Afaceri sub ştampila bisericii

de | 1.03.2012 21:06 | Dezvaluiri

# Preotul Biţan vinde maşini donate de stat. Afacerile cu maşini de la stat ale preotului câmpulungean Cătălin Biţan au fost devoalate săptămâna trecută de ziarul nostru. Dezvăluirile Jurnalului au pus pe jar Episcopia Argeșului și Muscelului care l-a scos la înaintare pe protopopul de Muscel, Eugeniu Matei, să dea explicațiile de rigoare într-o conferință de presă desfășurată la Câmpulung. Astfel, conform declarațiilor protopopului,  paşii urmaţi pentru construirea lăcaşului de cult creştin ortodox, biserica-paraclis din curtea Spitalului Municipal Câmpulung, au fost cei prevăzuţi de statutul BOR. În privinţa apariţiei unei fantomatice parohii „Sfântul Pantelimon Spital Câmpulung”, protopopul de Muscel a declarat că era necesară apariţia pe acte a acestei instituţii. El a motivat că era nevoie de o ştampilă şi un cod unic de înregistrare pentru a se putea beneficia legal de donaţii pentru ridicarea bisericii – paraclis din curtea spitalului Câmpulung. Numai că preotul Cătălin Biţan, deși era angajat de spital pentru a sluji cu dezlegare de la biserica ortodoxă, s-a  folosit de respectiva parohie şi în interes personal, beneficiind de avantajele unor donaţii de la stat. Prin urmare, i-am adresat protopopului de Muscel, Eugeniu Matei, câteva întrebări care vin să facă lumină în „afacerea din curtea bisericii spitalului Câmpulung”.

Protopopul de Muscel îl mângâie pe creștet pe preotul afacerist: ”Trebuia să aibă aprobarea mea sau a ÎPS Calinic”

# Ce ştiţi de maşinile primite ca donaţie, de la importante instituții de stat, de către preotul Cătălin Biţan?
– Într-adevăr, preotul Cătălin Biţan a primit prin transfer mai multe autoturisme. În 2007 a primit o Dacie de la SPP, în 2008 o Dacie de la SRI Piteşti, iar în 2010 un Renault Kangoo de la ANAF Slatina, pe care l-a dat în transfer la Mănăstirea Valea Mănăstirii  din Ţiţeşti, de la care a primit la schimb, în 2011, un autoturism Audi A6. Despre una din Dacii știu că a vândut-o, iar banii au fost încasați  pe chitanţă.
# Dacă mașina a fost primită ca donaţie putea fi ea înstrăinată prin act de vânzare – cumpărare?
– Da, putea fi înstrăinată pentru beneficiul instituţiei respective. Banii sunt înregistraţi şi s-au cheltuit la pictură, la covoare, la una, la alta.
# Și ce canon va primi preotul Cătălin Biţan pentru cum a procedat?
– Părintele Bițan a greşit, într-adevăr, că nu m-a întrebat. El trebuia să aibă aprobarea mea sau a ÎPS Calinic, atunci când a primit respectivele mașini și când s-au constituit actele. Aici, în zona Muscelului, sunt aproape 15 unităţi bisericeşti şi mănăstiri care au primit maşini prin hotărâri ale Guvernului. Greşeala a fost că, la constituirea documentelor de la SPP, SRI sau ANOFM nu s-a stabilit instituţia şi persoana care să facă semnătura pentru partea primitoare, care trebuie neapărat să fie arhiepiscopul sau protopopul. S-a greşit că s-a făcut donația direct către preot, prin Parohia Sfântul Pantelimon Spital. Repet, vina lui constă în faptul că atunci când a primit aceste maşini nu a avut binecuvântarea ÎPS Calinic sau acordul meu. Preotul Bițan, care nu avea servicii legate de această unitate, nu avea nevoie de atâtea maşini, dar s-a bucurat că le-a putut primi. Vine postul şi păcatele se vor ierta. Eu vă spun că i se iartă toate păcatele, cel puțin la nivelul meu, pentru că a construit biserica din curtea spitalului.
# Iar la nivel de Arhiepiscopie cum va fi pedepsit?
– La nivel de Arhiepiscopie se fac acum documentele şi, cum vine… postul, se va vedea și ce canon va primi.
Ioana Ştefan

 

Acest articol este despre:

Distribuie!

Articol scris de Jurnal de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole