Web Analytics

Dr. Adrian Tase: „Meniul de Paşti în exces suprasolicită întregul organism”

de | 25.04.2019 13:12 | Actualitate

În Postul Paștelui trăim momente de reculegere, de împăcare sufletească. Evident că fiecare credincios posteşte după puterile sale. Vrem totuşi să atragem atenţia asupra unor excese. Există persoane foarte motivate din punct de vedere spiritual care ţin în întregime Postul Paştelui, iar în unele zile din Săptămâna Mare, post negru. Aceste persoane dovedesc o voinţă extraordinară. Totuşi, excesul în această direcţie poate duce la oboseală, scăderea toleranţei la efort. În contrast, alţi indivizi, care ţin postul cu rigurozitate, au tendinţa să mănânce mai mult decât în mod obişnuit, ceea ce duce la dispepsie gazoasă şi plus ponderal. Sărbătorile pascale sunt un prilej de meditaţie, iertare a aproapelui, spovedanie, bucurie şi pace spirituală. Totodată, Sfintele Paşti se caracterizează şi printr-o abundenţă gastronomică.

„Să ne bucurăm de masa de Paşti în deplină sănătate!”

Adrian Tase, medic cardiolog la Spitalul Județean Argeș: „Cititorii trebuie să ştie că festinul pascal este bogat în proteine şi grăsimi animale, glucide, sare, care aduc materii prime pentru regenerarea organismului, calorii pentru energie, este gustos şi oferă un bun prilej pentru socializare. Totuşi, în exces, meniul de Paşti suprasolicită tubul digestiv, ficatul, vezicula biliară, pancreasul, procesele metabolice şi, într-un sens mai larg, întregul organism. În anii trecuţi, au existat cazuri în care bucuria mesei de Paşti a fost umbrită de excese alimentare care au pus în pericol starea de sănătate a unor concetăţeni. Ce se întâmplă, de fapt? Alimentele bogate în grăsimi şi proteine animale turează la maximum circuitele metabolice. Tubul digestiv este suprasolicitat, mai ales după o perioadă de restricţie. Dinţii sunt supuşi unui efort crescut de masticaţie. Toate glandele digestive, începând cu cele salivare, continuând cu cele care secretă sucul gastric şi terminând cu pancreasul generator de tripsină, lipază şi amilază, lucrează din plin. Ficatul îşi sporeşte efortul de a gestiona procesele metabolice, iar vezicula biliară este hiperactivă. În condiţiile în care organismul se forţează pentru a digera şi metaboliza alimentele, orice altă suferinţă cronică a corpului se poate exacerba. Pentru că inima este obligată să pompeze mai mult sânge către tubul digestiv, la pacienţii cardiovasculari se pot produce agravări. Consumate în cantităţi decente, ouăle, carnea şi produsele de miel, cozonacul şi vinul sunt delicioase şi utile organismului. Abuzul nu exclude uzul! Deci, să ne bucurăm de masa de Paşti în deplină sănătate!”.

Recomandări:
# Ouăle în exces pot exacerba o suferinţă bilio-hepatică – deci doza recomandată este de un ou pe zi; ouăle trebuie achiziţionate din surse sigure, spălate şi tratate termic înainte de a fi consumate.
# Consumul exagerat de produse de miel pune pancreasul în dificultate – deci mâncaţi carne de miel doar o dată pe zi, de preferat la prânz. Pastrama este foarte sărată, putând creşte tensiunea arterială – deci savuraţi pastrama în cantităţi mici.
# Cozonacul este delicios, dar, dacă este prea mult, aduce glucide rafinate, neprietenoase pentru metabolism – prin urmare mâncaţi maximum două-trei felii de cozonac pe zi.
# La oamenii sănătoşi, un pahar de vin pe zi este, de regulă, bine tolerat. Odihna şi plimbările între feluri sunt binevenite.

 

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii