Web Analytics

Afaceriştii din Argeş, despre Legea turnătoriei fiscale

de | 4.10.2012 11:47 | Politica si Administratie

# Din ciclul „Guvernanţii propun lucruri trăznite”. „Românii care vor transmite Fiscului informaţii privind fapte de evaziune ale unor persoane sau companii ar putea primi stimulente fiscale sau facilităţi, aşa cum se întâmplă şi în alte state”, declara luna trecută secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice, Liviu Voinea, care anunța și că va merge în Suedia pentru a studia legislaţia „denunţătorului” din această țară. „În Suedia vom analiza şi sistemul denunţătorului, care funcţionează de ani buni acolo şi ar putea fi implementat şi la noi”, spunea Voinea atunci. Oficialul MFP a arătat că în Suedia populaţia este stimulată fiscal să dea informaţii despre averea vecinilor, a cunoştinţelor sau operaţiunile unor companii. Vorbim de o inițiativă absolut spectaculoasă pentru România, o țară al cărei popor a trăit aproape 60 de ani terorizat de turnătorii la Securitate. Cum cei mai vizați de o astfel de lege ar fi în primul rând oamenii de afaceri, am încercat să aflăm cum percep reprezentanții mediului economic argeșean o asemenea inițiativă.

Gheorghe Badea, GIC: „O inițiativă absolut imorală”

„Din punct de vedere moral, această inițiativă este absolut imorală. Este imoral să faci asta unui popor care se află într-o dezorientare, o căutare și un haos de nedescris. În 22 de ani, în loc să-ți găsești drumul într-o economie de piață, într-un capital sănătos, cu principii sănătoase, este profund imoral să oficializezi turnătoria. Și cine face asta? Clasa politică, adică tocmai hoții care strigă hoții. Ei nu fac altceva decât să adâncească dezbinarea și degradarea care guvernează poporul acesta acum. Astfel de inițiative se pot aplica în țări în care toate lucrurile sunt puse la punct și fiecare cetățean știe cu rigurozitate care este locul și rostul lui în societate, nu la noi unde avem o societate mediocratică în care nulitățile sunt deasupra valorilor. De-aia nu pot ei culege toate obligațiile bugetare? Acești indivizi care ne conduc ar trebui mai întâi să se uite în oglindă, să se vadă pe ei, apoi să se curețe pe ei în primul rând și dacă vor face asta atunci și societatea se va curăța singură de sus până jos. E absolut imoral ce se întâmplă!”

Corin Boian, Krantz Eurocenter: „E o mare tâmpenie”

„Eu cred că un deștept și-a închipuit că va câștiga popularitate dacă va veni cu o astfel de aberație. Cred că e o mare tâmpenie. În loc să faci relaxare fiscală, ca să lași banii să vină în economie și să repornim astfel economia, tu vii cu astfel de tâmpenii. Chiar nu știu ce să spun. Despre o eventuală evaziune la o firmă, cine ar putea să știe în afară de mine, patron? Directorul economic. Și acesta ce să facă? Să se ducă să mă toarne ca să primească ce, 2% din evaziunea mea, și a doua zi să-și piardă locul de muncă? E o tâmpenie, o aberație!”

Gigi Văsâi, Girexim: „Ar fi o inițiativă bună, dacă ar avea reguli clare”

„Dacă o asemenea lege ar fi însoțită de reguli și proceduri bine stabilite ar putea fi benefică. Dar dacă va fi făcută la întâmplare, atunci nu va însemna decât risipire de resurse, de oameni și de energie fără nici un rezultat pozitiv. Nu știu dacă se va reduce evaziunea astfel, dar cred că ar fi benefică în sensul creșterii corectitudinii în mediul economic și de afaceri.”

Ion Brănescu, președinte CCI Argeș: „Ce facem, înființăm Securitatea economică?”

„Această inițiativă face parte din procesul de agravare a bolii care macină țara asta. În loc să ne gândim la investiții, la activități noi care generează taxe și impozite, noi venim cu o astfel de absurditate. Ce facem acum, înființăm Securitatea Economică? E o aberație pe care nici nu am luat-o în seamă, o prostie, o glumă proastă. Ne uităm la Suedia? Păi întâi să ajungem și noi la stadiul Suediei, la un nivel de conștiință socială, economică și politică precum cel din Suedia și apoi vorbim!”

Marian Drăgoi, Building Astrom: „E o porcărie”

„Părerea mea strict personală este că această inițiativă e o porcărie. Asta nu e metodă de colectat bani la buget! Să-și angajeze ei și să-și trimită inspectorii pe teren să-și facă treaba, nu să se folosească turnători. Știți cum e românul, acesta spune și ce ai făcut și ce n-ai făcut! Suedia? Păi suntem noi la nivelul de civilizație al Suediei, ca să ne putem compara cu Suedia?!” F.S.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii