Alina Bica are șanse mari să-și încheie mai devreme perioada de executare a pedepsei de patru ani de închisoare, pentru favorizarea infractorului, conform Fanatik.ro. În prezent, fosta șefă DIICOT se află în Italia, acolo unde își execută pedeapsa în regim lejer, respectiv are obligația de a fi la domiciliu înainte de ora 21:00.
Citește și: Organizaţiile de mediu solicită analizarea activităţii lui Barna Tanczos
Fosta șefă antimafia a fost condamnată definitiv la data de 27 noiembrie 2019, dată la care nu a mai fost găsită la domiciliu, iar pe numele ei a fost emis un mandat european de arestare. Alina Bica a fost identificată pe teritoriul Italiei și a fost plasată în arest. Pe 27 noiembrie 2020, Curtea de Apel din Bari a refuzat predarea către autoritățile române și a dispus recunoașterea sentinței penale din România și executarea pe teritoriul Italiei. Practic, Alina Bica ar trebui să-și încheie perioada de executare a pedepsei la sfârșitul anului 2024, doar că fosta șefă DIICOT a reușit să-și mai scadă din sentință mai bine de 14 luni. Astfel, Tribunalul București a admis, pe 22 martie 2023, contestația la executare a Alinei Bica, prin care s-au dedus lunile petrecute în stare de reținere, arest preventiv și arest la domiciliu, inclusiv cele din Italia și Costa Rica.
Citește și: Amanta de 30 de ani a lui Dumitru Buzatu a leșinat în timpul flagrantului
Judecătorii români au dispus și anularea mandatului de executare a pedepsei cu închisoarea emis în 2019 și emiterea unui MEPI nou, potrivit acestei hotărâri. Teoretic, la rămânerea definitivă a acestei hotărâri, perioada de executare a pedepsei în cazul Alinei Bica va putea fi considerată încheiată din jurul datei de 15 septembrie 2023 (dacă se consideră data de 27 noiembrie 2020 ca începere a perioadei de executare). Practic, însă, mai sunt câteva etape de parcurs.Potrivit motivării judecătorilor, decizia se referă doar la executarea pedepsei pe teritoriul României, care încă nu a început pentru Alina Bica. Din acest punct de vedere, situația judiciară fostei procuroare este total neclară, după ce Curtea de Apel București a respins, în martie 2023, anularea mandatului de executare a pedepsei cu închisoarea formulată de condamnata-fugară, care a invocat că această măsură i se aplică deja în Italia.
0 Comentarii