Web Analytics

Ajutoare de stat. Comisia Europeană încurajează statele membre să accelereze cercetarea, testarea și fabricarea de produse relevante pentru coronavirus

de | 3.04.2020 20:56 | Actualitate, Bani europeni

Comisia Europeană a adoptat o modificare ce extinde cadrul temporar adoptat la 19 martie 2020 pentru ca statele membre să poată să accelereze cercetarea, testarea și fabricarea de produse relevante pentru coronavirus, să protejeze locurile de muncă și să sprijine și mai mult economia în contextul epidemiei de coronavirus. Cadrul temporar modificat vine în completarea altor numeroase posibilități aflate deja la dispoziția statelor membre pentru a atenua impactul socioeconomic al epidemiei de coronavirus, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Modificarea adoptată astăzi extinde cadrul temporar prin oferirea a cinci tipuri suplimentare de măsuri de ajutor:

  1. Sprijin pentru cercetarea și dezvoltarea relevante pentru coronavirus.
    • Statele membre pot să acorde ajutoare sub formă de granturi directe, avansuri rambursabile sau avantaje fiscale. Se poate acorda un bonus pentru proiectele de cooperare transfrontalieră între statele membre.
  2. Sprijin pentru construirea și modernizarea infrastructurilor de testare.
    • Statele membre pot sprijini investițiile care să permită construirea sau modernizarea instalațiilor necesare pentru dezvoltarea și testarea produselor care contribuie la combaterea epidemiei de coronavirus. Printre acestea se numără medicamente (inclusiv vaccinuri) și tratamente, dispozitive și echipamente medicale, dezinfectanți.
  3. Sprijin pentru fabricarea de produse care contribuie la combaterea epidemiei de coronavirus.
    • Statele membre pot sprijini investițiile care să permită fabricarea rapidă a produselor relevante pentru coronavirus. Se poate acorda un bonus atunci când când investiția este finalizată în termen de două luni de la acordarea ajutorului.
  4. Sprijin specific sub formă de amânare a plății impozitelor și/sau suspendări ale contribuțiilor de asigurări sociale.
    • Pentru a reduce și mai mult constrângerile în materie de lichidități cu care se confruntă întreprinderile din cauza crizei generate de coronavirus și pentru a păstra locurile de muncă, statele membre pot să acorde amânări specifice ale plății impozitelor și ale contribuțiilor de asigurări sociale în acele sectoare sau regiuni sau pentru acele tipuri de întreprinderi care sunt cel mai grav afectate de epidemie.
  5. Sprijin direcționat sub formă de subvenții salariale pentru angajați.
    • Pentru a contribui la limitarea impactului crizei cauzate de coronavirus, statele membre pot să contribuie la costurile salariale ale acestor întreprinderi în sectoarele sau regiunile care au fost cel mai puternic afectate de epidemia de coronavirus și care, în caz contrar, ar fi trebuit să disponibilizeze personal.

Împrumuturi cu dobândă zero  

Se extinde, de asemenea, tipurile de sprijin existente pe care statele membre le pot acorda întreprinderilor care au nevoie de ajutor. De exemplu, acesta le permite acum statelor membre să acorde împrumuturi cu dobândă zero, garanții pentru împrumuturi care să acopere 100 % din riscuri sau să furnizeze fonduri proprii până la valoarea nominală de 800 000 EUR / întreprindere. Acest sprijin poate fi combinat, de asemenea, cu așa-numitele ajutoare de minimis (pentru ca ajutoarele per întreprindere să poată fi de până la 1 milion EUR) și cu alte tipuri de ajutoare.

Cadrul temporar modificat va fi în vigoare până la sfârșitul lunii decembrie 2020. În vederea asigurării securității juridice, Comisia va evalua, înainte de data menționată anterior, dacă durata sa trebuie prelungită.

Context

Normele UE privind ajutoarele de stat le permit statelor membre să ia măsuri rapide și eficace pentru a sprijini cetățenii și întreprinderile, în special IMM-urile, care se confruntă cu dificultăți economice din cauza epidemiei de coronavirus.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii