Web Analytics

Adrian Voica, preşedintele Sindicatului Învăţământ Preuniversitar Argeşean „Muntenia”: „Avem doar elevi aflaţi în carantină pentru că au părinţii suspecţi de Covid, dar elevi bolnavi – nu”

de | 16.10.2020 10:32 | Actualitate

# Cum comentați următoarea realitate din școlile argeșene: în clase celor mici le este interzis să interacționeze, așa cum o făceau înainte de pandemie, dar la toalete dau buluc și nu-i supravegheză nimeni…
– Este o situație cu care nu ne-am mai confruntat. Așa că este greu să-i determini pe copii, mai ales pe cei de vârstă mică, să respecte niște reguli atâta timp cât acasă unora nu li se explică și nu li se impun aceste reguli. Când vin la școală, normal că li se pare ciudat să respecte ceea ce le spune profesorul, dacă mama și tata le spun că nu există Covid-19. Sau că nu trebuie să poarte mască pentru că aceasta este un simbol al pierderii independenței și libertății, pentru că există și astfel de cazuri. Dar, în general, colegii mei fac eforturi pentru a le explica și a-i determina să respecte aceste reguli, cu mici excepții. Unde nu au respectat au luat legătura cu familia și chiar li s-a spus că vor avea nota scăzută la purtare sau o să li se interzică intrarea în școală.
# O altă problemă ridicată de părinți este că nu se aerisesc sălile de clasă.
– Eu cred că de multe ori părinții, care aud prin diverse surse, transformă zvonurile în realitatea pe care o trăiește el sau copilul lui. În toate școlile se aerisesc clasele, pentru că profesorii nu dau dovadă de inconștiență și lipsă de responsabilitate. Clasele se aerisesc, ușile sunt deschise, se dezinfectează. Și asta pentru că în primul rând profesorul este interesat să respecte și să protejeze sănătatea elevului și, bineînțeles, și pe a lui.

„Plexiglasul protejează, dar cea mai importantă e masca”

# Avem în județul Argeș copii depistați cu coronavirus?
– Să știți că nu am primit asemenea informații. Văd că pe majoritatea grupurilor cu școlile, în fiecare dimineață, la începerea programului, între program sau la sfârșitul programului, fiecare diriginte dă un raport asupra situației din ziua respectivă: dacă a avut copii absenți, dacă au fost absenți, din ce motiv, dacă sunt copii în carantină… Mai degrabă am auzit de elevi care sunt în carantină pentru că părinții sunt suspecți, dar nu am auzit de îmbolnăviri cu Covid-19. Doar situații de carantină datorată în general părinților sau rudelor. Eu personal am acces la diferite grupuri ale școlilor și văd că, de fiecare dată, diriginții transmit tot ceea ce se întâmplă directorului școlii.
# Plexiglasul montat între elevi e o soluție de protecție pentru ca toți să vină la școală?
– Din punct de vedere epidemiologic, nu mă pot pronunța, pentru că nu sunt medic, nu sunt epidemiolog, însă cred că acest panou de plastic protejează cât de cât un elev față de un altul care nu are mască și ar strănuta. Însă cel mai important lucru este purtatul măștii și bineînțeles spălatul pe mâini, pentru că virusul trece prin orice tip de mască. Cel mai important și eficient lucru este spălatul pe mâini, curățarea tuturor suprafețelor cu alcool și ventilatul încăperii. Toți epidemiologii din lume au demonstrat că virusul, fiind atât de mic din punct de vedere al structurii, este imediat antrenat de curentul de aer și este scos din încăperea respectivă și nu creează o concentrație atât de mare care să poată să producă îmbolnăvirea copilului sau profesorului.

„Sunt reguli de bun-simț, pe care orice cetățean responsabil trebuie să le respecte”

# Ați simțit cumva presiuni politice în legătură cu respectarea măsurilor împotriva Covid-19?
– Nu. Și mai cred că, atâta timp cât un Guvern este mandatat să ducă o anumită politică, este problema lui. Toate măsurile de securitate care s-au luat sunt măsuri bine-venite, pe care personal le respect, deoarece la nivel mondial se vede că acele popoare care sunt disciplinate și educate au trecut și trec cel mai ușor prin pandemie. Personal, nu am simțit nicio presiune politică, sunt niște reguli de bun-simț, pe care orice cetățean responsabil trebuie să le respecte.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii