Web Analytics
scris joi, 09.03.2023

Aderarea României şi a Bulgariei la Schengen este o prioritate în 2023, anunță Comisia Europeană

Aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen rămâne o prioritate pentru Bruxelles în anul 2023. Anunțul a fost făcut de Anitta Hipper, purtătoare de cuvânt pentru afaceri interne a Comisiei Europene, care a reamintit că cele două ţări îndeplinesc toate criteriile necesare începând din 2011.

Aderarea României şi a Bulgariei la Schengen este o prioritate în 2023, anunță Comisia Europeană

Citește și: Cinci argeşeni ajutaţi de Guvern

”Comisia Europeană rămâne în legătură strânsă cu preşedinţia Consiliului pentru a aborda extinderea Schengen. Comisia continuă să fie pregătită pentru a sprijini activ preşedinţia astfel încât o decizie să poată fi luată în 2023 atât pentru România, cât şi pentru Bulgaria. Poziţia Comisiei este clară: aderarea deplină a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen rămâne o prioritate pentru Comisia Europeană. Ele îndeplinesc toate criteriile începând din 2011. Misiunile de informare din octombrie şi o misiune complementară de informare în noiembrie 2022 au consolidat disponibilitatea ambelor ţări”, a precizat Anita Hipper, în răspunsul la o solicitare adresată de AGERPRES.

Citește și: Început promiţător de primăvară! Experţi din toată ţara au venit la Piteşti, la conferinţa naţională F.A.D.I. şi au vizitat depozitul ecologic de la Albota

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) are loc joi la nivelul miniștrilor de interne pentru prima reuniune formală de la preluarea preşedinţiei semestriale a Consiliului UE de către Suedia. Dar extinderea Spaţiului Schengen nu se află pe agenda acestui Consiliu JAI. Potrivit unei informări din partea Consiliului UE, agenda include, la secţiunea activităţilor fără caracter legislativ, “Situaţia generală a spaţiului Schengen” (Funcţionarea spaţiului Schengen şi viitorul politicii privind vizele) şi “Intrarea în funcţiune a Sistemului de Informaţii Schengen (SIS) consolidat“. Între timp, cei 27 de șefi de stat sau de guvern din UE s-au reunit în perioada 9-10 februarie la Bruxelles pentru un summit informal pe a cărui agendă s-a aflat și tema migrației, invocată de Austria ca motiv pentru blocarea aderării Bulgariei și României la Schengen. România a precizat în mai multe rânduri că nu se află nici pe ruta migrației, fapt dovedit și de cifrele oficiale Frontex, după ce Austria a susținut că ambele țări sunt responsabile pentu migrația ilegală.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *