muncitor strivit de un copac, la locul de muncă
Brăduleț. Muncitor strivit de un copac, la locul de muncă

Un accident de muncă mortal s-a petrecut în decursul zilei de mircuri, 1 Decembrie, în localitatea Brăduleț, Valea Vâlsanului. Un bărbat în vârstă de 30 de ani a decedat după ce un copac a căzut peste el. Bărbatul lucra la o firmă de exploatare forestieră....

Studiu Medlife. Varianta Omicron nu a fost depistată în România
Studiu Medlife. Varianta Omicron nu a fost depistată în România

Primul studiu pe bază de secvențiere pentru varianta Omicron a fost realizat în România. În probele selectate de la pacienți Covid din 19 orașe nu a fost identificată noua tulpină africană, anunță reprezentanții Medlife.  Citește și Covid Argeș. Incidența pe ultimele...

Covid Argeș. Incidența pe ultimele 14 zile este de 1.57 (ieri, 1.66)
Covid Argeș. Incidența pe ultimele 14 zile este de 1.57 (ieri, 1.66)

Instituția Prefectului Argeș informează că, potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică, situația epidemiologică din județ se prezintă astfel: -incidența pe ultimele 14 zile: 1.57 (ieri 1.66); -persoane internate la ATI: 21 (ieri 23);-persoane internate...