Doamna Elisaveta Tudose, care a fost treizeci de ani primar al comunei Coșești, a spus o vorbă care, după părerea mea, este esența politicii și a administrației publice locale. „Pentru mine, campania electorală începe a doua zi după ce am câștigat alegerile”, a spus domnia sa, arătând că a înțeles adevărul mai bine decât mulți corifei (sau baroni) ai politicii și ai administrației. Așadar, axioma care dirijează activitatea oamenilor politici, fie că vor, fie că nu vor, fie că știu, fie că nu știu, este următoarea: campania electorală este permanentă. Fie că ai pierdut, fie că ai câștigat, campania electorală pentru alegerile viitoare începe în secunda doi după ce s-a terminat campania electorală pentru alegerile care au avut loc. Și justifica doamna Elisaveta Tudose ce înseamnă „campanie electorală” pentru dânsa. Înseamnă că „începând de a doua zi, eu fac ce am făcut și înainte, adică muncesc pentru comunitate, ajut oamenii cât pot eu de mult, astfel încât să nu plece nimeni nemulțumit din primărie”.
Este adevărat însă că se pot câștiga alegerile și mințind sau furând. Turismul electoral, promisiuni deșănțate, vize de flotant, tombole, mici și bere, pachete cu cine știe mai ce, toate au fost exersate în țara noastră și, din păcate, nu cred că a apus definitiv vremea lor. Dar un lucru e limpede, cine câștigă primăria mințind sau furând știe toată lumea ce va face ca primar. Va minți și va fura. Și va plăti pentru asta, că e quasi-imposibil să furi, ca primar, și să nu fii prins. Că e o diferență mare față de furtul din buzunare, ca primar nu poți să furi singur. Și e chestie de timp până când unul dintre cei care ajută primarul să fure va scăpa porumbelul. Fie că se lovește la cap, fie că vorbește în somn, fie că e nemulțumit de împărțeală, fie toate la un loc sau orice alt motiv – unul dintre complici, mai devreme sau mai târziu, se va sparge. Iar primarul, care a fost prost sau a greșit că a furat, se va duce acolo unde se duc cei care fură. Am folosit cuvântul „prost” în fraza de mai sus, citând un cunoscut și vechi primar cum că „la salariile care sunt acum în politică, trebuie să fii prost rău să mai furi”.
Una peste alta, au fost alegerile locale în Argeș. Absolut toți cei care au câștigat funcția publică pentru care au candidat merită felicitări din partea tuturor, fără nicio excepție. Iar cei care au părăsit funcția, indiferent de motiv, trebuie să primească mulțumiri din partea proaspeților ocupanți, că așa zice bunul-simț și așa i-ar sfătui și mama lor să facă, dacă ar întreba-o. Faptul că nicio localitate din județul nostru nu a ajuns să se învârtă după soare nu înseamnă că niciun primar nu și-a făcut datoria. Dar nici nu înseamnă că nu trebuie schimbat modul cum s-a făcut administrație în județul nostru. În încheiere, eu cred că a sosit vremea să intre toată lumea în campanie electorală, varianta Elisaveta Tudose, să se renunțe la festivism și la „să moară capra vecinului”, mai ales între colegi de partid. Cine vrea să înțeleagă poate.
P.S. – Toate zonele metropolitane din județul Argeș, inclusiv cea a municipiului Pitești, trebuie să existe până la sfârșitul anului. Este treaba Consiliului Județean Argeș, nu a fiecărei UAT în parte!
P.S. – Doamna Lăsconi, sunt curios cum va arăta Câmpulungul după primul an de mandat. Aveți o obligație mare și față de breasla jurnaliștilor!
Apropo de politicieni care au furat în Argeș și au fost condamnați pentru asta amintim pe fostul primar PSD Pendiuc și fostul sef al consiliului județean de asemenea PSD-ist, Constantin Nicolescu, politicieni pe care Jurnalul de Argeș ii prețuia și lauda în paginile sale. Cercetați arhiva. Noi nu uitam!