Web Analytics
scris miercuri, 29.05.2024

Adriean Videanu şi Ioan Niculae au fost achitaţi definitiv în dosarul delapidării Romgaz

Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus definitiv miercuri achitarea omului de afaceri Ioan Niculae şi a fostului ministru al Economiei Adriean Videanu pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi delapidare în dosarul Romgaz – Interagro, în care prejudiciul calculat de procurori se ridica la peste 60 milioane de euro.

Adriean Videanu şi Ioan Niculae au fost achitaţi definitiv în dosarul delapidării Romgaz

Aceştia primiseră soluţie de achitare şi la instanţa de fond, în decembrie 2022, pe motiv că „fapta nu există”, iar miercuri completul de cinci judecători a respins, cu majoritate, apelurile declarate de DIICOT şi compania Romgaz. A existat şi o opinie separată a unui judecător din complet, care aprecia că apelurile declarate de DIICOT şi Romgaz sunt fondate şi nu se impunea achitarea, ci încetarea procesului penal şi obligarea inculpaţilor la plata prejudiciului. În acest dosar a fost implicat şi fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian, însă Parlamentul a respins în două rânduri, în 2013 şi 2015, cererea DIICOT de a-l pune sub urmărire penală.

Acuzațiile DIICOT în dosarul Romgaz – Interagro

În esenţă, acuzaţiile DIICOT se referă la faptul că firma lui Ioan Niculae, Interagro (care operează mai multe combinate de îngrăşăminte chimice) a primit nelegal gaze din producţia internă a României la preţuri foarte mici, respectiv aproximativ un sfert din preţul practicat pe piaţă.

Pe 9 iunie 2017, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe Ioan Niculae, Marin Mirea, Dan-Victor Alesandru, Viorel Palaşcă, Adriean Videanu, Ioana Apan, Alpar Kramer, Francisc Toth, Lucian Adrian Stancu, Marius Leonte Veza, Lucia Ionaşcu şi firma SC Interagro SA, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată.

Citește și: Cătălin Bulf: „Dl Gentea este exemplul cel mai bun că politica şi morala nu sunt ca apa şi uleiul, se pot îmbina şi pot genera succes”

Procurorii susţin că, la începutul anului 2005, Ioan Niculae, fost acţionar majoritar şi preşedinte al SC Interagro SA Bucureşti, ar fi iniţiat un grup infracţional organizat împreună cu Marin Mirea, fost administrator al societăţii şi consilier pe probleme energetice al lui Niculae, şi cu Alpar Kramer, director comercial/marketing la Romgaz.

Grupul ar fi urmărit şi realizat delapidarea SNGN Romgaz SA, în sensul obţinerii de gaze naturale la preţuri inferioare celor practicate în mod normal, prin obţinerea în mod ilicit de discounturi comerciale pe care SC Interagro SA nu era îndrituită să le primească.

Conform DIICOT, grupul l-a avut ca lider pe Ioan Niculae şi o structură determinată, structurată pe paliere de comandă şi în unele cazuri şi de execuţie la nivelul fiecărei entităţi juridice implicate în cauză: SC Interagro SA – palierul de comandă – Ioan Niculae, palierul de execuţie – Marin Mirea şi Dan Victor Alesandru; Ministerul Economiei – palierul de comandă – Adriean Videanu, palierul de execuţie – Viorel Palaşcă şi Ioan Apan; Romgaz SA – palierul de comandă – Alpar Kramer şi alţi doi suspecţi, în prezent decedaţi.

Citește și: Spitalele morții. A murit după ce a fost ținut 12 ore la urgențe, fără mâncare sau apă

Procurorii mai susţin că membrii grupului au aplicat o strategie pe termen lung pentru a obţine o cantitate de gaze naturale de la Romgaz, fără ca acestea în fapt să fie plătite, sub disimularea că pentru gazele livrate au fost acordate discounturi. Potrivit DIICOT, prejudiciul adus Romgaz se ridica la suma de 282.630.330 lei.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Două accidente pe A1

Pe parcursul nopții și în aceasta dimineață pompierii au intervenit pentru asigurarea măsurilor...

Ultimele articole

Două accidente pe A1

Pe parcursul nopții și în aceasta dimineață pompierii au intervenit pentru asigurarea măsurilor...

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită