Web Analytics

Acum 100 de ani, Unirea Basarabiei cu România, astăzi, comemorări în cinstea ei!

de | 27.03.2018 10:56 | Actualitate

penultima27 martie, zi simbolică pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului.
În Pitești, festivitățile prilejuite de aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire au debutat, astăzi, cu o manifestare la monumentul soților Doina și Ion Aldea Teodorovici, unde a fost organizată o ceremonie religioasă, urmată de un concert de muzică corală al Corului Veteranilor „Mihai Viteazul” în cinstea marilor artiști români- basarabeni Doina și Ion Aldea Teodorovici.

Numeroși invitați și oficialități au depus coroane de flori la monumentele din fața Curții de Conturi din Pitești, loc în care s-a oficiat, astăzi, evocarea Unirii Basarabiei cu România. De asemenea, au fost comemorați și poeții acad. Grigore Vieru, Leonida Lari și Adrian Păunescu, precum și eroii căzuți pe câmpurile de luptă pentru eliberarea Basarabiei și a nordului Bucovinei.

La eveniment au fost prezenți organizatorii: Inspectoratul Școlar Județean Argeș, Casa de Cultură a Sindicatelor Pitești și Fundația Culturală „Doina și Ion Aldea Teodorovici”, alături de elevi și numeroși invitați. Printre aceștia s-au numărat Mihai Godea, om politic din Republica Moldova; cadrul universitar Adina Ciugureanu, de la Universitatea Ovidius, Constanța; Niculina Merceanu, realizator a nenumărate emisiuni de folclor şi tradiţie românească la TVR, dar și cântărețul de muzică populară Gheorghe Turda.

Maestrul Gheorghe Turda: „Sunt plin de emoție, de satisfacție și de împlinire. (…) Văd tot ce înseamnă suflet românesc aici, la Pitești!”

„Nu există pământ în lumea întreagă ca pământul nostru românesc, cu toate formele de relief, cu oameni frumoși, cu personalități care au ajuns în lumea întreagă. Să ne iubim semenii, să iubim poporul român, să iubim țara noastră- România- între granițele ei, să fim mai înțelegători unii cu alții. Suntem atât de dezbinați… De ce să trăim așa, când suntem pe un pământ atât de bogat, când fiecare ne găsim un loc pe acest pământ?”, a spus în cadrul evenimentului invitata Niculina Merceanu.

În cadrul aceluiași eveniment, o Declarație de Reunire a Basarabiei cu România a fost semnată de participanți. Festivitatea s-a încheiat cu deplasarea invitaților la Cimitirul Eroilor din str. Nicolae Dobrin, unde au fost depuse coroane de flori în memoria eroilor români.

27 martie

3

ultima

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii