Adrian Tase va prezenta la Amsterdam o lucrare efectuată în secţiile de cardiologie şi oncologie ale Spitalului Judeţean

de | 29.08.2013 11:57 | Actualitate

Conf. univ. dr. Adrian Tase este cunoscut de pacienţi ca un renumit medic cardiolog şi de studenţi ca un profesor de nota 10. În plus, dr. Tase desfăşoară o vastă activitate ştiinţifică pe care o prezintă fie la Piteşti, fie în ţară sau pe diverse meridiane. Astfel, pe 31 august, în cadrul Congresului Societăţii Europene de Cardiologie, Adrian Tase va prezenta la Centrul Expoziţional RAI din Amsterdam o lucrare efectuată în secţiile de cardiologie şi oncologie ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti. Este pentru a 10-a oară când doctorul Tase reprezintă cu succes medicina argeşeană în străinătate. O primă recunoaştere internaţională a cardiologului piteștean a fost în 2007 la Viena, când i s-a acordat titlul academic de Fellow al Societăţii Europene de Cardiologie. De atunci, Adrian Tase s-a mai evidenţiat la Paris (2009, 2011), Orlando (2009), Beijing (2010), Kuala Lumpur (2011), München (2012), Dubai (2012) și Belgrad (2012).

Inima – un apartament cu patru camere

„Într-o lume atât de preocupată de tema imobiliară, inima poate fi imaginată ca un apartament cu patru camere: două pe partea stângă și două pe partea dreaptă sau două pe etajul atrial și două la nivel ventricular. Un plan arhitectural evidențiază, de exemplu, camera de zi, sufrageria cu bucătăria, trei dormitoare cu două toalete, terasa. Un apartament cu patru etaje este structurat ca o inimă. Doar că, în loc de dormitoare, inima are camere dinamice care propulsează sângele: atriul stâng, ventriculul stâng, atriul drept, ventriculul drept, ca și marile vase, aorta care conduce sângele oxigenat în întregul organism, și artera pulmonară care conduce sânge spre plămâni pentru a elimina CO2. Ventriculul stâng are pereții mult mai groși decât celelalte trei cavități. Putem compara ventriculul stâng cu o cameră antifonată a unui studio de înregistrări. Totuși, structura ventriculului stâng este preponderent musculară, având un rol important în pomparea sângelui spre întregul organism. Miocardul sau mușchiul inimii este irigat cu sânge din arterele coronare. În situaţia în care apar tulburări de irigaţie cu sânge a miocardului, ne aflăm în faţa unui infarct. Ecocardiografia lucrează cu secțiuni de acest tip: cea mai utilizată se numește chiar patru camere sau 4C, four chambers în engleză. Urmează ca importanță secțiunea două camere sau 2C, un fel de garsonieră în care mai apare auriculul stâng sau urechiușa stângă, un fel de debara în care se depun cheaguri de sânge. Analiza integrată a acestor două secțiuni, 4C & 2C, este foarte importantă în evaluarea pacienților cu infarct miocardic acut. În funcție de angularea sondei se pot obține și alte secțiuni, cum sunt trei camere sau cinci camere.
Între camere există un fel de uși numite valve. Când o valvă nu se închide bine, o parte din sânge regurgitează, perturbând circulația. Alteori apar comunicări anormale între camere ceea ce deranjează circulația prin ușile valvulare. Conceptul de inimă ca și apartament apare chiar într-un articol publicat în revista Colegiului de Cardiologie American în mai 2013: A heart with extra rooms – o inimă cu camere suplimentare, care se referă la un pacient cu o malformație de cord. Tehnologia medicală contemporană obține imagini de mare acuratețe ale celor patru camere, reușind o adevărată „autopsie virtuală”, fără nicio suferință pentru pacient, ” ne-a spus conf. univ. dr. Adrian Tase.
Marius Ionel

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii