Web Analytics

Adrian Miuțescu și Nini Săpunaru, discuție despre pesta porcină africană

de | 13.09.2018 16:47 | Actualitate

Discuție despre pesta porcină africană în cadrul conferinței de presă de la PNL Argeș. Politicianul Nini Săpunaru, Secretar General Adjunct al PNL, a vorbit despre măsurile de prevenire a pestei porcine. Acesta susține că politicienii trebuie să găsească soluții pentru stoparea acestui fenomen, dar și că toți cetățenii au nevoie de informare privind pesta porcină, nu doar cei din zonele afectate. Acesta a mai declarat că PNL a realizat flyere cu informații despre pesta porcină africană.

Stăm cu o bombă, o mină ascunsă sub noi. Din icebergul ăsta, care se numește pesta porcina africană, noi vedem doar 10 %, care stă la suprafață, dar el va naviga în apele pontice românești încă 10-15 ani. Modul în care se face zootehnie în România se va schimba din cauza acestei boli. Toată clasa politică trebuie să se așeze ca să găsim soluții, dar ei sunt prea ocupați ca să se ducă la președinte cu așa ceva. Spania, după 20 de ani de pestă porcină, a ieșit mai întărită și a devenit un jucător extrem de important pe piața aceasta. Dacă v-ați uitat în magazine, ați văzut că, în general, carnea de porc e din Spania. Camioane întregi aprovizionează România pentru că noi ne asigurăm doar jumătate din carnea de porc pe care o mâncăm”, a spus politicianul Nini Săpunaru în cadrul conferinței de presă.

Le-am spus din 8 august că trebuie să închidă târgurile de la Giurgiu. N-au închis târgurile și acum a izbucnit focarul și acolo. Dacă ajunge la Teleorman, e aproape de Argeș. Trebuie să fie atenționați oamenii, în așa fel încât să nu fugă cu porcii. Aceea e calea sigură de infecție. Am constatat că Guvernul României, cei de la ANSVSA și Comitetul de Criză n-au făcut o foaie de informare despre pesta porcină. Au făcut niște flyere asemănătoare cu ale noastre, însă le-au lipit doar la primării. Am vorbit ieri cu domnul ministru și i-am spus că degeaba punem flyere în zonele cu focar de pestă. Trebuie să fie informați oamenii din alte județe, cele care nu sunt contaminate, să le explici oamenilor că nu trebuie să fugă cu porcii. Problema asta se află pe masa Guvernului din 2016”, a mai spus Nini Săpunaru.

De asemenea, liderul PNL Argeș, Adrian Miuțescu, este nemulțumit de răspunsul celor de la DSV Argeș la o adresă făcută de PNL Argeș în data de 3 septembrie și vrea ca toți crescătorii de porci să fie informați de autorități, inclusiv cei particulari:

Cred că acest subiect merită o mai mare atenție decât i se acordă în acest moment în Argeș. Am o adresă din partea DSV-ului Argeș. Noi am pus niște întrebări, iar răspunsul primit, după părerea mea, este destul de subțire. Ni se spune că s-a făcut o instruire a medicilor veterinari, a unor vânători, pădurari și administratori ai abatoarelor, și s-au închis târgurile. Acestea sunt măsurile principale. Se spune că au mai fost distribuite pliante informative în ferme. Trebuia să ajungă și la crescătorii particulari de porci. Cred că este insuficient, având în vedere pericolul care ne paște. Vorbim de pierderi economice financiare. Guvernul României nu a făcut până la ora actuală apel pentru a putea accesa fonduri europene, deși putea să o facă. Avem luați de la UE doar un miliard și ceva pentru prevenirea pestei în ultimii doi ani. Tot ce se întâmplă pe piața zootehniei din România afectează omul, dar nu se pune accent pe acest lucru. La ora actuală, 70% dintre focarele de pestă porcină din Europa sunt în România. Este o catastrofă. Suntem obligați să atacăm acest subiect.

Niciun stat din Europa nu are mai mult de 90 și ceva de focare, iar noi, în România, avem 800 și ceva de focare în doar două luni- jumătate, a adăugat politicianul Nini Săpunaru. 

 

Sursă foto: Facebook PNL Argeș

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii