# Comoara ascunsă a parlamentarului PSD iese la iveală după ce o familie din Pitești, căreia i s-a reconstituit o suprafață de pădure la Arefu, s-a trezit că îl are vecin pe Radu Vasilică # Familia Ioniță susține că Direcția Silvică, prin Armand Chiriloiu, prieten bun al deputatului, i-a făcut dosar penal pentru fals în declarații, pentru a o determina să vândă terenul care, practic, înconjura cabana deputatului # Vă prezentăm în continuare tot filmul acestui halucinant dosar penal pe care Parchetul a dat în final soluție de netrimitere în judecată
Ce am mai descoperit în urma campaniei noastre despre teleportările bănoase în Pădurea Trivale, pe malul barajulului Vidraru sau în punctul Capra de pe Transfăgărășan? Că deputatul Radu Vasilică de la PSD, prieten de grad zero cu Armand Chiriloiu de la Silvic, are o cabană de vacanță fix în patria teleportărilor de pe Transfăgărășan. Mai exact, în raza pârtiei de ski incluse în Proiectul Molivișu. Lucru interesant însă, cabana nu apare în niciuna dintre declarațiile de avere ale deputatului începând cu anul 2008, lucru ce intră în serioasă coliziune cu legea! Cum am aflat de comoara bine ascunsă (unii zic că doar despre una dintre ele, că sunt mai multe) a deputatului Vasilică? Dezvăluirea ne-a fost făcută de familia Ioniță, care, citind în Jurnalul de Argeș despre teleportările familiei Chiriloiu pe Transfăgărășan, a dorit să ne relateze cum a fost hărțuită de Direcția Silvică Argeș, pe motiv că i-a fost transferat un teren în aceeași zonă imobiliară de grad zero. Bărbatul s-a trezit cu un dosar penal în urma unei plângeri a Direcției Silvice Argeș, al cărei director, Armand Chiriloiu, este prieten cu deputatul. Surpriză, Radu Vasilică apare în tabelul cu vecinătățile amplasamentului lui Oliver Ioniță căruia, în anul 2010, i-a fost stabilit dreptul de proprietate asupra unei suprafețe de pădure la Arefu. Dar mai multe despre întreaga tărășenie și cum a pătimit familia Ioniță pentru că a intrat în posesia pădurii din punctul Buda, chiar în vecinătatea cabanei care figurează pe numele deputatului PSD, aflăm chiar de la cei doi soți.
Cum i-a făcut dosar Chiriloiu, vecinul fostului comandant al IPJ Argeș, Petre Ionițescu, ca să îl ajute pe vecinul Radu Vasilică
„Deci, Direcția Silvică ne-a dat în judecată din anumite motive, că altfel nu ne găsea tocmai pe noi din noianul de retrocedări făcute pe Transfăgărășan. Este vorba despre faptul că avem printre vecini pe domnul Radu Vasilică, prieten foarte bun cu domnul de la Direcția Silvică, domnul Chiriloiu. M-a interesat foarte tare declarația de avere a domnului Radu Vasilică, care e deputat, pentru faptul că și pe legea funcționarilor publici până la 10.000 de euro ei sunt obligați să declare. Acolo, pe locul acela, el are o cabană. De asta este el supărat, că noi i-am înconjurat cabana cu terenul nostru, iar el nu are decât porțiunea asta. Și el vrea tot terenul. Și s-a gândit cum de am ajuns noi să luăm acest teren… Noi am căutat documente și am depus probe în instanță, probe care, incontestabil, ne erau favorabile”, își începe povestirea doamna Ioniță. „Atunci, ei au stopat procesul civil, făcându-ne plângere la Poliție. Era atunci Ionițescu comandantul Poliției! (n.red.: comisarul-șef Petre Ionițescu, vecin de vilă la marginea Pădurii Trivale cu șeful Direcției Silvice Argeș, Armand Chiriloiu). Am primit acasă citație, ca făptuitor. Eram acuzat de fals în declarații. Însă nu m-au mai chemat, după ce am primit citația. Am trimis avocatul să vadă despre ce e vorba. Spuneau tot timpul să stau liniștit. Dosarul a plecat către Parchet. Am primit, în iunie anul acesta, după doi ani de tăcere, ordonanța de clasare a dosarului. Dar eu, Ioniță Oliver, nu exist în ordonanță. Rămân în continuare suspendat”, adaugă și soțul.
„M-au căutat doi gealați care m-au amenințat și mi-au cerut să vând”
Acesta mai spune că, la un moment dat, a fost vizitat de doi zdrahoni care l-au amenințat și i-au cerut să vândă terenul din vecinătatea cabanei lui Radu Vasilică. „La un moment dat, era cu puțin timp înaintea procesului, m-a sunat cineva. Nu știu de unde aveau numărul. Au spus că vor să stea de vorbă cu mine. Au venit doi gealați și au zis că avem un teren la Arefu și că au informații că l-am luat ilegal acolo și că ar fi bine să vindem. «Aveți grijă!», mi-au zis. «Da, băieți, m-ați speriat! Dar cam cât vreți să dați pe el?», i-am întrebat eu. «Vă dăm 3000 de euro pe total!». «Doar atât pe 8.100 mp de pădure..?» După care le-am zis: «Vă dau eu, mai bine, 3000 de euro și îmi dați și casa asta» (cabana lui Radu Vasilică, n.red.). «Casa aia face 100.000 de euro», au spus. «Știți de acea casă?», i-am mai întrebat. «Păi da, că noi am cumpărat-o de la domnul Radu Vasilică». Am cerut să văd și eu actele de cumpărare a cabanei și am spus că mă gândesc în privința vânzării. Bineînțeles că nu aveam de gând să vindem, că noi vrem ca acel teren să rămână moștenire băiatului nostru. Mai ales că terenul este bine poziționat, este acolo unde, după cum am aflat ulterior, se va construi o pârtie de ski”, spune bărbatul (foto).
Iar soția adaugă, referindu-se la deputatul Radu Vasilică: „Nu mă bucur pentru ceea ce i s-a întâmplat, mă refer la accident, dar noi nu suntem niște oameni bogați. Totul ni se trage de la faptul că terenul nostru îi înconjoară proprietatea lui. El nu a declarat niciodată această cabană și nici terenul. Dar nu pot să iert. Noi nu am făcut nimic ilegal! Am făcut drum de servitute până la el, la cabană”.
Chiriloiu a folosit împuternicirea dată de Romsilva să îi apere interesele în instanță
În septembrie 2013, Direcția Silvică Argeș a acționat în instanță, cerând constatarea nulității absolute a hotărârii Comisiei județene de fond funciar, referitor la procesul-verbal de punere în posesie a lui Oliver Ioniță, precum și a adeverinței de validare emise de Primăria Negrași prin care autorul Florea Ioniță, cu moștenitorul Ioniță Oliver, au fost validați. De interes este faptul că în dosar a fost depusă o împuternicire din mai 2013 a Regiei Naționale a Pădurilor, semnată de directorul general Adam Crăciunescu și dată Direcției Silvice Argeș, prin care aceasta din urmă, prin director și consilier juridic, poate reprezenta Romsilva în fața instanțelor de judecată în toate cauzele privind recuperarea unor suprafețe aparținând statului. Este vorba despre împuternicirea de care vorbeam și în Jurnalul de acum două ediții și care a operat cu succes pentru ca statul, prin Direcția Silvică, să readucă în patrimoniul său pădurea teleportată de la Rătești în Trivale, în celebrul dosar din cazul Ileana Brătianu-Nicolae Ivănescu. Numai că, după cum se observă, directorul Armand Chiriloiu de la Silvic operează selectiv în baza acestui document: terenurile și pădurile transferate sau teleportate de adversarii săi trebuie să se întoarcă la stat, cele ale prietenilor și ale familiei sale nu. Ba, dimpotrivă, cei care îi incomodează pe prietenii săi, nedorind să-și vândă lor suprafețele, sunt hărțuiți cu procese în instanță și cu dosare la poliție, după cum se vede și în cazul familiei Ioniță.
