Web Analytics

Afacerea „Maidanezul” – profitabilă pentru doctorul Radu, preferatul Primăriei Curtea de Argeş

de | 4.10.2018 14:28 | Dezvăluiri

În 2012, Primăria Curtea de Argeș îi încredința activitatea de ecarisaj doctorului veterinar Niculae Radu. Dintr-un singur foc, acesta a pus mâna pe peste 51.000 de lei (mai multe de 11.000 de euro), printr-un contract semnat cu primăria din localitate, potrivit căruia trebuia să sterilizeze aproape 1.000 de câini. Numai că animalele au început să moară după ce doctorul Radu a început să se „ocupe” de ei. Au început să curgă reclamații la adresa sa, nu doar ale unor localnici, ci chiar venite de la iubitori de câini din Germania, iar Federația Națională de Protecție a Animalelor l-a acuzat de malpraxis. În prezent, cazul a ajuns în atenția procurorilor din Drăgășani, încercându-se însă scoaterea de sub influența doctorului. „Câinii latră, ursul merge”, însă. În ciuda proceselor care nu se mai termină de șase ani, afacerea cu maidanezi a doctorului Niculae Radu prosperă, acesta ocupându-se nu doar de adăpostul public din Curtea de Argeș, ci și de alte adăposturi private. Cu ce profit? Vă puteți imagina și dumneavoastră, dacă numai în luna iulie 2018 a trimis, spre decontare, partenerilor germani, facturi în valoare de aproape 200 milioane de lei vechi…

Carmen Arsene, preşedinta Federaţiei Naţionale de Protecţia Animalelor: „Dintre cele 500 de femele operate de doctorul Radu, doar 50 au scăpat cu viaţă”

În august 2011, Consiliul Local Curtea de Argeş a delegat serviciul de ecarisaj către firma Salubritate Publică Curtea de Argeş SRL. Anul următor, timp de şase luni, pe baza unui contract încheiat cu această societate, doctorul veterinar Niculae Radu a sterilizat 991 de câini, încasând, din banii publici, pentru serviciile veterinare prestate, suma de 51.561,50 lei. Totul s-a organizat fără nicio licitaţie în acest sens, fiind vorba de un contract prin atribuire directă. Cei mai mulţi câini dintre cei operaţi de doctorul menţionat au avut probleme medicale grave, care în majoritatea cazurilor au dus la moartea animalelor.
Între timp, văzând cum câinii se îmbolnăvesc pe capete, localnicii din Curtea de Argeş au apelat la alţi medici veterinari, pentru o nouă operaţie. Dintre cele 500 de femele operate de doctorul Radu, doar 50 au scăpat cu viaţă – cele care au fost reoperate de alţi medici. Cazul a intrat în atenția Federației Naționale de Protecția Animalelor, care a sesizat autoritățile și a deschis proces în instanță, acuzându-l pe doctorul Radu Niculae de malpraxis. Ce s-a mai întâmplat am aflat de la președinta FNPA, Carmen Arsene: „Încă din 2013 am demarat acțiuni în instanță împotriva medicului veterinar Radu Niculae, pe care îl acuzam de uciderea, prin efectuarea de sterilizări defectuoase, a circa 500 femele, în perioada aprilie – octombrie 2012. De precizat, totodată, că dr. Radu Niculae este preferat de către Primăria Curtea de Argeș, singurul medic veterinar care lucrează cu primăria, este cel care a avut contract pentru uciderea câinilor până în anul 2007 și care gestionează și în prezent, sub umbrela Primăriei, câinii fără stăpân. În această perioadă, în urma unui contract de prestări servicii cu Primăria Curtea de Argeș pentru gestionarea câinilor fără stăpân), acesta a sterilizat 991 de câini. După sterilizare, imediat ori la un timp scurt, femelele au decedat în chinuri, pe străzile orașului. Excepție au făcut doar femelele care au fost transportate de către iubitorii de animale și reoperate în cadrul altor cabinete veterinare private, în scopul salvării lor (circa 50 câini). Conform celor sesizate de către cetăteni, dr. Radu Niculae nu a operat doar câinii nesterilizați, ci și femelele deja sterilizate de către cetățeni doar pentru a înregistra aceste acțiuni în evidență proprie, în scopul decontării de către Primărie a „acțiunilor” declarate. FNPA a depus un probatoriu larg, incontestabil şi concludent: 16 declarații ale cetățenilor, 7 certificate medicale ale mai multor medici veterinari care au reoperat 7 cățele și care certificau operațiile defectuoase efectuate de dr. Radu Niculae, un raport necropsic, materiale foto și video, nota de control a Direcției Sanitare Veterinare Argeș în care se precizau deficiențele existente în cadrul adăpostului de câini, un tabel cu persoane care aderă la susţinerile subscrisei, o petiție prin care se solicita ridicarea dreptului de a profesa dr. Radu Niculae (însumand 5.037 de semnături ale cetățenilor). În ciuda probatoriului depus, care în alte state ar conduce imediat la ridicarea dreptului de a profesa și la mulți ani de închisoare pentru un asemenea caz, acest proces este tergiversat, deoarece Parchetul de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș „nu constată” vinovăția inculpatului, clasând dosarul, cu toate că prin rezoluția Judecătoriei Curtea de Argeș se solicită urmărirea penală. În acest sens, am solicitat analiza dosarului la Parchetul de pe lângă Judecătoria altui județ, pentru a ieși din sfera de influență a lui Radu Niculae”.

Ce spune doctorul Radu: „Ce părere aveţi dacă murea în vara lui 2012 un vagon de câini? Nu erau aici, pe stradă, mormane de câini?”

Așa cum e normal, am luat legătura și cu doctorul Niculae Radu, pentru a ne spune punctul său de vedere: „Deci, problema asta e din 2012. Noi am sterilizat în 2012 vreo 900 și ceva de câini, din care jumătate masculi, jumătate femele. Eu am contractul cu SPU (Serviciul Public Urban). De fapt cum a fost treaba? Eu am făcut – cred că în 2000 am făcut – la primărie o documentație în care am arătat cum să procedăm ca să adunăm câinii de pe stradă să îi sterilizăm și să le dăm drumul înapoi, să adoptăm ce e de adoptat. Am făcut protocolul, am făcut absolut tot. Toată documentația. Am făcut adăpostul. Că doamna Carmen Arsene nu îl știe. Să vă duceți să îl vedeți, că are și flori, are tot ce vreți. Eu vă pot oferi două portbagaje de documente. Poliția și procuratura au venit și mi-au ridicat de aici fiecare document. Au spus că au murit 1.000 de câini. Hai să zic 500, dar 500 de câini, la o medie de 20 de kilograme, cât vine, sunt 10.000, un vagon? Ce părere aveți dacă murea în vara lui 2012 un vagon de câini? Nu erau aici, pe stradă, mormane de câini? Ea trebuia să urmărească de atunci, pentru că, dacă doctorul Radu a omorât în 2012, omoară mereu, nu? În 2013 cere să se judece la Pitești că doctorul Radu este supercunoscut în Curtea de Argeș și este prieten cu toată lumea, judecători, polițiști, procurori… Păi, dacă eu sunt aprofesional sau nonprofesional, cum vreți să spuneți, cum aș putea fi prieten cu atâția? Dacă ai omorât câinii la 5 inși, s-a dus buhul… Nu ar mai fi nimeni aici. Or, noi lucrăm, lucrăm, lucrăm. Am trei angajați și un doctor. Adăposturile pe care le am eu sunt autorizate. Deci, trei adăposturi am: „Suflete pierdute”, adăpostul municipal al municipiului Curtea de Argeș și adăpostul „Prietenii Mei”, peste drum de stradă. Tot privat”.

Facturi de sute de milioane pe firma fiului doctorului Radu

„Nu mi-e frică, sunt medic privat, îmi fac meseria, câștig și nu am probleme”, se laudă doctorul Radu cu afacerea care îi merge ca pe roate. De la unul din adăposturile cu 300 de câini, unde prestează contracost, deși, culmea, este membru fondator și secretar, și anume Asociația „Suflete Pierdute”, înființat împreună cu o familie de germani, a pretins, numai pe luna iulie 2018, aproape 200 de milioane de lei vechi pentru tratamentul aplicat animalelor. Sursele noastre spun că partenerii germani și-au pus mâinile în cap când au văzut facturile. Am intrat și noi în posesia documentelor și vă putem spune că sunt în număr de opt, cu sume cuprinse între 648 și 4.650 lei, care cuprind operațiuni precum tuns câine corporal (3.000 de lei) sau morsecați de câini (termen pe care noi nici nu l-am găsit în DEX!). Mai trebuie precizat că toate cele opt facturi întocmite de Niculae Radu sunt ale furnizorului Animalvet Medical SRL Curtea de Argeș. Cu alte cuvinte, el centrează, el dă cu capul. I-am cerut un punct de vedere despre sumele exorbitante pe care le pretinde pentru serviciile prestate și doctorul Radu a făcut pe niznaiul, spunând că firma nu îi aparține. Deși are sediul la adresa la care funcționează cabinetul veterinar al doctorului, adică Neagoe Vodă nr. 10, Curtea de Argeș.
„Nu este firma mea, firma mea este Cabinet Medical Veterinar Dr. Radu, nu are nicio legătură. Este un SRL al unui doctor, nu are importanță cum îl cheamă. Facturile le face altcineva. Vi se pare mult? Ca profesionist, vă spun că pentru 300 de câini care probabil pleacă în afară, sunt pregătiți pentru Germania, atâta face. Se cer câte două vaccinări, faceți socoteală, fără sterilizare, este vorba cam despre 150 de euro de câine. Deci 120, 140 de milioane numai vaccinări, deparazitări, pașapoarte internaționale și toate cele; sterilizarea este cel mai puțin. E contract pe tot… „Animalvet” este al unui alt doctor, un nepot de-al meu, care se ocupă de două adăposturi”. Asta ne-a spus doctorul Radu, deși pe un site oficial firma îi aparține lui Alexandru Radu, despre care am aflat că este fiul, și nu nepotul doctorului.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii