Web Analytics

Agricultorii solicită Guvernului declararea stării de calamitate din cauza secetei pentru a putea amâna plata unor lucrări agricole

de | 13.07.2022 08:07 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Mai multe asociații ale agricultorilor cer Guvernului declararea stării de calamitate cauzată de seceta severă. Ar fi o măsură care i-ar ajuta pe fermierii afectați să obțină o amânare pentru plata unor lucrări agricole, până la primirea unor subvenții. Starea de calamitate ar trebui declarată, spun fermierii, până la sfârșitul acestei luni, prin ordonanță de urgență, doar pentru anumite regiuni. Ce spune Florentin Bercu, reprezentantul unei uniunii a cultivatorilor de cereale:

Citește și: Dr. Remus Mihalcea avertizează cu privire la creșterea cazurilor de infectați cu Covid: „Este indicat ca fiecare dintre noi să se protejeze!”

„Atunci când o cultură e afectată într-o pondere mai mare de 50% din suprafață. Dacă fermierii nu pot să-și onoreze cheltuielile pe care le-au efectuat dintr-un motiv neimputat lor atunci pot obține o amânare a acestor termene scadente până în momentul în care vor încasa o subvenție, o compensație sau vor putea obține un credit capital de lucru.”

Potrivit lui Florentin Bercu, suprafața afectată de seceta pedologică  în acest an este mai mică decât în anii trecuți, dar seceta este mai severă. Județele din Moldova au de suferit cel mai mult. Doar 30 de litri de apă s-au acumulat din precipitații de la începutul anului, în anumite localități, față de cel puțin 250 de litri, cât ar fi normal.

Foto: descriptiv

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *