Web Analytics

Adrian Bughiu, directorul adjunct al DJTS: „Florean Vişan a făcut evaziune fiscală la Baza turistică Piteşti”

de | 27.04.2017 14:11 | Sport

13 Bughiu# Dle director adjunct, cum au început problemele de la Baza turistică Pitești?
– Îmi pare rău că acest scandal a ieşit în presă, dar de aproximativ un an de când au intrat în vigoare noile fişe de post, directorul executiv adjunct nu se mai ocupă de partea de sport, ci de activitatea de tineret. Eu aşadar am în subordine directă baza turistică şi centrele de agrement, deci dl Florean Vişan este subordonatul meu direct. Dumnealui a venit cu problemele după el, de la Sala Sporturilor la Baza turistică. Am încercat totul cu Vişan: de la ameninţări decente, vorbă bună etc. Nimic! Pe mine nu mă mai păcăleşte! În august 2016 a început construcţia unui mare magazin pe strada Războieni, care este gard în gard cu baza turistică Piteşti, cea pe care o administrăm. Avem 150 de locuri de cazare! La finalul lunii ne-am trezit că există activitate în cămin, fără ca eu să ştiu acest lucru. Vorbim aşadar de câteva zeci de persoane. Dl Vişan a recunoscut că există un contingent de muncitori cazaţi acolo şi atunci l-am somat să demareze procedurile legale. Conform metodologiei ministerului, pentru muncitori tariful pleacă de la 31 de lei patul pe noapte. Da, în principiu sunt tarife mari, dar noi suntem puşi acolo doar să aplicăm legislaţia în vigoare impusă de MTS. Orice grup trebuie să intre în baza turistică în urma unei solicitări scrise, conform aceleiaşi legislaţii şi aprobată de directorul executiv. Se face un contract de către compartimentul achiziţii şi respectiva entitate. Abia când contractul este semnat, respectivii pot beneficia de serviciile respective. Ca să nu mai vorbim de inexistenţa unui registru de cazare absolut obligatoriu…
# Bun, ce s-a întâmplat de fapt acolo?
– Am făcut, cred, zece hârtii către mister Achimescu prin care îi arătam în virtutea prerogativelor şi responsabilităţilor pe care le am, ce se întâmplă acolo. Nimic! Despre ce este vorba? Vişan a început să cazeze acolo muncitori cu câte trei mese pe zi, minim 30, maxim 60 de muncitori, doar din ce ştiu eu, dar în permanenţă, din informaţiile pe care le am pe surse, şapte familii sunt cazate acolo de foarte multă vreme, care nu figurează nicăieri. Vişan a spus că tariful este mare, de acord, dar dacă ăsta este tariful impus de MTS…

„Achimescu a dat o decizie abuzivă prin care a specificat că Vișan este singurul care poate negocia tarifele de cazare”

# Păi şi atunci despre ce vorbim? Despre evaziune fiscală?
– Păi, da! Dar, Achimescu a dat o decizie abuzivă prin care a specificat că Vişan este singurul în măsură să negocieze tarifele de cazare. Metodologia MTS spune că tariful pleacă de la 31 de lei, nu în jos, ci în sus. Vişan a stabilit tariful de la sine putere de 18 lei. Muncitorii au venit la finalul lunii august, iar primul draft de contract a apărut pe la finalul lui septembrie, timp în care muncitorii ăia au fost cazaţi şi au mâncat acolo pe utilităţile noastre. A apărut draftul ăsta de contract! Problemă mare: cine să-l semneze? Juridicul, achiziţiile, contabilul şef, directorul executiv adjunct şi directorul executiv. În primul rând contractul respectiv nu a trecut de juridic, pentru că avocatul respectiv a spus că nu semnează o ilegalitate în sensul că tariful de 18 lei nu există în legislaţie.
# Păi şi atunci ce s-a întâmplat?
– Au mers cu ei la negru, ca să spun aşa. Nu s-a făcut niciun contract, nu s-a făcut nimic… Mai mult decât atât, Achimescu m-a pus preşedinte la o comisie de inventariere a patrimoniului şi logic că am făcut o inventariere şi la baza turistică. Evident că am notat acolo tot ce am găsit în fiecare cameră. Am cerut registru, iar acolo nu erau trecuţi respectivii, iar pe acel proces verbal a semnat inclusiv dl Vişan.

„Vişan depunea la casierie exact atâţi bani cât trebuia pentru utilităţi”

# Adică, nu exista un registru de cazare, dar pe acest proces verbal a recunoscut că acei muncitori erau cazaţi acolo?
– Exact! Dl Vişan a argumentat, total fals, că nu sunt aceeaşi muncitori, că unii vin, alţii pleacă… O nebunie! Cică Vişan a trecut în nişte fişe individuale. Dar, astea nu există în metodologia MTS! Cred că scenariul în situaţia unui control ar fi fost că nu ar fi ştiut de metodologia respectivă şi că pe el atâta l-ar fi dus capul. Dacă nu ar fi fost control în luna aia, foile le rupe, că nu au nicio valoare, nefiind înregistrate la DJTS. Şmecheria era că având utilităţi de plătit acolo foarte mari, Vişan spunea câte persoane voia ca fiind cazate acolo şi la casierie, făcând un calcul, venea cu exact atâţi bani cât trebuie pentru utilităţi.
# Câţi bani au intrat în contul DJTS pentru aceste cazări despre care vorbim?
– Păi, dacă el a spus, de exemplu, că are doar 10 persoane, atunci, înmulţit cu 18 lei… Asta era…
# Ce măsuri aţi luat?
– M-am adresat instituţional, adică superiorului meu. Dl. Achimescu nu mi-a răspuns la nicio notă explicativă. Acesta este mână în mână cu Vişan! În aceste condiţii, am făcut mai multe adrese şi către Minister, dar nici de aici nu am primit răspunsuri. În schimb, a venit o adresă pe numele lui Achimescu prin care trebuia să prezinte situaţia în urma celor constatate de mine. El a fost într-o zi în control şi pentru că trebuia să se acopere a trimis un proces verbal. Când credeţi că a fost în control? Vineri seara la ora 21.00, când toţi acei muncitori despre care vorbim au plecat acasă.

„I-am cerut un raport de activitate domnului Vișan și acesta mi-a comunicat să mi-l bag în fund”

# Nu aţi discutat, aşa mai prieteneşte, cu dl Vişan, despre aceste lucruri?
– I-am cerut un raport de activitate, chiar înainte de Paşte, şi acesta i-a comunicat secretarei «să mi-l bag în… fund». Mai mult decât atât, contabilitatea mi-a răspuns, oficial, că acolo se întâmplă ilegalităţi şi că totul se face pe bază de contract. În schimb, aceeaşi contabilitate a Direcţiei acceptă banii lui Vişan, bani care nu au nicio bază legală.
# Care este obiectivul dvs în acest scandal?
– Nu mă interesează conducerea DJTS-ului, dar vreau să plec din cloaca asta când vreau eu şi atunci să las lucrurile în ordine pentru că la cum acţionează vagabonţii ăştia peste doi ani vine un control şi cine răspundea atunci de baza turistică? Bughiu! De ce să mă duc la DNA? Să cadă victime şi alţi oameni care nu sunt la fel de vinovaţi ca vagabonţii ăştia doi? Mie îmi este teamă că dacă plec ăştia îmi pun în cârcă toate prostiile lor. Aştept totuşi să se sesizeze cineva, aştept ca Ministerul să-şi facă datoria, deşi ştiu că acest corp de control al ministerului este depăşit de volumul mare de reclamaţii din ţară.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii