Web Analytics

Alertă în Argeș. Peste 300 de porci mistreți vor fi omorâți

de | 14.11.2019 18:07 | Actualitate

Focar de pestă porcină într- un fond de vânătoare și într- o exploatație nonprofesională din Argeș.

Analizele de laborator au confirmat virusul PPA în comuna Suseni, sat Burdeşti, unde sunt 64 de porci afectaţi, dar şi în cadrul unui complex de vânătoare din comuna Sălătrucu, cu un efectiv de 367 de porci mistreţi. Complexul de vânătoare are o suprafață de aproximativ 300 ha și este proprietate privată. Toţi porcii vor fi ucişi şi neutralizaţi prin îngropare.

Măsuri luate

Centrul Local pentru Combaterea Bolilor a aprobat planul de măsuri în cazul celor două focare, delimitând zonele de protecţie şi de supraveghere la Suseni, respectiv, zona infectată şi cea tampon, în cazul focarului la mistreţi. Transportul animalelor, al cărnii şi al produselor din carne în localităţile aflate în apropierea focarelor va fi verificat de jandarmi și echipaje de polițiști. De asemenea, se vor monta dezinfectoare rutiere.

Recomandări

Instituţia Prefectului şi reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor fac un apel către argeşenii din zonele afectate să îşi ţină animalele închise în gospodărie, fără acces la păşunat şi la bălţi, iar orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgenţă medicului veterinar.

Situația Pestei Porcine Africane din restul județului

La nivelul judeţului Argeş, mai sunt active 12 focare de PPA la porc domestic: trei în Băiculeşti, două în Bârla, unul în Mihăeşti, două în Izvoru, unul în Ciofrângeni, două în Slobozia, la cele două exploataţii comerciale şi, ultimul apărut, în comuna Suseni. În această săptămână, au fost închise cele 4 focare din satul Humele, comuna Ungheni.
La porci mistreţi, sunt active 4 focare: în fondurile de vânătoare 25 Grădiştea, comuna Mihăeşti, 24 Mâzgana, comuna Vultureşti, 18 Râul Târgului, comuna Lereşti şi cel din complexul de vânătoare din comuna Sălătrucu.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii