Web Analytics
scris luni, 27.04.2020

ADI Servsal Argeș: „Este obligatoriu ca beneficiarii serviciului de salubrizare să-şi separe deşeurile la sursă”

ADI Servsal Argeș: „Este obligatoriu ca beneficiarii serviciului de salubrizare să-şi separe deşeurile la sursă”

ADI Servsal Argeș a transmis un comunicat de presă în care prezintă ghidul colectării selective și face apel la cetățeni să separe deșeurile, dar și la operatorii de colectare și transport, care sunt atenționați că trebuie să respecte graficele de colectare chiar și în starea de urgență.

Selectarea deșeurilor la sursă trebuie să continue, chiar dacă suntem în stare de urgență! Avem nevoie de un mediu curat! Chiar dacă traversăm o situație de urgență, protecția mediului și separarea deșeurilor la sursă trebuie să continue și necesită implicarea fiecăruia dintre noi! Avem nevoie de un mediu curat în permanență, nu doar în timpuri obișnuite! Este obligatoriu ca beneficiarii serviciului de salubrizare să-şi separe deşeurile la sursă. Este obligatoriu ca operatorii de colectare şi transport să colecteze separat, conform graficelor de colectare. Este timpul ca autorităţile locale să aplice amenzi celor care nu respectă aceste obligaţii legale,

Deșeurile din mediul rural sau periurban sunt gestionate, folosindu-se infrastructura creată și recipienții de colectare oferiți de autorități, astfel:

DEȘEURILE BIODEGRADABILE se depozitează în compostoarele individuale puse GRATUIT la dispoziția cetățenilor de către primării sau ADI SERVSAL Argeş.

resturi de fructe și legume, de pâine și cereale, zaț de cafea, resturi de ceai

păr și blană, coji de ouă, de nucă, cenușă

crenguţe, flori uscate, iarbă/gazon, fructe căzute din grădină și altele asemenea

DEȘEURILE RECICLABILE – în sacii colorați potrivit destinației puși la dispoziție, de regulă, de către operatorul de salubritate sau Primărie.

Sacii GALBENI

ambalaje din plastic, PET-uri, folii și pungi de plastic, tăvițe, cutii, bidoane și alţi recipienţi din plastic pentru detergenţi etc.

ambalaje din metal și aluminiu: doze aluminiu, cutii din metal (ex: conserve legume sau pentru hrană animale), dopuri și capace din metal

* Pentru a putea fi reciclate, deșeurile trebuie să fie curate: fără lichid în ele, clătite, neimpregnate.

* Ambalajele din hârtie și carton (ziare, reviste, hârtie, documente, carton) trebuiesc pliate şi legate cu ață/sfoară şi pot fi colectate o dată cu sacul galben.

*Polistirenul nu este plastic reciclabil! Nu se pune în acest sac! Casoletele primite la catering (mâncare la pachet) nu se pun în acest sac!

Sacii VERZI sau speciali pentru sticlă

ambalaje din sticlă: borcane, sticle pentru băuturi, alte sticle albe și colorate.

*Sticla de la ferestre sau mobilă intră în categoria de deşeuri din construcţii. NU se amestecă şi NU se colectează în sacul, pubela sau containerul verde.

DEȘEURI REZIDUALE – în pubelă

Aici se depun doar deșeurile reziduale ce nu pot fi compostate sau reciclate:

scutecele, vata și bețișoare de urechi

ambalaje de plastic care nu pot fi curățate

hârtie și carton impregnate cu reziduuri de mâncare, șervețele de bucătărie folosite, hârtie de ambalat lucioasă

resturi de porțelan, ceramică, căni și farfurii, vase rezistente la căldură.

*Nu arunca deşeurile vegetale sau pământoase în pubela pentru deşeuri reziduale! Acest lucru DUBLEAZĂ costurile serviciului!

*Deșeurile vouminoase precum mobila, cauciucuri, resturile din construcții se colectează în campanii separate, potrivit graficului stabilit de operatorul de salubritate și primărie.

*Medicamente expirate NU se aruncă cu celelate deșeuri, ele se predau către farmacii pentru eliminarea prin metode specifice.

DEȘEURI ELECTRICE ȘI ELECTROCASNICE

  • Deşeurile electrice şi electrocasnice se vor colecta în campanii separate. Acestea sunt deşeuri periculoase, nu le arunca în pubela pentru rezidual!
  • Bateriile și corpurile de iluminat (becuri, neoane etc.) sunt colectate în rețelele de magazine care le au la vânzare.

Nu arunca necontrolat deşeurile şi ţine-ţi gospodăria şi localitatea curată!

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Aventura politică a săptămânii

O vorbă din folclorul urban spune că, atunci când cineva scapă în mod miraculos dintr-o situație dificilă, înseamnă că “i-a trecut glonțul pe lângă...

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...