După doi ani de la soluţionarea dosarului, Oliver Ioniţă primeşte ordonanţa de clasare de la Parchet
După acțiunea făcută la Judecătorie, Direcția Silvică s-a adresat și organelor de cercetare penală, procesul civil fiind suspendat până la soluționarea dosarului. Astfel, „în 2015 am primit o citație de la Poliția Municipiului Pitești, Secția 1, prin care mi se cerea să mă prezint la audieri în calitate de făptuitor, pentru săvârșirea infracțiunii de fals în declarații. M-am prezentat și am dat declarație. După aceea am așteptat o rezoluție din partea organelor de anchetă, iar când m-am interesat de dosar, organul de cercetare Rizea Florin mi-a spus că dosarul este soluționat și se transmite către Procuratură și să aștept răspuns de acolo. În data de 21 iunie am făcut o cerere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești și pe 25 iunie 2018 am luat un exemplar din ordonanță, ocazie cu care am aflat că dosarul era soluționat încă din 2016, iar eu nu am primit nicio comunicare în acest sens. În ordonanță se precizează că față de subsemnatul nu au fost întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de care eram acuzat, dar nu se precizează că, de fapt, eu eram cel incriminat la începerea acțiunii penale, nu se precizează dacă sunt scos de sub urmărirea penală și nici nu mi se comunică ordonanța”.
În consecință, Oliver Ioniță a formulat plângere împotriva Ordonanței și a solicitat Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești să îi pună la dispoziție documentele din dosarul său.
Cum a primit familia Ioniţă teren pe Transfăgărăşan şi de ce a dat-o în judecată Direcţia Silvică, prin Armand Chiriloiu
„Am avut pădure la Negrași. Tata, nu eu. Am găsit-o defrișată. Avem adresă de la primărie că nu mai exista suprafața forestieră, este defrișată. Ei, Direcția Silvică, au spus că este vorba despre Ioniță Rada, care are ca moștenitor pe Ioniță Florea. Dar Ioniță Rada nu are nicio treabă cu noi. S-a întâmplat să existe doi moștenitori cu același nume și prenume în Negrași: Ioniță Florea. Din întâmplare, Ioniță Florea îl cheamă și pe tatăl meu. Au fost vecini la câteva case. Niciunul nu a avut tată. Unul este născut în 21 și celălalt în 20. Primarul din Negrași a zis că nu are 10.000 de metri pătrați liberi, că îmi dă mai puțin. I-am spus: «Măi, omule, 10.000 vreau, că toți oamenii satului știu de 10.000!» L-am luat pe fostul pădurar cu mine, să îi arăt piatra de hotar. Și, când am ajuns acolo, terenul era arat. Cererea de chemare în judecată a Direcției Silvice așa a pornit. Au zis că s-a reconstituit de două ori dreptul de proprietate și că eu am dat o declarație falsă, așa au zis cei de la Romsilva. Noi am luat 8.100 metri pătrați în loc de 9.100; ne-au dat ce au avut. La Judecătorie, cei de la Primărie, martorii audiați, au spus că mai aveam dreptul și la pășune, la fânețe… De fapt, trebuia să primim mult mai mult, pășuni, fânețe, pe care noi nu le-am luat. Apoi m-am interesat pe unde găsesc teren forestier liber și așa l-am găsit pe ăsta”, povestește Oliver Ioniță despre cum a ajuns să primească teren pe Transfăgărășan, într-o perioadă în care mulți granguri ai județului au primit acolo.
Direcţia Silvică Argeş a făcut plângere împotriva Ordonanţei Parchetului
Am solicitat un punct de vedere și de la Direcția Silvică Argeș, care ne-a răspuns: „Menționăm că Direcția Silvică Argeș a formulat plângere împotriva Ordonanței prin care s-a dispus renunțarea la urmărirea penală și a solicitat sesizarea judecătorului de cameră preliminară în vederea desființării înscrisurilor care fac obiectul dosarului civil”. În afară de adresa oficială, directorul executiv al DS Argeș, Armand Chiriloiu, a revenit telefonic pentru a ne preciza: „Nu are nicio legătură cu cazul Rodica Trelea!”. (Acea Rodica Trelea din Rădăuți, pusă în posesie cu mai multe parcele pe Transfăgărășan și de la care familia Chiriloiu a cumpărat o suprafață – 10% – pe care a vândut-o în cursul acestui an. Acel caz în legătură cu care soția directorului Chiriloiu a fost urmărită penal pentru abuz în serviciu contra intereselor publice și condamnată de instanța de fond la închisoare cu suspendare, pentru ca sentința să fie desființată de Curtea de Apel Pitești, în anul 2010!).
Am încercat să obținem un punct de vedere și de la deputatul Radu Vasilică, însă acesta nu a răspuns apelului telefonic.
Articol realizat de Alina Crângeanu
0 Comentarii