Web Analytics

„Am avut multe femei, vreo 300-400 la viaţa mea”

de | 10.08.2017 14:03 | Actualitate

10 01# Interviu fără perdea cu Petre Mustaţă, membru în comisia specială pentru minorităţi a Inspectoratului Şcolar # Petre Mustaţă este cercetat într-un dosar pentru trafic de influenţă la repartizarea locurilor speciale pentru romi

În numărul anterior al Jurnalului de Argeș v-am prezentat o situație ce frizează penalul, adusă la cunoștință de câțiva părinți care au avut copii la Școala nr 16 „I.L. Caragiale” din Pitești și cărora adolescenții le-au povestit cum o colegă a lor, despre care nu au aflat în opt ani că ar fi țigancă, a fost admisă la liceu pe locurile speciale puse la dispoziție pentru romi.  Fata ar fi fost înscrisă pe unul din locurile speciale pentru romi tocmai la Colegiul „Odobescu” din Pitești, profilul Științele Naturii. Mai mult, chiar în ziua în care comisia specială s-a întrunit, adică pe 16 iunie, a existat un scandal în fața reprezentanților Inspectoratului Școlar Argeș, unde mama unei fetițe de etnie romă, ce nu a fost admisă pe acel loc la „Odobescu”, a protestat.  Și mai strigător la cer ni s-a părut faptul că Maria Cristina R, o fetiță foarte deșteaptă și ambițioasă, de etnie romă, care a avut media 8,50 nu a fost înmatriculată pe locul special de la „Odobescu”, Științele Naturii, locul fiind deja ocupat de eleva de la „I.L. Caragiale”, care avea doar 7,29.  Aceasta a fost repartizată totuși pe un loc rămas liber la Liceul „Ion Barbu” în ședința publică de admitere pe locurile rezervate minorităților naționale. Am dorit să aflăm și punctul de vedere al președintelui Partidei Romilor Argeș, Petre Mustață. În cadrul unui interviu fără perdea, acesta s-a referit și la cazul elevei Maria Cristina R, căreia i-a dat recomandare din partea Piteștiului, și despre cum se face că aceasta nu a avut acces la locul dorit, deși avea medie mare. De asemenea, liderul rom ne-a vorbit pentru prima oară despre dosarul său penal deschis de DGA pentru trafic de influență, în urma unui denunț care privea, tot repartizările pe locurile speciale din anii anteriori, dar și despre relația lui cu profesoara de la Teologie, cercetată în același dosar.

„Dacă nu îi cunosc le cer declaraţie notarială, îi pun să vorbească ţigăneşte”…

# Cum se face, domnule Mustață, că o elevă romă bună, căreia i-ați dat recomandare, nu a putut fi înmatriculată pe locul ce i s-ar fi cuvenit de la „Odobescu”?
– Am eu vreo legătură? Eu m-am interesat de chestia asta, de recomandarea eliberată de la Câmpulung, pentru că și el (n.red. Marian Neagoe, liderul de la Câmpulung) are dreptul să elibereze, că are ștampila acolo… Nicio recomandare nu se eliberează fără copie de buletin, declarație pe propria răspundere, solicitare, că a primit recomandare gratis… așa arată un dosar de recomandare pentru un elev de etnie romă. Dosar care rămâne aici, recomandarea în original ajunge la elev iar copia rămâne la noi. (Și ne arată mai multe dosare aflate pe biroul său de la sediul Partidei Romilor).
# Recomandarea asta pe care o dați, unde ajunge mai întâi? Adică știe și școala?
– Da, și școala știe pentru că nu se mai face preluată de calculator, copilul de etnie romă pleacă cu un alt dosar, se duce cu adeverința la școală, i se întocmește dosarul cu notele obținute, iar dosarul și-l pune la inspectorat într-un termen limită. Se face strigare publică în funcție de medii, că și cei care au primit recomandare sunt selectați în funcție de mediile obținute (ne explică Petre Mustață, ajutat de două doamne, secretara și o doamnă mediator sanitar prezente în birou).
# Să vorbim concret despre  această situație în care o fată, despre care se spune că nu este rom, a ocupat un loc cu 7,20 la „Odobescu”, în detrimentul unei eleve rom, Maria Cristina R., căreia dvs i-ați dat recomandare și nu a putut să ocupe loc la Odobescu. A fost repartizată la Liceul Barbu, deși merita să intre la Odobescu. Mai exact, ce știți?
-Nu a depus dosarul în termen.  Pe data de 16 și-a luat recomandarea de aici. I-a fost frică că nu intră pe locuri normale, după ce s-au afișat rezultatele.
# Și era târziu?
– Da, pentru că dosarul se depune înainte de a se ține comisia. Pentru cealaltă fată, care a intrat pe locul special de la Odobescu,  Marian Neagoe a luat declarație de la părinți. Deci e problema lor (a celor de la Câmpulung, adică, n.red), numai ei știu ce au făcut. Această fată, da,  i-am dat recomandare. Eu pentru ce recomandări am dat, eu răspund. Dacă nu îi cunosc, le cer declarație notarială, îi pun să vorbească țigănește… O știu, e o fată mititică, așa! E un copil bun, într-adevăr, dar dacă a venit târziu?! Nici dacă nu era cealaltă fată, ea tot nu ocupa locul. Livezeanu (inspectorul de specialitate de la ISJ, n.red.) nu are nicio vină. Centralizarea merge la București. Eu am discutat cu doamna (n.red. – mama fetei) acolo, la fața locului, și i-am spus „doamnă, vreți să optați pentru Barbu?” „Da!”, mi-a răspuns, deci cu condiția asta am înscris-o pe fată, pe listele rămase vacante. Eu nu am făcut decât bine la comunitățile astea. Dumneavoastră spuneți despre mine că eu fac parte dintr-un clan, că am dosar penal pentru trafic cu locurile pentru romi…

„Preotul ăla nici nu ştiu cum dracu a ieşit el preot fără Bac”

# Păi și nu aveți dosar penal?
-Dosarul ăla e… Sunt niște vorbe aruncate de o tipă care spune niște aberații, dar problema se va rezolva în justiție. Eu nu am dat nicio declarație până acum, nu m-au chemat (la Parchet, n. red).  Dumneavoastră scrieți și vă arăt și un document acuma despre Partida Romilor, despre mine în special, că noi avem locuri de BAC alocate la inspectorat. Că eu m-am folosit de Partida Romilor, că există locuri speciale. Dar documentul ăsta spune așa: „Având în vedere solicitarea dvs înregistrată la ISJ Argeș cu nr.  … pac… vă comunicăm faptul că pentru examenul național de Bacalaureat nu există prevăzut în metodologie examen special cu loc pentru romi”. Vă rog să citiți și dumneavoastră…
# Dar de ce ați cerut hârtia asta la ISJ Argeș?
– Ca să vă demonstrez dumneavoastră că noi nu avem locuri speciale la Bacalaureat.
# Nu mie, organelor de cercetare penală, cred…
– Femeia care m-a reclamat pe mine că eu am luat niște bani  să înscriu un preot, și vă spun că eu nu am dat la nimeni niciun interviu până acum, dar ea scrie în declarație că banii care erau dați nu i-a dat pentru a trece examenul de BAC, ci pentru a plăti taxele.
# La facultate?
– Nu, taxele pentru bac.
# Pai, Bac-ul nu e gratuit?
– Nu, bac-ul costă 130 de lei. Eu am plătit 130 de lei, când m-am înscris la Bac.
# Așa, deci cum e cu preotul…
-S-a încurcat singur în declarații și nu vreau să mai intru în amănunte. Și nici nu mă interesează preotul ăla, nici nu știu cum dracu a ieșit el preot fără Bac. Că acum și-o face pe capul lui. Cu mânuța lui.
# Cine este acest preot?
– Deci nu îl cunosc. Nu l-am văzut pe ăsta în viața mea, pentru cultura dvs… Vă rog eu foarte mult să faceţi o dezmințire referitor la mine, până se va rezolva problema. Încă nu se știe ce va fi. Nu fac parte din niciun clan, nu sunt nici interlop, cel mai mult mi-au plăcut femeile în viața mea. Iar dosarul ăsta e o făcătură și voi demonstra.
# Dar cine este femeia care v-a reclamat?
– Mă credeți că nu știu? Chiar nu mă interesează, lucrurile se vor pedepsi, tare mi-e să nu mă îndrept împotriva lor.
# Dar femeia asta cu denunțul este rom?
– Da, din Chitila.
# Și ce zicea în denunț?
– Nu știu, dacă eu nu am dat nicio declarație, nu am cum să vă dau… Nu m-au chemat până acum! (la Parchet, n.red) Scrieți aici, un cercetat penal pentru trafic cu locurile pentru romi, că am fost în comisia de repartizare a locurilor speciale. Păi cine trebuia să meargă acolo, dacă eu sunt cercetat penal?! Deocamdată, eu nu sunt condamnat, doamnă! Nu sunt nici un infractor, am un loc în societate…
# Dar i-ați informat? Cei de la inspectorat au spus că nu știau că sunteți cercetat penal…
– Și dacă nu știau, care e problema?!
# Dar știau?
– Ce îi interesează pe ei, doamnă, ce fac eu?
# Revenind la admiterea la liceu pe locurile speciale…
– M.C.R. trebuie să mulțumească că a ajuns acolo. Un copil foarte deștept. Nu aveam altă posibilitate. Eu i-am spus că dacă este altul care a intrat în fața ei și s-a înscris, eu nu am ce să îi fac.  Mai am un copil, foarte deștept, foarte talentat, a intrat la „Lipatti”…

„Păi, dacă eu sunt în control judiciar de opt luni, am eu dreptul să mă mai ating de doamna de la Teologie?”

# La ce cântă copilul de care vorbiți?
– La pian, mi se pare, și la vioară. Eu nu le am, doamna Alina, cu asta. Vă mai spun odată, eu le am cu femeile. Dumneavoastră nu mă cunoașteți pe mine… eu am avut multe femei la viața mea… vreo 300-400… Vă rog să mă credeți!
# Am înțeles, fiecare cu talentul lui…
– Eu am mai multe femei.
# Doamna de la Teologie nu e singura, să înțeleg…
– Nu este cu mine! Păi dacă eu sunt în control judiciar de opt luni, am eu dreptul să mă mai ating de ea? Eu aș fi prost să stau așa, să nu îmi găsesc și eu una?
# Și dacă află?
– Nu mă interesează, între noi nu mai există nimic. Știți ce caut acuma? O jurnalistă!
# Eu sunt măritată!
– Mai glumim și noi!
# Am înțeles. Îmi permiteți să vă fac o fotografie, aici, la birou?
– A, nu!
# Atunci o folosim pe cea pe care o avem în arhiva redacției, e mai mișto!
– De unde o aveți?
# De pe Facebook! (râde)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii