Web Analytics
scris miercuri, 17.05.2023

Alexandra Manda, premiată la Cannes pentru un film despre salvamontiști și câinii de avalanșă, felicitată la C.J. Argeș

Tânăra Alexandra Manda, din Pitești, absolventă a Liceului de Artă „Dinu Lipatti”, face carieră în lumea filmului. Este doar studentă în anul I la Regie Film și TV la Universitatea Hyperion București, dar deja a câștigat marele premiu la Cannes World Film Festival Remember The Future, la două secțiuni dintre cele trei la care a intrat în finală, cu filmul documentar „Contra Timp”/„Against Time”.

Alexandra Manda, premiată la Cannes pentru un film despre salvamontiști și câinii de avalanșă, felicitată la C.J. Argeș

Citește și: Filarmonica Pitești, 16 ani! Concert vocal-simfonic cu trupa care a câștigat „Românii au Talent”

Filmul este despre relația de iubire dintre salvamontiști și câinii de avalanșă, dar și despre obstacolele pe care salvatorii montani și câinii le întâlnesc zilnic. Proiectul a fost realizat în colaborare cu Salvamont Argeș.

Miercuri, 17 mai, Alexandra Manda s-a întâlnit cu președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, cu vicepreședintele Adrian Dumitru Bughiu, cu directorul Salvamont Argeș, Ion Sănduloiu, care a venit împreună cu Helios, primul câine de avalanșă din România – după cum a transmis C.J. Argeș.

Argeșul are tineri talentați, ambițioși, instruiți, educați în spiritul cunoașterii, ce ne fac mândri că suntem argeșeni și români, așa cum ești și tu, Alexandra, și te felicităm pentru premiile obținute! Și noi, Consiliul Județean Argeș, prin Legea 350/ 2005, cofinanțăm proiecte ale tinerilor talentați, iar an de an am mărit bugetele alocate acestor proiecte. Te așteptăm și pe tine, pentru sesiunea viitoare, cu proiecte eligibile, din domeniul tău de activitate”– a spus cu acest prilej Ion Mînzînă, președinte C.J. Argeș.

În perioada în care doamna regizor prof. univ. dr. Sabina Pop ne povestea la clasă despre principiile fundamentale în realizarea unui reportaj – tema noastră la Regie de Film și TV, anul I, semestrul 1, pentru sesiunea din ianuarie 2023 – am primit o veste tristă: Dara a încetat din viață din cauza unui infarct. Faptul că și ceilalți salvamontiști sufereau din cauza decesului mi-a arătat cât de mult au iubit-o și cât a însemnat cățelușa atât pentru domnul Ion Sănduloiu, cât și pentru ei. Așa că, am decis să fac un reportaj despre câini și salvatorii montani” – a povestit Alexandra cum a ales tema documentarului.

Ne-am bucurat când am aflat că ai câștigat și să știi că am fost alături de tine. Este un lucru cu care ne mândrim și noi, ținând cont și de faptul că protagoniștii au legătură direct cu Consiliul Județean Argeș. Felicitări și la cât mai multe premii și în viitor!” – a spus, la rându-i, vicepreședintele Adrian Dumitru Bughiu.

Premiul obținut de Alexandra este o formă de recompensă și pentru cățelușa Dara, cea care a pus bazele unui sistem ce nu exista la noi în țară – câinii de salvare a victimelor avalanșelor, împreună cu Helios – primul câine specializat din țara noastră, tot al Salvamont Argeș. Din nefericire, cățelușa Dara a plecat în raiul animalelor la sfârșitul lui 2022” – a declarat Ion Sănduloiu, director al Salvamont Argeș.

Alexandra lucrează acum la un alt proiect împreună cu președintele Asociației Militarilor și Veteranilor de Război din județul Argeș, Dan Arsenescu, având ca temă veteranii din teatrele de operații militare – se mai precizează în comunicatul de presă al C.J Argeș.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Vot pe banii câmpulungenilor

Ultima întrunire a consilierilor locali din Câmpulung care își încheie mandatul în această săptămână a avut loc cu ocazia unei ședințe extraordinare...

Un bulevard de multe milioane

Valoarea proiectării și a execuției rezultată din licitația prin care a fost desemnat executantul lucrărilor de reabilitare a fost de 5.530.577,91...