Web Analytics
scris joi, 06.06.2024

Alegerile din Argeș, în pericol! Președintele BEJ: „Nu mă pot pronunța”

Ne sunt semnalate probleme serioase privind alegerile de duminică, 9 iunie! Iar aceste probleme vizează tragerile la sorți pentru desemnarea președinților și locțiitorilor de birouri electorale de circumscripție.

Alegerile din Argeș, în pericol! Președintele BEJ: „Nu mă pot pronunța”

Citește și: Salariul minim brut crește de la 1 iulie. Guvernul a aprobat hotărârea

În țară, inclusiv în Argeș, se desființează de Curțile de Apel, la fond, și de Înalta Curte de Casație și Justiție, în recurs, aceste trageri la sorți, care s-au repetat în urma unor hotărâri date de președintele BEC, judecătorul Vasile Bicu.

La Argeș, prima tragere la sorți a președinților şi locțiitorilor birourilor electorale de circumscripție, organizată pe 15 aprilie, a fost anulată în recurs definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție – care s-a pronunțat în acest sens miercuri, 5 iunie. Au urmat alte două trageri la sorți, pe 21 și pe 25 aprilie. Și am aflat că miercuri, 5 iunie, la Curtea de Apel Pitești s-a câștigat inclusiv contestația depusă în contradictoriu cu ultima tragere la sorți.

Anulează, în parte, Hotărârea nr. 64H/24.04.2024, în ceea ce priveşte art. 1, 3, 4 şi 5. Anulează procesul-verbal nr. 380/25.04.2024. Respinge, ca nefondată, în rest, acţiunea. Obligă pârâtul BEC la plata cheltuielilor de judecată în cuantum de 50 de lei. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicarea prezentei. Cererea de recurs se va depune la Curtea de Apel Piteşti” – se arată în soluția pe scurt a instanței.

În acest context apare întrebarea dacă nu cumva există pericolul să se repete alegerile programate, duminică, 9 iunie, fapt care ar fi fără precedent. Am cerut, deci, lămuriri de la judecătorul Ion Bogdan, președintele BEJ Argeș.

În privința primei trageri la sorți, de organizarea căreia m-am ocupat chiar eu, încă nu a ajuns hotărârea instanței supreme nici la Tribunalul Argeș, nici la BEJ. În al doilea rând, când va veni această hotărâre va trebui să studiem dacă, la acest moment, există obligații, iar dacă există, care ar fi acestea în sarcina conducerii Tribunalului Argeș și, după caz, în sarcina BEJ.

Cât privește celelalte hotărâri privind ultimele trageri la sorți a președinților şi locțiitorilor birourilor electorale de circumscripție, ele nefiind definitive, nu mă pot pronunța” – ne-a declarat joi, 6 iunie, în jurul orei 11, judecătorul Ion Bogdan.

Domnul magistrat a făcut și precizarea că BEJ are un singur organ administrativ jurisdicțional superior, care este Biroul Electoral Central (BEC).

L-am mai întrebat pe președintele BEJ dacă, în situația descrisă, există pericolul ca alegerile de duminică, 9 iunie, să nu fie validate și să fie repetate, iar judecătorul Ion Bogdan ne-a spus că nu se poate pronunța.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită