Web Analytics
scris miercuri, 26.08.2015

Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş a decis că reabilitarea urbană a Piteştiului are impact nesemnificativ asupra mediului

# Deşi urma să se taie peste 700 de copaci şi să dispară 9,6 ha de spaţii verzi # În noiembrie 2010, APM Argeș a decis că proiectul nu se supune procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului și de evaluare adecvată, stabilind „clasarea proiectului ca având impact nesemnificativ asupra mediului”

Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş  a decis că reabilitarea urbană a Piteştiului are impact nesemnificativ asupra mediului

Dacă toate merg conform planului, mult controversatul proiect de reabilitare urbană a Piteștiului va fi finalizat în decembrie, cu nouă luni întârziere față de termenul stabilit inițial în documente și afișat pe toate panourile împrăștiate prin oraș. După ce în urmă cu aproape cinci luni vă prezentam cu date concrete faptul că acest proiect e o crimă de mediu, reducând spațiile verzi cu 9,6 hectare în municipiu, acum suntem în măsură să vă prezentăm și un alt detaliu revoltător. Concret, în urmă cu aproape cinci ani, pe 9 noiembrie 2010, Primăria Pitești a depus proiectul de reabilitare urbană la Agenția pentru Protecția Mediului Argeș pentru a fi supus procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului. Numai că, peste doar trei zile, APM Argeș a decis că proiectul nu se supune procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului și de evaluare adecvată, stabilind „clasarea proiectului ca având impact nesemnificativ asupra mediului”.

În proiectul depus la APM Argeș se vedea clar reducerea spațiilor verzi

Decizia de clasare a notificării a fost semnată de către directorul executiv de atunci – Emil Băjenaru și de către Mariana Ionescu – șef Serviciu Autorizări și Controlul Conformării.
Dincolo de răspunsul foarte rapid dat Primăriei, surprinde mult faptul că APM Argeș a decis că proiectul de reabilitare urbană are impact nesemnificativ asupra mediului. Asta în condițiile în care în documentația pe care Primăria Pitești o depusese la Agenția pentru Protecția Mediului Argeș scria cât se poate de clar suprafața de spații verzi care va rămâne în fiecare zonă după finalizarea proiectului de regenerare urbană. În total, urma să se reducă spațiile verzi cu aproape trei hectare. Iar la asta urma să se adauge cele 6,6 ha de spații verzi distruse prin parcările cu dale înierbate. Iată ce scria în documentație, o dovadă clară a crimei de mediu pe cartiere: „În Calea București, din 41.835 metri pătrați de spații verzi vor rămâne într-un final 35.644. În zona Exercițiu, spațiile verzi se vor reduce cu 14.429 metri pătrați, de la 98.084,53 mp la 83.655,88. În centrul Piteștiul, de la 29.632 metri pătrați de spații verzi vor rămâne 20.341 la final”.
Cum să nu aibă impact asupra mediului dispariția a 9,6 hectare de spații verzi?
Iar dacă la asta mai adăugăm și tăierea a 761 de copaci în cele patru zone de intervenție, în mare majoritate arbori sănătoși, este absolut logic că impactul asupra mediului este unul mai mult decât semnificativ. Asta dacă ne gândim mai ales că, într-un an, un copac obişnuit absoarbe peste 6 kg de CO2 şi elimină oxigen suficient pentru o familie de patru persoane. Iar faptul că vor fi plantați 1180 de copaci, în fapt niște puieți, nu rezolvă în niciun caz problema tăierilor masive și nejustificate. Și asta deoarece va trece cel puțin un deceniu până când respectivii copaci plantați vor ajunge la maturitate.
Însă la câte decizii ciudate și cu semne de întrebare au fost date de către APM Argeș în perioada 2009-2012, ce să ne mai mirăm că oficialii care ar trebui să protejeze mediul au tratat atât de superficial un proiect de 900 miliarde lei vechi, proiect în urma căruia piteștenii au deja de suferit masiv prin acest experiment „Beton peste Pitești”?
Cât despre cele 6,6 hectare de dale înierbate, în multe locuri nici măcar nu a fost pusă iarbă sub dale, ci – culmea! – beton peste care a fost pus apoi niște pământ.
Denis Grigorescu

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

antisemitismul

Antisemitismul a explodat

MAKE English Version • (Episodul 1) Evreii din Europa se simt mai duşmăniţi de la momentul atacului Hamas din 7 octombrie 2023 asupra Israelului, o...

Din ediția tipărită