Web Analytics

Adrian Năstase la Biblioteca Judeţeană Argeş

de | 14.03.2019 12:55 | Cultură

Miercurea trecută, fostul prim-ministru al României, prof. univ. dr. ADRIAN NĂSTASE, a prezentat, la Biblioteca Județeană Argeș, două lucrări cu miză istorică importantă, lucrări al căror coordonator este – DESCRIPTIO BESSARABIAE. BASARABIA ÎN CINCI SECOLE DE CARTOGRAFIE și HISTORIA TRANSYLVANIAE. TRANSILVANIA ÎN CINCI SECOLE DE CARTOGRAFIE.

Erudit, șarmant, bun cunoscător al felului în care adevărul relativ se inserează în viețile oamenilor și se intersectează cu idealurile lor, care țin de absolut, Adrian Năstase crede cu tărie că ”Basarabia nu este un mit. Este o realitate… Axioma existenței acestui pământ sunt chiar cei care au trecut fulgerător prin clepsidra timpului, dar n-au dorit să aibă un destin asemănător cu al firelor de nisip. Scopul lor a fost să lase o urmă. Argumentul suprem al existenței lor este urma”. Atlasul DESCRIPTIO BESSARABIAE este realizat în două versiuni, română și engleză, cu sprijinul Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău.
El valorifică 120 de hărți, piese rare, excepționale ca și concept vizual, aflate în patrimoniul Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi – unul dintre puținele muzee de acest fel din lume – și în colecțiile private ale autorilor. Secondat în acest demers de Excelența Sa ambasadorul Republicii Moldova la București, dr. MIHAI GRIBINCEA, Adrian Năstase a realizat și prezentarea atlasului HISTORIA TRANSYLVANIAE, și el de studiat în două versiuni, română și engleză. Atlasul cuprinde peste 120 de hărți și 11 vedute, piese din patrimoniul Bibliotecii Academiei Române, al Muzeului Național de Istorie a României, al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi și din colecțiile particulare ale prof. univ. dr. Adrian Năstase și istoricului Mihai Gribincea. Atlasul conține și trei studii introductive ample, semnate de președintele Academiei Române, acad. Ioan Aurel Pop, și de cei doi distinși protagoniști ai evenimentului de la Biblioteca Județeană Argeș.
Denisa Popescu

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii