Web Analytics

Agitaţie la Direcţia Silvică în dosarul de împădurire „Parcul Lunca Argeşului”

de | 23.11.2017 11:39 | Dezvăluiri

6 chiriloiuPentru că în afară de alte puncte vulnerabile controlate în luna octombrie de Corpul de Control al  Ministerului Apelor și Pădurilor, se crede că plantația în compensare pentru construirea Parcului Lunca Argeșului ar fi „călcâiul lui Ahile”, am solicitat Direcției Silvice Argeș mai multe amănunte legate de subcontractarea lucrărilor și achiziția serviciilor din dosarul împăduririi. Mai ales că s-au ridicat mai multe semne de întrebare cum ar fi, de exemplu, că achiziția lucrărilor de împădurire s-a făcut prin atribuire directă, că subcontractarea ar fi ilegală, că suprafața nu ar fi nici acum parte din fondul forestier și nu este intabulată etc. Vă prezentăm în continuare răspunsul, cam nevrotic, venit din partea Direcției Silvice Argeș, care, după ce ne trage de urechi cum că nu e treaba noastră, binevoiește, totuși, să ne dea numele agentului economic către care s-a făcut subcontractarea. De altfel, o firmă de casă. Așteptăm raportul Corpului de Control, poate ne spune acesta mai multe!

„Având în vedere adresa dumneavoastră prin care solicitați informații legate de obiectivul de investiții «Instalarea vegetației forestiere pe suprafața de 19,5 ha – proprietatea municipiului Pitești», în baza legii 544/2001, vă comunicăm că, deși informațiile solicitate nu reprezintă documente de interes public, pentru o informare corectă a cititorilor vă informăm următoarele:
– Subcontractarea obiectivului de investiții la care vă referiți s-a făcut cu operatorul economic S.C.Terra Silva S.R.L (firmă atestată în execuția lucrărilor de silvicultură și alte activități forestiere), având aceleași obligații și responsabilități pe care contractantul le are față de investitorul general
– Investiția se derulează pe o perioadă de minim 7 ani de la data încheierii contractului, până la realizarea stării de masiv a vegetației forestiere, operațiunile silviculturale fiind realizate conform devizelor de execuție a lucrărilor de împădurire și întreținere a plantației, fapt constatat și de echipa de control din cadrul Gărzii Forestiere Ploiești, respectiv că plantația efectuată este realizată corespunzător, puieții având o dezvoltare normală pentru o cultură silvică înființată în teren neforestier
– Au mai fost verificate de Garda Forestieră Ploiești și lucrările executate pe parcursul anilor 2013-2017, acestea corespunzând cu devizele întocmite pentru acest proiect.

Precizăm că, într-un răspuns de consiliere metodologică cu privire la modul de aplicare a prevederilor legale în materia achizițiilor publice, comunicat de Ministerul Finanțelor Publice, prin Agenția Națională pentru Achiziții Publice-contractul încheiat între contractant și subcontrctanții săi, în condițiile prevăzute la art.45 din OUG. nr. 34/2006, coroborat cu art. 96 din HG nr. 925, nu intră sub incidența legislației în domeniul achizițiilor publice, ci sub incidența dreptului comun.
Pentru o corectă informare a cititorilor dumneavoastră vă rugăm să publicați materialul în integralitate.
Cu stimă,
Conducerea Direcției Silvice Argeș”

Sever Stanciu: „Nici nu au trecut pe la noi, pe la Prahova, cei de la Minister. S-au dus direct la Pitești!”

Este a doua oară când Direcția Sivică Argeș ne comunică că o echipă de control din cadrul Gărzii Forestiere Argeș a constatat că plantația efectuată este „realizată corespunzător, puieții având o dezvoltare normală pentru o cultură silvică înființată în teren neforestier”, așa că l-am contactat și pe directorul Direcției de Implementare și Avizare din cadrul Gărzii Forestiere Ploiești, Sever Stanciu: „Este vorba despre un parc făcut în Lunca Argeșului și pentru care primăria a dat în compensare un teren. A venit Ministerul, în urma unei sesizări și ne-a solicitat și pe noi. Nu suntem noi inițiatorii, dar am făcut parte dintr-o comisie, alături de cei la Minister și am întocmit o notă de constatare. Ei au verificat mult mai multe aspecte. Este ceva mult mai amplu. De altfel, echipa de la Minister nici nu a trecut pe la noi, pe la Ploiești. A venit direct la Pitești. Din punctul nostru de vedere, plantația este în regulă, adică nu e o calamitate, este o plantație care a reușit. Acolo există un proiectant și nu pot eu să mă bag peste proiectant, noi urmărim doar respectarea proiectului, dacă lucrările au început și dacă la momentul ăsta sunt ok.  Din punct de vedere juridic, nu mă pot eu exprima. În niciun caz”.

Și totuși, chiar Direcția Silvică vorbește de lucrări care „ar trebui făcute”

Pe de altă parte, am intrat în posesia unei adrese emise pe data de 13.11.2017 de Direcția Silvică Argeș având ca destinatar Garda Forestieră, adresă referitoare la obiectivul „instalare vegetație forestieră per suprafața de 19,5 ha proprietatea Municipiului Pitești.” În aceasta se face referire la Nota de Constatare nr. 13  368/26.10.2017, întocmită de delegații Gărzii Forestiere cu privire la lucrările ce „ar trebui făcute” în plantația sus amintită. De asemenea, se aduce la cunoștința instituției de control că, în data de 13 noiembrie, angajații Direcției Silvice Argeș urmau să se deplaseaze în teren împreună cu proiectantul pentru a obține punctul de vedere al proiectantului. Semn clar că preocuparea conducerii direcției în legătură cu dosarul împăduririi este la cote înalte, mai ales după ce ministerul a manifestat foarte mult interes în legătură cu ce se întâmplă în Argeș.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii